2009. június 23., kedd

Azt szokták mondani minden csoda három napig tart. Hát ez a mi csoda munkánk nem tartott addig. Bár az is lehet az a csoda hogy kiderült az igazság. Nem tudom. Mindenesetre ami történt az megtörtént. Férjem ugye elment vasárnap az új munka után. A házban a munkában mindenki rendes, kedves nincs semmi gond. Örült is neki hisz végre egy jó kollektiva az plusz öröm a munkában. Aztán a kollégákkal való beszélgetés közben kideültek a turpisságok. Miszerint kicsit érdekes módon fizetnek. Az átlag angol munkahely úgy műxik hogy elkezdesz dolgozni és a második hét végén kapsz először fizetést utánna pedig hetente folyamatosan vagyis az első heti pénzed van úgymond bent tartva kilépésig. Vagy pedig az otthon is ismert módszer szerint havonta egyszer kapod a béred vagyis amit ledolgoztál. Nos itt a furfangos magyar fiúk érdekes újítást vezettek be miszerint dolgozol nyolc azaz 8 hetet nekik akkor ők kifizetnek neked két heti bért. Majd utánna két hetente folyamatosan kapod a két heti béred. S hogy mi lesz az első ledolgozott 6 hétei bérrel? Egyszerű. Bent tartják! Azaz csak akkor kapod meg ha egyszer kilépsz a cégtől. Persze akkor is három részletben kéthetekre bontva. Aranyos mi? Dolgozzál két hónapot mire kapsz két het "zsebpénzt"! Plusz kiderült a srácok közül nincs senkinek munkaszerződése illetve semmiféle papirja a cégtől hogy hol, kinek és mióta dolgozik. Vagyis ha a roppant kedves vezetők úgy döntenek hogy nem fizetnek akkor nincs mivel reklamálni, biróságra menni. Szilvi próbált beszélni mindkét cégvezetővel hogy neki ez igy nem igazán felel meg mivel a kétlaki élet amúgy is plusz kiadásokat ró ki ránk igy nem fér bele hogy csak nyolc hét múlva kapjon valamicske fizetést. A válasz az volt ha úgy sincs itt munkája akkor nem mindegy? Hát nem! Ráadásul még a hivatalos órabért sem fizetik ki ami törvényileg meg van szabva....Így aztán kidolgozta a napot becsületesen majd szépen búcsút vett mindenkitől. Lényegében sikerült barátságosan elvállniuk egymástól annak ellenére hogy a srácok mesélték miként húzták őket csőbe.Ugyanis kihoztak márciusban egy csapat magyart, kibéreltettek velük egy szép nagy házat ami nem olcsó mulatság hisz a deposit el is vitte a srácok kihozott pénzét. Dolgoztak két hetet és várták hogy végre fizetést kapjanak amikor is kiderült hogy fizetés az nincs majd csak a nyolcadik hét végén. Ott álltak pénz nélkül. Volt aki haza ment volna de nem volt miből. Angolul nem tudnak igy ottragadtak. És azóta is eltűrnek mindent amit csak a két "nagyfőnök" kitalál mert egyszerűen nincs más választásuk. Nem tudnak reklamálni....:-(

14 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Jézusom:-( Szerencse,hogy párod ebből 1 nap után ki tudott lépni-nagyon sajnálom az ottragadt magyarokat:-((((

Bea írta...

remelem feljelenti a ferjed a ceget. Nevtelenul meglehet tenni.
Mamar nincs rabszolgatartas!! Kar, hogy azok a fiuk nem beszelnek angolul. Lefogadom az a ket nagyfonok zsebrevag jokora hasznot utanuk. Engem is kihasznaltak az elejen es akkor meg nem tudtam, hogy vannak jogaim. Mamar minden helyzetben kiallok erte.

kisvirág írta...

Ezért tart itt ez az ország, ahol tart....
Sajnálom, hogy nem jött össze. Remélem, mielőbb talál a férjed valami normális munkát!!

Csilla írta...

Ó, a kutya fáját! De még mindig jobb, hogy ilyen hamar kiderült minden, így nem veszítettetek nagy pénzt. A főnökök is magyarok? Azok a szerencsétlenek hogy mennek akkor haza? Mert egyszer biztos elmennének valahogy. Olyan sokat hallani, olvasni ilyenekről!

Klári írta...

Christine, nagyon sajnállak benneteket, hogy így megjártátok!
Nézz be a blogomba, vár egy meglepi! Puszi!

JuditAu írta...

Húúú, hát ez nagyon felháborító! Ez frankón rabszolgatartás! Öröm az ürömben, hogy a párod nem járt úgy, mint a többiek, és "csak" egy napot töltött ott ingyen.
Drukkolok, hogy találjatok valami normális állást!

Christine írta...

Koszi lanyok mindenkinek!
Bea, mi nem vagyunk azok a feljelentgetos tipusok. Foleg igy hogy azonal eljott.
Csilla, igen a ket fonok srac is magyar nem veletlenul keresnek magyar munkasokat lehetoleg olyat aki kenyszer miatt nem tud tovabb lepni. A tobbi ott dolgozo srac....ugy fest a nagy reszuk megalkuvo vagyis azt mondjak hogy mivel mar tul vannak a nyolc hetes kihasznalos cikluson igy ok mar kapnak kethetente fizetest azt pedig hogy hat heti fizujukat benntartjak...ezt pedig lenyelik. Mint az alacsonyabb fizetest is. Hisz nincs valasztasuk. Volt olyan aki mondta a paromnak hogy el akar onnan jonni at Londonba. De vivel angolul nem beszel igy csak ujbol hasonlo helyre fog tudni kerulni azaz magyar brigadhoz ahol ugyanugy kihasznaljak es nem fizetik meg. Max. a nagykovetseghez lesz kozelebb. Mas elonye nem lesz belole. Vagy legalabbis erre kicsi az esely.

JuditAu írta...

Egyszerűen elképeszt egyrészt az, hogy minimális nyelvtudás nélkül valaki neki mer vágni a külföldi életnek, másrészt, hogy milyen mocsadékok vannak, akik ezt így kihasználják... :(

Christine írta...

Judit, erre itt kulon "iparag" alakult ki. Marmint a nyelvtudas nelkuli magyarok kicsabitasara es atveresere. Rengetegen foglalkoznak ezzel sajnos.

erika.vari@gmail.com írta...

Nagyon jó, hogy az elején kiderült számotokra, hogy micsoda átverés. Igen, ahogy írod, külön üzletág, és külön említésre érdemes, hogy a magyarok hogy szeretik kicsábítani és átverni a magyarokat. Sok cikket olvastam erről, és egyszer majdnem mi is belefutottunk ilyesmibe. (itt nem nyelvtudás nélküli átverés lett volna, hanem, diplomás szociális munkás elég jól keres kint, a szoc. gondozó kb. a felét, és a szerzősés aláírásáig titkolták, hogy valójában az csak szoc.gond. állás, de addigra a többség felmondta az állását, megszervezte a kiutazását, sokan úgy is aláírták, mi nem.)

Bea írta...

A feljelentgetos dolgot nem ugy gondoltam, ahogy azt az ember Magyarorszagon ertene. Rosszul fejeztem ki magam. Ami miatt ilyenek lehetnek az nemcsak az hogy sok embert csobe huznak, hanem az is, hogy felunk tenni ellene. Modern rabszolgatartok azert tudnak letezni, amit te is irtal, "ha nincs munkad, akkor nem mindegy". Te ferjed ugyes es bator volt. Sajnos sokan kenyszerhelyzetben vannak, ahogyan iratad is. A legkevesebb, amit az ember megtehet, az az hogy felvilagositja a kenyszerhelyzetben levoket a lehetseges kiutrol es az orszagban levo jogszabalyrol.
Ismerek szemelyesen olyan magyarokat, akik semmi nyelvtudas nelkul jottek ki, ma mar nem tennek, erre a bolcs dontesre jutottak.
2 eve az volt a tervem, hogy letrehozok valamifele informacios oldalt az anglia munkavallalasrol, jogszabalyokrol, segites celjabol. Mert duhitett, ami itt tortenik. Aztan valahogyan elfelejtodott az egesz.

Christine írta...

Bea, igazabol mindenfele informaciot megtalalni a neten az itteni eletrol. Magyarul is. Tobb nagyon jo forum van ebben a temaban. Pl. a Magyarok Londonban foruma is ilyen. Jo ideje mukodik es ez az atvereses, kihasznalos tema is tobbszor at van targyalva ugyanugy mint minden mas egyeb hasznos tudnivalo. De sokan arra se veszik a faradsagot hogy egyaltalan keressek az informaciot illetve elolvassak. Az ilyeneken nehez segiteni. Parom mondott egy-ket dolgot ezeknek a fiuknak is de aki megalkuvo az az is marad. Es valljuk be oszinten nyelvtudas nelkul valoban kicsi az esely arra hogy jobb munkat talaljanak errefele.

Monka írta...

Szép napot! Monka vagyok Emő blogjáról kerültem ide hirtelen :) A téma sajnos nagyon ismerős: én is belefutottam egy szélhámos közvetítő-csapatba (magyar-angol koprodukció, ráadásul szakmabelivel is), ők gyógyszerészeket akartak közvetíteni... szerencsémre nem mentem bele, mert gyanús volt a dolog... (még otthon voltam) Nem kellett detektívnek lennem, egyszerűen az időhúzáson kívül az volt még fura, hogy nem engedték, hogy felvegyük (az új jelentkezők) a kapcsolatot olyannal, akit már kiközvetítettek... (csak hát mégis megtaláltuk őket a neten) :) Nagyon kell figyelni az tuti. Sokkal jobb tapasztalatokat kívánok!

Christine írta...

Szia Monka! Legy udvozolve nalam! En olvasgatlak teged mar egy ideje. :-))