2008. augusztus 26., kedd

Bath

Vasárnap kirándulni mentünk végre! Már nagyon vártam! Az uticél Bath volt ami a világörökség része. Bathról azt tartják, hogy Lear király apjának, Bladudnak beteges malacai makkoltatás közben megmártóztak itt az iszapban, mely rögvest megszüntette panaszukat. (Erre emlékeznek most a 100 kihelyezett színes, dizájnos malaccal.)A Britanniát i. sz. 43-ban meghódító rómaiak is felfedezték Bath gyógyvizének jótékony hatását, és számos fürdő mellett szentélyt építettek a többek között a gyógyításért is felelős Minerva istennőnek.
A szigetország egyetlen természetes melegvíz-forrásával megáldott Batht a XVIII. század elején I. Jakab felesége, Anna királyné helyezte vissza a gyógyfürdők térképére, és két évszázadon át az arisztokraták kötelezőnek érezték, hogy itt töltődjenek fel, fizikai és szellemi értelemben egyaránt. Bath magától értetődően a világörökség része, hiszen vagy ötezer műemlék épülettel büszkélkedhet. Nagyon kell igyekeznie a turistának, de nem reménytelen, ha egy nap alatt körbe akar itt nézni. A kihagyhatatlan látnivalók közül is kiemelkedik a pazarul helyreállított római szentély és fürdő együttes. A Pump Room ivócsarnokban nemcsak az "erős ízű" gyógyvíz kóstolható meg, hanem a fényűző György-korabeli környezetben könnyű ebéd és ötórai tea is elkölthető. A környéken bányászott krémszínű mészkőből épült elegáns Royal Crescent házsor, előtte a tágas Circus mezővel John Wood Palladio-stílusú örökségének remekműve. A "Királyi Félhold" 1-es számú háza egyben emberi léptékű múzeum, amely valósághűen érzékelteti a XVIII. századi Bath miliőjét. A múltból itt feledett teremőrök külön élményt jelentenek, főleg az egykor láthatólag nyüzsgő konyha bemutatásával.
A legérdekesebb, hogy hiába is keresnénk Bath-t a középkori Anglia történelemkönyvében, nem találnánk szinte egyetlen feljegyzést sem a 18.század előttről.A gyógyvizet ugyan ismerték, bőrbetegségek kezelésére használták, de a római fürdőre senki sem emlékezett, legfeljebb a nevében élt tovább.
Mindent összevetve tartalmas kirándulás volt. Fiam most hajókázott életében először igy érthető módon számára ez volt a leg emlékezetesebb. :-))

Nincsenek megjegyzések: