2009. május 4., hétfő

Nem csak Magyarországon, de itt is hosszú hétvége van. Igaz itt a mai hétfői nap az ünnep. Ennek örömére mindhárom nap egyik car booty-ról a másikra jártunk. Jól esik a mezőn való sétálás a fűszag, a jó levegő kimondottan élvezet a sok bezártság után. Ma ide megyünk az egyik sport telepre mert ők is tartanak az ünnep örömére egy kipakolós napot. Kiváncsi vagyok, mert itt a városban még nem voltunk ilyenen (mivel nem szokott lenni) igy ez most lehet különleges "csemege" lesz. Majd kiderül.
Tegnap és tegnapelőtt viszont......vettem olcsón egy rakat alapanyagot a hagyományos scrapboook-hoz. Egy szatyorra való mindefele kicsecskét virágokat, szallagokat, matricákat, pecséteket, miegymást. Hirtelen felindulásból lecsaptam az e-bay-on hozzá egy nagy adag papirt is, már csak ragasztó meg tinta kell és megpróbálkozhatok az első hagyományos oldal elkészitésével. Persze parázok rendesen tőle, hisz a digitálist csinálom már egy ideje igy az annyival könnyebbnek tünik. De egyszer ezt is ki kell próbálnom és úgy vagyok vele hogy most volt lehetőségem egytized áron vásárolni akkor azt nem szabad kihagyni. Meglátjuk mi sül ki belőle. :-))
Közben már majdnem teljesen elkészült Márk baba albuma. Erre tegnap ugy festett elszállt a vinyó amin az összes mentést tartjuk. Azt hittem lemegyek az agyamról! Ugyanis a baba albumot még sehova nem töltöttem fel, nincs "dugi példány" belőle hogy pótoljam a veszteséget ha gáz van. Végül szerencsére Szilvinek sikerült vissza állitani az adat állományt, de sokkolt a lehetősége hogy elveszitek számomra pótolhatatlan dolgokat. Hisz egyre több mindenem van ami kizárólag digitális formában létezik és ha veszik akkor veszik örökre. Nem szeretem egy dolog ez. A DVD-n való adat tárolást régóta kinőttük, de amúgy is az adatok eltűnhetnek a DVD-ről ezt tapasztaltuk a film gyüjteményünknél. Igy átáltunk a vinyón való adat tárolásra. Már úgy értem adat vinyóra felmásol, majd fiókba jól eldug. Eddig ez volt a legbiztonságosabb megoldás. Erre most eltűnik az adat a vinyóról is. Pontosabban nem látja, nem tudja olvasni. Gőzőm sincs mitől és Szilvinek se (pedig az már nagy szó). Mindenesetre elbizonytalanodtam. Hová mentsem a menteni valót ha egyszer sehol sincs biztonságban. Mindent nem lehet kinyomtatva tartani. Egyszerűen képtelenség....
Vagy fogjam fel úgy hogy kell ennyi rizikófaktor? Azért ez nehezen fog menni.....

6 megjegyzés:

erika.vari@gmail.com írta...

Egy informatikus ismerősöm szerint, mindent, ami fontos, pl. képek két példányban CDre átírva, érdemes őrizni még.
Félelmetes, nekem is szinte minden képünk gépen van, talán a 2007-eseket írtukcsak ki. Belegondolni is rossz, szomorú lennék, ha elveszne.

Christine írta...

Bonca, ahogy irtam is a dvd-n valo adat tarolast kinottuk mar reg szoval a cd-t pedig megregebben. Csak a foto konyvtaram 12 giga!Olyan 5 giganyi konyvem van a gepen. Egy dvd-re kb. 3-4 giga anyag fer fel. Ezt az adat mennyiseget mar nem lehet disc-ekre kiirva tarolni. A scrapbook pedig megtobb helyet foglal (87 giga). Igy nekunk mar csak a vinyon valo adat tarolas muxik. Sajnos az uj generacios vinyok meg nagyon dragak, azok mar biztonsagosak lesznek ha elterjednek, de most meg csillagaszati osszegekbe kerulnek.Ezert most be kell ernunk a jelenleg forgalomba levokkel. Ezek pedig ilyenek....veszithetnek adatot. Ezert van nekunk is mindig ket "peldanyban" minden egy mentes vinyo a fiokban es egy a gepben. Igy normalis esetben csak a ket mentes kozotti adat mennyiseg veszhet el. Elvileg. Gyakorlatilag meg.... :-((

Edinbogyo írta...

Nekunk van egy kulso vinyonk, azon van minden duplan elmentve, illetve van egy tok jo program, amivel csinalni lehet back up-ot, osszetomoriti az egesz cuccod ugy, hogy barmikor vissza tudod hozni. A Vistanak is van ilyene mar.

Névtelen írta...

A helyes megfejtes a NAS drive, hamar vinyon akarsz tarolni adatot (ami amugy hulyeseg szvsz). Tegyetek bele ket vinyot RAID1 rendszerben, az egesz kerul kb 200 fontba ha ket 1T-s vinyot raksz bele, es le van a gond. Riziko ebben is van of course, mert mi van ha leeg az egesz. A totalis biztonsag az, ha veszel ket-harom online backup tarhelyet, a szerverek meg legyenek szetszorva tobb kontinensen, innentol a riziko az, ha a borgok elpusztitjak az egesz bolygot, amugy nagy magabiztonsaggal mondhatod, hogy rendben vagy ebbol a szempontbol.

Imi írta...

Elfelejtettem mondani, miert hulyeseg vinyon adatot tarolni fiokban. Mert nem erre talaltak ki. A vinyo lemeze(i)nek felulete magneses alapon tarolja az infot, effektive serulekenyebb es hamarabb elszall magatol az adat. A DVD optikailag tarol, magatol nem maszik el rola sehova se az adat. Amugy meg vegyel bluerayt azon tobb a hely :)

Christine írta...

Imre, koszi a jotanacsot.:-)) Jelenleg a legnagyobb gond az adat mennyisege.Pillanatnyilag 6 terranyi anyagunk van itthon vinyon tarolva. Ebbol csak keves talan 100-110 giga az enyem a tobbi a ferjeme. A DVD az nekunk nem jott be ugyanis azelott mi is dvd-n taroltuk a filmeket, adatokat de mara a mintegy 4-500 korrongbol a fele hasznalhatatlan. Egyszeruen eltunt rola az adat, jobb esetben csak serult olyankor ha a dvd lejatszo nem is de a szamitogep meg lejatsza es meg lehet menteni.Es minosegi anyagot hasznalunk, rendesen taroljuk. Szoval nem lattunk mas megoldast mint tovabb lepni. Egyenlore a vinyon valo tarolasra jobb hijjan.
A gepen sajat szervert uzemeltetunk, nem akarunk idegen tarhelyet venni es ott szemelyes adatokat tarolni. A sajat gepunket jobban tudjuk vedeni a lehalaszastol mint egy idegen tarhelyet.