2009. január 6., kedd

A tegnapi hó maradványa ma már nem volt olyan gyönyörűséges. Ahol a nap sütött ott szétfolyt majd az éjszaka szépen vissza fagyott. Igy mára kellemes kori pálya fogad minden utcára lépőt. Itt ugye nem divat hogy mindenki letakaritsa a haza előtt a járdát, mert ritkán van rá szükség. Ezért nem is takaritják. Lehet korcsolyázni. Amúgy is, ezek a -5 fokok itt elég kellemetlenek. Kanadában nem volt zavaró a -38 fok sem mert rá volt készülve minden. De itt nincs semmi. A kocsikra nincs téli gumi, igy mindenki csúszkál össze-vissza. Az utak nincsenek sózva és takaritva mert..... gondolom nincs mivel. A boltban én itt még egy rendes meleg csizmát nem láttam, persze lehet én járok rossz boltokba. Aztán a házak lakások.....na azt már ők is tudják hogy jobban kéne szigetelni. Vannak is gyönyörűséges új műanyag ablakok sokfele. Ez jobban szigetelt a régi fánál, de azért a hideg igy is bejön. A falak meg....olyanok amilyenek. Közben persze a szigetelt ablaknak köszönhetően a lakásban áll a viz. De szó szerint áll. A lecsapodó pára kellemes pocsolyákat képez szerte a lakásban vagy jobb esetben úgy néz ki mintha a padló izzadna. Életembe nem láttam még ilyet! Szóval nyalánk. Mindenesetre heti 30 font a gázszámlánk és nincs igazán meleg a lakásban. Egy kőműves ismerősünk amúgy azt mondta hogy itt amilyen módszerrel épitik a házakat az nem birja ki a nagyobb hómennyiséget. Nem arra készült, mert azelőtt ugye nem nagyon volt. Szóval azt mondta egy fél méteres hótól az angol tetők java része össze csukódna mint egy kártya vár. Hát ez Anglia és a frissen beköszöntött jégkorszak.

4 megjegyzés:

Emőke (Anyamadár) írta...

Ezek mennyire igazak! Nekünk is új műanyag ablakok vannak fent, a falak viszont rettentő vékonyak és hidegek.
Az ablakon patakokban folyik a víz és a fal gyakran fekete a penésztől kéthetente suvickolhatom domestossal...:S

Tényleg nincsenek felkészülve ilyen telekre, de, hogy a magas páratartalom miatti vizesedésre, penészedésre még nem találtak ki valamit az meglep...

Christine írta...

A tengeren túl mar rég kitaláltak.Csak gondolom túl snassz lenne tőlük valamit átvenni. Odaát a lakások jó részében hőlégbefúvásos központi fűtés van.Vagyis a lakás több pontján elhelyezett nyílásokon fújja be a meleg levegőt a rendszer.
Nagyon jól máködött. Ugye ott is iszonyat pára van ráadásul sok helyen (igy nálunk is) nincs nyitható ablak, nincs szellőzési lehetőség vagyis az egész lakás egy üveg kalitka. De ezzel a fűtési módszerrel nagyon jól kiküszöbölték a vizes és penészes mellékhatásokat. Sose volt olyan hogy a fürdőben szó szerint megrohadjon a törülköző, vagy hogy a ruhák a szekrényben be büdösödjenek. A mindenhol álló vizről és a penészes falakról nem is beszélve. Szóval a megoldás ki van találva, csak használni kellene. De az új dolgok elfogadása nem az erősségük ugye. :-))

Emőke (Anyamadár) írta...

Christine ez érdekes! Mindig láttam amerikai filmekben a fali szellőzőket padlómagasságban, de sosem gondolkodtam rajta miért jó.
:) Mostmár tudom, köszönöm :)

Christine írta...

Nem csak a padlo kozeli lehet a szellozo nyilas.Elfer a menyezeten is.:-))Mi nagyon szerettuk, foleg mivel az extrem hideget se erzekeltuk sose. Ami nem elhanyagolhato tenyezo az olyanok szemeben akik annyit faztak mar eletukben mint mi.