2009. október 29., csütörtök

Rég nem konyháztunk. :-)) Szót fogadtam azoknak akik kérték hogy foglaljam oldalba a hagyományos ételeket is. Jöjjék hát a töltött káposzta. Elsőnek erre ugrottam rá. Főleg mivel ez egy az egyben öreganyám receptje. Érdekes hogy az ő zalai izvilága mindig közelebb állt hozzám mint anyué. Anyu lepiritja a töltött káposztát mig a Mamus mindig hosszú lére eresztve főzte. A különbség szerintem óriási.



Az oldalhoz felhasználtam: EQ_Beautiful_Mess_paper
Nagy Levin blogtrain.

És mivel a viszonylag nagy mennyiség miatt képtelen voltam igazán jól olvashatóra szerkeszteni a szöveget igy ime a recept is:

-->
Töltött káposzta
ahogy a nagymamám csinálja
1,5 kg darált sertéshús
1 közepes fej káposzta
0,5-1 kg savanyú káposzta
1,5-2 dl-es pohárnyi rizs
1 tojás
1 fej vöröshagyma
Só, bors, pirospaprika, liszt, olaj
A fejes káposztának kivágom a torzsáját és leszedem a külső leveleit, majd egy fazékban oda teszem főni. Közben a darált húsból, az apróra vágott vöröshagymából, rizsből, tojásból és a fűszerekből össze állítom a tölteléket, jól összegyúrom majd félre teszem. Mikor a fej káposzta megfőtt akkor a vizet leöntöm róla majd leveleire szedem. Mikor már csak egy öklömnyi káposzta fej marad azt fölkockázom és egy nagyméretű lábos aljára terítem. A töltelékből gombócokat formálok és becsavarom egy-egy káposzta levélbe majd a lábosba rendezem őket. Mikor egy réteg kész beterítem savanyú káposztával majd jöhet a következő sor gombóc amit szintén savanyú káposztával terítek be. Addig csinálom míg el nem fogynak a hozzávalók.
Ekkor felöntöm vízzel addig hogy el lepje és odateszem főni. Forrástól számítva 1-1,5 órát főzöm. Ha a villa simán bele szúrható a gombócokba akkor jó. Kevés olajból, néhány kanál lisztből, pirospaprikából rántást csinálok. Néhány gombócot kiszedek hogy legyen hely a rántást elkeverni. Mikor a rántást beöntöttem a gombócokat visszarendezem és az egészet összeforralom. Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.


9 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki, biztosan finom is..De hol veszel errefelé savanyú káposztát?
Nálunk káposztástészta van ma..az se rossz.

Kriszti írta...

Nagyon étvágygerjesztő, ha idehoznál belőle egy tányérral, biztos megenném:-)

Christine írta...

Gabi, a Sainsbury's-ben lehet kapni feher boros savanyu kaposztat. Nekem nagyon bevalt. Az uborkak kornyeken keresd. Mivel nem olyan eros mint az otthoni igy se kinyomkodni se kimosni nem kell mehet bele ugy ahogy van.

Kriszti, miert kulonben nem szereted?:-))

Kriszti írta...

Dehogynem! Nagyon szeretem!!!

Gabriella írta...

Köszönöm, meg fogom keresni...találni!

Christine írta...

Gabi, szivesen! :-)) Karacsony kornyeken a Tesco-ban is szokott lenni a savanyitott tojasokkal karoltve. De gyorsan szethordjak.

Ziebi írta...

Én is hamarosan nekilátok a káposztafőzésnek :) Már megvan a káposzta :) Nálam is lesz majd recept :)

Erika írta...

Christine, a blogod elején figyelmeztetésnek kellene lennie, hogy várandós (kívánós) kismamák óvakodjanak. Most aztán egész éjszaka a töltött káposztádról fogok álmodni... Nincs kedved egyszer a főzésben kevésbé járatos honfitársaidat egy tányérnyi ilyennel megdobni??:)
PS: én a lengyel élelmiszerek között szoktam találni savanyú káposztát, akár a Tescóban is. Fejből nem tudom a nevét, de rendes otthoni íze van.

Christine írta...

Erika, egyszer talan sikerul osszehozni a megdobast. :-)) De a recepteket igyekszem mindig ugy leirni hogy konnyu legyen megerteni oket. Amugy igaz mar negyven multam, de gondolnad hogy csak kilenc eve foztem toltott kaposztat eloszor? Addig mindig a nagymamam fozte es a kozelebe se szagolhattam. :-)))