2009. december 11., péntek

Karácsonyi készülődés 2.

Vasárnap délután sort keritettünk az angyalfa (copyright by Fable) leporolására is. Gyerek nagyon lelkes volt, mint mindig mióta együtt rakjuk a fát. Régen az apjával raktam, de mióta Márk is elég nagy hozzá azóta Szilvi inkább csak szemlélődik. Igaz annyira nem nagy ez a fa, ha hárman körbevennénk még megijedne szegény. :-)) Ezért párom csak stilszerűen az elektromos részét intézi a dolognak azaz gondoskodik a delejről.
Idén elég sok új diszt vettünk igy arról beszélgettünk ha a jövő évi termés is ilyen bőséges lesz akkor jövőre a kommerszebb diszeket másképp hasznositjuk majd. De az a jövő év lesz. Most meg most van. Sok kedvencem van. Pl. a macikás bádogdoboz diszek. Ezekkel itt találkoztam először. Aztán a dekupázsolt gömbök aminek úgy nézem itt nagy hagyománya van. És az indiai himzett plüss-bársony és selyem diszek....kár hogy nem vettünk belőle többet.










Felraktuk a fali-ajtó füzéreket is. Illetve Szilvi rakta, mondván hogy majd ő megcsinálja mert neki nem kell hozzá létra. De közben meg végig morgott, húzta a száját hogy minek ez az egész. Aztán persze mikor kész van akkor már tetszik neki. Legalábbis remélem....







Az utolsó füzér végéből valami manó megevett egy darabot. Jobb hijján gyorsan rákötöttem egy karácsonyfadiszt. :-))
Együl egy ilyen karácsonyfa talp takaró izémicsoda hiányzik még nagyon a készleteimből. De itt eddig ilyet még nem láttam.



Gyerek persze egyből lecsapott a diszitésből visszamaradt gyönygy füzérre. Mint minden gyerek ő is a leg képtelenebb dolgokkal tud a legjobban eljátszani. Itt pl. megetette a füzért az origamis papirnyuszival. :-)))

17 megjegyzés:

LaceE írta...

Jó korán felállítottátok a fát. Vagy Felétek ilyenkor kell? Mi marad akkor 24-ére? :)
Nagyon szépek az új díszeitek is :)

Christine írta...

Igazából jó két hetes csúszásban vagyunk ahoz képes amit a tengerentúlon anno megszoktunk. Ott még korábban állitanak. De itt is felállitja mindenki a fát igy december elején. Az hogy 24.-én kell karácsonyfát állitani ez otthon szokás. Igazából sose értettem hogy a magyarok miért misztifikálják ennyire a karácsonyfát. Ha jobban bele gondolsz a karácsonyfa az a karácsonyi dekoráció része.Persze fontos része de akkor is csak ennyi se több se kevesebb. 24.-ére pedig még mindig ott vannak az ajándékok, a finomünnepi kaja, a családi összejövetel, a gyerekek öröme. Hisz végül is ez a karácsony lényege igazából nem? Nem pedig a karácsonyfa felállitása. :-)) No és az sem egy elhanyagolható tényező hogy igy lehet nyújtani az ünnepi időszakot, tovább örülni az ünnepnek. Nem csak egy hétig. Hisz egész évben várunk rá. :-)) De persze ezt mindenkinek magának kell eldöntenie hogy jó neki. Mi nagyon szeretjük ezt az amerikai/angol módit. :-))

LaceE írta...

Persze, nincs is ezzel gond, főleg ahol gyerek is van. Szerintem Magyarországon nagyon el van laposodva az egész karácsony. Főleg a pénzről és az idegeskedésről szól. A fával meg igazat adok, mert megveszi az ember a fát 6-8-10 ezer forintért és 1 hét múlva ki is hajítja. Néha már kötelező jellegűnek érzem itt ezt a nagy készülődést. Kicsit irigykedem is Rátok, hogy ekkora lelkesedéssel várjátok az ünnepet és ekkora örömmel készültök az egészre :)

Csilla írta...

Nagyon szép a fátok! Telejsen karácsonyi lett valóban a hangulat nálatok!

Itt is láttam már, hogy állítják fel a fákat, bár most idén mintha kevesebb lelkesedéssel lenne mindenki a környéken a karácsony iránt.

A családunknál mindig 24-én állítunk fát, már meg van szokva, nekünk ez egy különleges nap, mi tettük azzá, ezért is ragaszkodunk ennyire hozzá. Így is mindig huzzuk a fa szétszedését, de 1,5 hét mulva muszáj szétszedni, mert annyira potyog, vagy törik.

Hétvégén mézeskalácsozunk, ez is a mi szokásunkhoz tartozik, hogy mi is készítünk a gyerekekkel díszeket a fára. Tavaly Gyuszi még mézeskalács házikót is csinált a gyerekeknek.

Nekünk valahogy ez a ritmus jó. Mi sosem misztifikáltuk el a karácsonyt, nekünk ez a szeretet ünnepe.

Természetesen elfogadom, hogy máshol, másképp csinálják. Itt például karácsony másnapján már munkanap van. Karácsony az nem nagy ünnep, míg a Mikulás az igen. Más szokás, más ország, más kultura, egyik sem rosszabb a másiknál! Az a lényeg, hogy örömet okozzon. Mert semmi nem az utcán dől el, hanem azon, hogy éled meg az ajtót bezárva, a négy fal között az otthonodban!

Persze ez cak az én véleményem!!!

Christine írta...

LaceE, ó itt még visszafogott az ember lánya. :-))
Csilla, ezt mindenkinek magának kell kialakitania. Mi tiz évvel ezelőtt kezdtük el ezt a "menetrendet" és nagyon bevált. Igy lényegében a egész decembert egyfajta ünnepi hangulatban töltjük. És bevallom őszintén számomra semmihez nem fogható érzés nap mint nap nézni a fiamat heteken át amint csúszik mászik a karácsonyfa alatt és körül ahogy nagy cula létére áhitattal kapcsolja fel minden reggel a fényeket, ahogy játszik a diszekkel....és ahogy januárban szinte megsiratja a fát amiért le kell szednünk.Mindenki másképp ünnepel. Kinek-kinek hogy jó. A lényeg valóban az hogy örüljön neki az egész család.
Amúgy hétvégén mi is mézeskalács házazunk. :-))

Merika írta...

Én is meglepődtem, valahogy nem gondoltam hogy ennyivel előbb privát házaknál feldíszítik a fát, de hogy őszinte legyek tetszik! Mindig olyan feszített volt a 24-i program a díszítés miatt,amikor nagyok lettek a gyerekek már jó volt mert lehetett együtt csinálni. Ez azok közé tartozik amit jó lenne átvenni(nem gondolom ezt mindenről!)mert valóban hosszabb az ünnep. Nálunk talán azért maradt meg mert a "fát is a Jézuska hozza" és az 24-én este jön!Nagyon szép nálatok!

Kriszti írta...

A keresztény vallás szerint a három király megajándékozta a kisded Jézust, és ezt szimbolizálja a karácsonyfa állítása. Régen csak ez volt az ünnep maga, nem is ajándékoztak az emberek,legalábbis nem ilyen elvadult módon, mint manapság.

Christine írta...

Kriszti.A karácsonyfa állítás hagyománya Skandináviából származik és a 30 éves háború idején jutott el Németországba a 17. században.
A népi hiedelmek szerint a téli napforduló alkalmával a szabadon kószáló gonosz démonok és szellemek elől csak az menekülhetett meg, aki az örökzöld fa alá húzódott.

A vallásos jelentősége akkor lett mikor Luther Márton vallásreformer állított először karácsonyfát gyermekeinek. Kezdetben gyümölcsökkel, édességekkel díszítették.

Magyarországon a karácsonyfa állítás hagyományát egy a mestergerendára felakasztott termőág vagy karácsonyi életfa előzte meg.

Magyarországon az első óvoda megalapítója Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben Aszódon. Kezdetben ez szokás csak a nemesi családoknál terjedt el majd később megjelent a módosabb polgári családok körében és a szegényebb rétegekben is.

Kriszti írta...

Persze, így van, de Brunszvik Teréz is szenteste állította először, és nem egy hónappal előtte.Az életrajzi könyvében olvastam:-)
****
Díj neked, tőlem, nálam:-)

Christine írta...

Iiiigen de tudod: Rómában csinálj úgy mint a Rómaiak. A kivándorlás első axiómája.
Amúgy személy szerint hozzám közelebb áll ez a módi mint az otthoni. Arról leginkább olyan emlékeim vannak hogy 24.-én az ünnep jegyében délután esem haza a munkából, lóg a nyelvem, összeesem a fáradságtól és ekkor lehet nekiállni karácsonyfát rakni, halászlét főzni, zserbót sütni, miegymás.... Igy nálam bevált ez a módi az utóbbi tiz évben.Igy szép kényelmesen apránként van idő mindenre. Hát még ha az angolok egy kis "ünnepléstant" átvennének az amerikai rokonoktól akkor érezném igazán jól magam. Mert ünnepelni azt odaát tudnak úgy igazán.:-))

Ziebi írta...

Nálunk is csak 24-én lesz faálítás, egyszerűen nekem ez a normális :) Persze teljesen megértem, sőt látom az előnyeit is annak amit ti csináltok, sőt tetszik is. CSak nem érzem magaménak na. :) De égősort már tettünk ki. :)

Amúgy igen, a munkából hazaesős rohanva faállítós nekem sem tetszik, de szerencsére nem így volt tavaly sem és idén sem, bár 24-én nincs szünet, mi nem jövünk dolgozni. Kelünk amikor kelünk, és aztán felállítjuk ebéd után a fát. Ami mű. azzal nincs gond, és tényleg nagyon szépeket lehet már kapni :) És nem kell fát sem kivágni hozzá :) És kb fél óra latt megvan, és lehet diszitgetni. Én tavaly ráaggattam minden kis üdvözlőlapot meg mindent amit kaptunk. :)
Ti hogy vagytok ezzel? Szentségtörés a műfa?

Gabriella írta...

Nagyon pompázatos szép fátok van, aranyosak és különlegesek a diszeitek. Szép karácsonyi hangulat kerekedik nálatok.
Nekünk mű karácsonyfánk van, és a lányaim díszítik, nagy lelkesedéssel. Már a mienk is kész!

Christine írta...

Ziebi. Nem, nem szentségtörés a mű fa. Szerintem.:-) Nekünk nagyon régóta mű fáink vannak. De 4-6 hetet egy rendes fenyő nem is bir ki igy adja magát a dolog. Persze tudom hogy vannak érvek és ellenérvek mindkét oldalon. De ezt is mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szerinte mi a jobb.

Secima írta...

Gyönyörű díszeid vannak. És milyen sok macis van közöttük. Azok a legszebbek. Nálunk a kis plüss macik mennek a fára.
Mi is volt, hogy előbb felállítottuk a fát és valószínű idén is előbb lesz feldíszítve. Tavaly óta nekünk is mű fánk van.
Általában csak január végén szedjük le. Addig gyönyörködünk benne.

Osli írta...

Én is meglepődtem, de teljesen megértem :)
Nálunk ugyan 24-én állítjuk a fát, de mivel a gyerekek miatt a kajára már annyira nem adok, ezért már annyira nem feszített a tempó. Tavaly már egyszerű volt a menü, mivel az igazi karácsonyi hagyományos ételek nem annyira a gyerekeim szája ízének valók, így inkább csak kidobáltam, mert nem ették meg. Mi csak 24-én vagyunk itthon (ha nem nálunk gyűlik össze a család) így másnapra nem igazán tudom eltenni. Tavaly már csak a kicsik aludtak, így Levi segített a fadíszítésben is. Az ajándékokat meg úgy szoktuk a fa alá tenni, hogy még elmegyünk sétálni, és valamelyikünk picit visszamarad, akkor odateszi az ajándékokat, és mire hazaérünk, jó nagyot csodálkozunk a gyerekekkel együtt. Még mindig meglepődnek, pedig mondják, hogy mit kérnek, és tudják is, hogy mi vesszük, de így olyan megható mégis :)

Euthymia írta...

Szép lett, hangulatos lett a lakás!! :)

Mi is gondolkodtunk, hogy már be kéne végre szerezni, de talán majd holnap...

Otthon (mikor kicsi voltam) egyértelmű volt, hogy 24-én állítjuk a fát, mert ugye azt a Jézuska hozta nekünk és míg mi a szomszédban voltunk, addig került be a lakásba a fa, meg az ajándékok.
Amikor már nagyobbak voltunk, akkor is nem díszként gondoltunk rá, hanem a fő és központi ajándékként karácsonykor.
Most, hogy nincs gyerek körülöttünk, ajándékozni sem nagyon szoktunk, és itt a ködösben kicsit korábban állítjuk mi is a fát. Ha lesz (lenne) gyerek, maradna a 24-e, mert mi már csak ilyen kis öregesek vagyunk :) :)

JuditAu írta...

Nagyon szép a dekoráció! Meg a fa is szuper!
Hát igen, ebbe én is belefutottam a minap, hogy egyik ismerős rendesen ledöbbent, hogy hogyhogy nem 24-én díszítjük a fát??? Rendesen rosszul éreztem magam, amiért átvettük ezt a szokást, és nem magyar módra csináljuk. De szerintem meg az van, hogy mindenki csinálja úgy, ahogy jólesik neki.
Az a baj, hogy sok honfitársunkba semmi tolerancia nem szorult, ha valaki másképp csinálja, akkor az hülye.
Úgyhogy kezet foghatunk, mi is úgy élünk Rómában, ahogy a rómaiak... :))))