2009. január 16., péntek

Már régóta akarok szentelni egy bejegyzést a metrónak. Csak úgy röviden. :-))
Mert a londoni metró az ugye egy intézmény egy sajátosság egy jellegzetes részlete a városnak.
Itt a metrótérkép:

Igen jól látni hogy úgy fest mint egy kiboritott kukackonzerv. :-))
Szerencsére csak első ránézésre ennyire ijesztő, meg másodikra. De utánna hozzá lehet szokni.
Összesen 11 metró vonal van, plusz ugyanott megy nem is tudom hány vasútvonal is. Csak hogy egyszerűbb legyen a dolog. :-)) Ráadásul bizonyos vonalak vége többfelé is ágazik. Mint a hozzánk kijövő Metropolitan Line is. Egy vonal jön majdnem végig aztán kicsivel a vége előtt szerte ágazik és jön egy szárny vonal ide Chesham-be egy Amarsham-be egy Watford-ba és egy Uxbridge-be. De attól hogy a vége négy felé van attól ez még mindig ugyanaz az egy vonal. Érthető ugye? :-)) A dolog titka az hogy nem elég azt megnézni hogy melyik vonalra száll az ember hanem a szerelvények elején ki van irva hogy hová is megy éppen ez az adott szerelvény a négy végállomás közül.
Ez eddig rendben is van. Az is rendben van hogy egy ekkora hálózatban óhatatlanul adódnak hibák vagyis mint mikor legutóbb múzeumba készültem a fiammal és úgy az ötödik megállónál megállt a szerelvény aztán csak állt és várt és állt és várt. Majd fél óra múlva közölték hogy áram szünet van a vonalon előrébb valahol. De már javitják varjon mindenki szép türelmesen. Gyerekkel vártunk még egy órát és mivel továbbra se történt semmi hazamentünk, mert szerencsére visszafelé simán jártak a szerevények.
Szóval ahogy mondtam ez eddig rendben van. Ami nincs rendben az az hogy holnap szombat és a tizenegy vonalból mindössze 3 azaz három darab üzemel!A többi karbantartas miatt "zárva"! Szerencsére legalább fél útig elmegy a mienké is igy már fél órája azon agyalok hogy az út hátralévő felét hogy tudná megtenni a férjem. Lévén kapott pár nap melót és jó lenne kihasználni ha lehetne, csak ugye hétvégén ez a hiper szuper londoni metró nem közlekedés barát vagyis ne menjél dolgozni vagy old meg máshogy. Arról nem is beszélve hogy vasárnap eleve csak reggel nyolckor indul az első szerelvény, már ahol ugye jár egyáltalán végtére is hétvége van. :-))
És akkor a szárny vonalak nyalánkságait még nem is ecseteltem. Talán majd legközelebb. Mindenestre nem egyszerű kijutni ide hozzánk. De legyünk büszkék és boldogok hisz kijár a metró. :-))
Mondhatnánk miért nem megy kocsival az ember. De ilyet csak laikus kérdez. London belvárosába éppeszű ember nem indul el autóval. Egyrészt több mint kétszer addig tart az út mint metróval (ami igy is másfél-két óra), másrészt a centrál zónába plussz külön behajtási dijat kell fizetni (8-10 font ha jól emléxem), harmadrészt ugye London nem a rengeteg parkoló helyről hires azaz magyarán szólva nincs hol megállni. Tilosban parkolni meg errefelé nem tanácsos ha kedves az embernek az autója.

Nincsenek megjegyzések: