2009. augusztus 19., szerda

Portsmouth

Vasárnap este mikor üzentek Szilvinek hogy nem kell visszamennie Bristol-ba akkor kapásból elkezdett mérgelődni hogy potyára tankolta tele az autót. Aztán össze néztünk és egyszerre mondtuk: Menjünk kirándulni! :-)) Két lehetőség merült fel bennem. Vagy visszamegyünk Chessington-ba a vidámparkba és megnézzük ami kimaradt vagy....elmegyünk Portsmouth-ba. A gyerekre biztuk a választást. Számomra teljesen meglepő módon a tengerparti várost választotta. Méghozzá azzal a feltétellel hogy keresünk "rendes" tengerpartot ahol "meg lehet a vizet fogni" ahogy ő mondja. Igy hát kedden reggel felkerekedtünk és irány Portsmout. A város amúgy régóta rajta volt a fejemben lévő virtuális listán az "ezt látnunk kell" kategóriában. Most ezt is kipipálhattuk. Legalábbis részben. Ugyanis nagyon hamar rá kellet döbbenem hogy ide bizony egy nap nem elég. Én nem tudom mostanában mindig ilyen helyekre megyünk ahol édeskevés az egy nap. Most is már az utiterv össze állitása kezdetén kiderült számomra hogy tuti nem jutunk el a Portchester Castle-ba. Egyrészt mert túl távol esik másrészt mert a többi látnivaló elviszi az időt, de hozzá kell tennem azt is hogy minden legkésőbb 5-kor bezár vagyis négykor már nem engednek be. Igy aztán a nap folyamán kiderült hogy nem fog maradni időnk az orrunk előtt lévő Southsea Castle-ra sem csak akkor ha elveszem a fiamtól a tengerpartozós idejét. Azt hiszem egyértelmű hogy a tengerpart maradt. Megérte!:-)) Tehát.....
Már kilencre lent voltunk Portsmout-ban. Szóval nagyon jó időt futottunk és parkolót is relative könnyen találtunk. Azt tudni kell hogy a városban nem mőködik a post cod-os tájékozódás mert mindig két mérföldel a megadott céltól dobott ki a map. Ugyhogy a jó öreg térképezős bóklászos műsort vettük elő. Ehez képest nem eltévedni igazi sikerélmény. :-))
Mivel nyitásig volt még egy óránk igy elsétáltunk a Gunwharf Quays felé hogy megnézhessük a Spinnaker Tower-t. Fölmenni nem akartunk de azért lentről meg kellet nézni.


Közben kaptunk egy kis előzetest a napi programból is.

Ugyanis a fő program a Portsmouth Historic Dockyard megnézéséből, bejárásából állt. Szerencsénkre van egy kedvezményes árú úgynevezett all inclusive ticket amivel bejárható az egész terület plusz egy háromnegyed órás hajókázás is bele tartozik.
Elsőként az 1860-as években épült HMS Warrior-t vettük célba. Ez egyike a leghiresebb és a mai napig vizen lévő hajóknak amit jeles alkalmakkor néha még manapság is "megsétáltatnak". Számomra érdekes hogy egy harcos nevű hajót nőneműnek tekintenek....:-))



Amúgy igazi hadihajóhoz méltóan csurig van fegyverekkel. No itt most nem csak az ágyúkra gondolok hanem minden másra is. Rengeteg puska, pisztoly, kard van felhalmozva az alsóbb fedélzeteken amikből három vagy négy is van hirtelen már nem is tudom pontosan csak arra emlékszem hogy még mindig megyünk lefelé és egyre sötétebb van.:-)) Főleg a kazánok szintjén. (vitorlával és gőzhajtással is működik)A mai ember számára érdekes látni hogy hogyan élet akkoriban a tengerészek. Megsúgom, nem volt könnyű életük.Kb. Egy órát töltöttünk a hajón majd tovább sétáltunk a következő célponthoz.
Ami a HMS Victory volt. Őt száz évvel korábban 1759-ben épitették, 850 fős legénysége volt és Lord Nelson parancsnoksága alatt állt kb. 14 ütközetben vett részt. Amúgy a világ legrégibb még ma is működő hadihajója. 1922-óta van a dokkban ahol próbálják megőrizni az utókor számára.



Mindenhol többször is figyelmeztetik az embert hogy az alsőbb fedélzetek belmagassága khm...hogy ne mondjam alacsony.



Mire itt is megcsodáltunk mindent addigra már fél egy volt. Ezért tartottunk egy rövid ebédszünetet. Az éttkezdében határozottan keveseltük a választékot a a hely méreteihez és a vendégek számához viszonyitva. Leginkább kávét és sütiket lehetett kapni. Igy végül szegény párom bárhogy is utálja csak szendvicset ettünk. Holott direkt azért nem vittünk itthonról kaját hogy ne kelljen neki szendvicset ennie. Nekem mindegy én bármit megeszek ha éhes vagyok. :-))
Ebéd után pedig sort keritettünk a hajókázásra. Fél óránként indulnak a túra hajók és...a szervezők valószinűleg azt hiszik gumiból van szegény jószág. Rengeteg ember bezsúfolnak. Az utasok egy részének állnia kellet ami a hullámverésben nem túl biztonságos. Főleg mivel az utasok jelentős része kisgyerek vagy idős ember. Mindegy azért megpróbáltuk élvezni. Bár fiam nagyon morgott hisz a tömeg miatt lényegében nem látott semmit. Szilvi elég magas igy felálva tudott fotózni. Minket lent pedig kárpótolt a Captain humora. Elképesztő dumát nyomott le végig az egész út alatt. S a jelek szerint puszi pajtása az összes ott állomásozó hadihajónak. Élvezet volt hallgatni.:-))


Azért végül kaptunk egy kis rááadást. Ugyanis az utasok java kiszállt a városi kikötőben mi pedig vissza akartunk jutni a Dockyard-ba igy fent maradtunk és a hátra lévő úton végre Márk is láthatott valamit. Ez határozottan jót tett a lelkivilágának.:-))
Végül megnéztünk a Mary Rose muzeumot illetve az Action Stations-t. Előbbi ugye mint a neve is emliti múzeum, az utóbbi pedig egyfajta keveréke a játszóháznak és a science mizeumnak.

Itt jól szórakoztunk, de odabent inkább játszottunk mint fotóztunk. Ugyhogy erről nincs képem.
Fél négy volt mikor azt mondtuk elég volt.Visszafelé tartva a kocsihoz pillantottam meg ezt a "vasalóházat". A normál épületekhez képes nagyon keskeny. De kétségtelenül mutatós.

A kocsiban némi küzdelem árán megértettük a navigátorral hova is akarunk menni aztán irány a tengerpart. Gyönyörű végig az egész partmenti út szebbnél szebb épületekkel. Sajnos itt már spórolnom kellet a fényképezéssel ugyanis a masina fölzabálta az összes elemet. Ide értve a tartalék tartalékát is. Igy az utolsókat a nagy vizre tartogattam.
Persze a part jó angol módi szerint kavicsos amit eléggé utálok, de szerencsére lent a viznél volt egy keskeny homokos réteg. Igy leginkább ott gyalogoltunk. Előkészületek ide vagy oda sec perc alatt vizesek lettünk. Márk pedig.....de inkább beszéljenek a képek.:-)))




A viz az olyan 20 fok körüli lehetett. Mert egy idő után megszoktam én is ami ennél hidegebb viznél nem igazán fordul elő. Márkot viszont nem érdekelte hogy hideg vagy sem. Szó szerint "megfogta" a vizet. S mindjárt tetőtől talpig. :-)) Szerencsére vittem neki váltó ruhát mert számitottam valami ilyesmire.
Egy órát pacsált a vizben majd elindultunk hazafelé. A kocsiban persze elaludt egyből. :-) Itthon pedig ment rögvest a fürdőkádba mivel pár kiló homok volt csak ráragadva mindehol. :-)) Mindent összevetve jó kis kirándulás volt. Remélem rá tudom venni a párom hogy egyszer menjünk majd még vissza és nézzük meg ami kimaradt.

További képeket a kirándulásról lehet nézni itt.

7 megjegyzés:

Csilla írta...

Élvezetes volt olvasni a beszámolót! Gyönyörüek lehettek azok a hajók!

Ráveszem Gyuszit, hogy mi is menjünk el Oostendébe hajókázni!

Névtelen írta...

Amikor meg tudjuk nezni a muzeumot, akkor a Dickens hazat mar nem.
Lattatok a kis tavat a partnal?
Valoban nem eleg 1 nap ide sem.
A Spinnaker-be en nem merek felmenni.
Erdekes ez, mert a torony latszik Calshot Beach-rol es Isle of Wight-rol is. Ez utobbi fele haladva a komppal Southamptonbol, Portsmouth iranyaban van a parton egy mesebeli kastely. Nem tudod, melyik az? Gondoltuk, meg kene mar nezni valamikor. Annyi latnivalo van, majd szep sorban. :-)

Christine írta...

Csilla, valoban nagyon szepek. Oostendebe mi van?Az is ilyesmi?

Ketii. Igen lattuk a tavat, de csak a kocsibol ementunkbe. Mint sokminden mas igy az is kimaradt. Jo lenne visszamenni.
A parton egy kastelyt talaltam a Netley Castle. Arra gondolsz esetleg?

Csilla írta...

Igen, igen, ott van nálunk egy nagy kikötő. Egyszer már elkeveredtünk arra véletlenül, nagyon szép hajók voltak ott is. Hogy milyenek azt nem tudom, nem értek sajnos hozzájuk. És innen át lehet menni hozzátok a szigetre is. Már beszéltünk róla, hogy elvisszük a gyerekeket egy ilyen hajókázásra, biztos örülnének neki. Még sosem volt ilyenben részünk! Ti merre laktok? Nem arra a közelben?

Christine írta...

Csilla, akkor az is szep hely lehet! Mi a legkozelebbi tengerparttol is szaz merfoldre vagyunk. Londontol eszak-nyugatra van a varosunk. Ezert ritkan jutunk ki "strandolni" a fiam legnagyobb banatara.

Névtelen írta...

Christine, igen, azt mondja a ferjem, hogy az a kastely, meg Abbey is van ott.
Vasalohaz, ez nagyon jo! Hat elkeszult... Micsoda kilatas van onnan is. (En radiatorhaznak szoktam az ilyesmi epuleteket nevezni.) :-)

Christine írta...

Ketii, igen van ott Abbey is az ingyen latogathato. De a kastely az mintha nem lenne nyitva a nagykozonseg elott. Legalabbis nem talaltam rola ilyen jellegu infot.
Az eredeti vasalohaz New York-ban van, de azóta ugy latszik divatba jott ez a karcsu fazon es egyre tobb helyen latni ilyet. Van egy Torontoban meg egy valahol Georgia-ban is. Ez a Portsmouth-i kicsit lekerekitettebb forma.