2009. február 10., kedd

Nokedli

Álmomban nem gondoltam volna hogy el lehet felejteni valamit főzni. Hát el lehet! Ugy már vagy tiz éve nem főztem rendes nokedlit hol ilyen, hol olyan okokból kifolyólag. Igy most megörülvén az új nokedli szaggatónak ma neki álltam csirke pörköltet fözni nokedlival. Igen ám de rá kellet döbbenem hogy ami tudást nem használsz az ki tudja hová lesz szóval kotlok itt a tésztán kell e bele tojás. Szakácskönyv szerint kell, de közben beugrott hogy öreganyám pl. mindig tojás nélkül csinálta. Na mi legyen? Egye fene raktam bele tojást, csak nem rontja el. Összekutymoltam szépen amit kell. Viz forr. Szaggató beüzemel. Hát az én nokedlim szépen átfolyt a szaggaton mint a hig tejbegriz. Gáz elzár. Agyam lehűt. Jó akkor ezek szerint sűrűbbre kell kutymolni mint ahogy én emléxem. Vagy csak ez a liszt nem az a liszt....passz. Nokedli ujra töltve. Elrontott kidob. Új noki bekever. Keverem, keverem mondom magamnak ha meg több lisztet keverek hozzá akkor a sütőbe is tehetem kenyérnek. :-))
Végül kifőz. És láss csodát második nekifutásra sikerült! Nem mancsos, nem kemény, pont jo! Tiz év után először degeszre kajáltuk magunkat nokedlival. A pörköltből leginkább a szaftja fogyott, a husi majd jó lesz holnapra a következő adaghoz.
Viszont ez az újkori modern nokedli szaggató nekem túl bonyolult, ezért azt hiszem hamarost megyek a szerszám boltba spaklit venni és a műanyag részt leszerelve róla úgy fogom inkább használni mint a békebeli régieket. És úgy még pöpecebb lesz. Ezer köszönet érte Oszi!

A régiekről már fotót se találok....
Máig nem tudunk rájönni hogy a múzeumba kivánkozó szép régi darabjaink hova lettek. Elkészültem hozni őket. Félre is tettem....erre a fene tudja mi lett velük...ott a nagy kapkodásban.

6 megjegyzés:

kistarcsai írta...

HÁT NEM SEMMI!IGAZ NEM NEKEM ÍRTAD ,DE FÉL ÓRÁIG FOGOM A HASAM OLYAN TUTI!!!!!!!!!!SZUPER a LÁNYAIMNAK IS TETSZETT,KOMOLYAN !!!!CSAK ÍGY TOVÁBB!

Névtelen írta...

Aaaah, egészségetekre!! :)
Imádom a nokedlit, de itt valahogy nem jó a liszt, vagy mittomén, nekem mindig egy nagy ragacs lesz belőle, pedig már ezerféleképpen próbáltam.
Magyarországon valahol lehet még a hagyományos nokedliszaggatót kapni, nekem legalább is azt küldött a barátnőm. Talán 100 Ft-os boltban? (Vagy eurós bolt, vagy mi most a neve, nem tudom.)

Christine írta...

Szerintem az meg mindig 100 Ft-os bolt, mert az euro meg nem jutott el odaig hogy bevezessek otthon.
A nokedlit probald kicsit surubbre kemenyebbre csinalni mint amit otthon regen megszoktal, akkor talan sikerul. No meg nem tudom milyen lisztet veszel, lehetoleg eleszto mentes sima feher liszt kene hozza. Ez gondolom nalatok is egyre kevesbe fellelheto, de azert kellene meg lennie.....valahol a sarokban eldugva. :-)

Névtelen írta...

:) Köszönöm. All purpose flour-t veszek, azt haszbálom. De megfogadom, megcsinálom keményebbre, mert tényleg olyanra szoktam, mint otthon..

Azt tudom, hogy MO-n még nincs euró, de száz forintért már semmit nem adnak, és mintha hallottam volna ilyet, hogy most eurós bolt a nevük, mert minden egy eurónak megfelelő értékű forintba kerül.

Christine írta...

En itt plain flourt hasznalok, ebben nincs semmifele adalek anyag.Nem emlekszem mar hogy anno kint milyet vettem....mrrr ilyenkor merges vagyok magamra. Tudom hogy nehezen talaltam meg kint a "rendes" lisztet mert vagy mind teljes kiorlesu volt vagy pedig hozzaadott sutoport/elesztot tartalmazott.Mindegy... Probald meg. Mi harom napig ettuk...kesz hizokura de akkor is finom. :-))
Euros bolt. Hat errol en mar le vagyok maradva. Mikor utoljara otthon jartam meg mukodott a 100 forintos bolt. Igaz azota sok viz lefolyt a Temzen. :-))

Emőke írta...

Az itteni lisztből a plain flour-ból másabb lesz a nokedli mint otthon. :)
Én egy tojás, só, kb. fél kiló liszt kombinációt használok és ahhoz öntögetem a vizek féldecinként kb... néha pici olajat teszek bele, de sokszor elfelejtem, aztán ha több lesz a víz akkor még több liszt. Szóval szemre csinálom :) az állaga a fontos nem a pontos mennyiségek.
A végén meg hideg vízbe dobom a forróból - így nem szokott összeragadni utána. :)