2010. március 15., hétfő

Greenwich

A greenwich-I kirándulást eredetileg a téli szünetre terveztük, de ilyen-olyan okok (főleg a hó miatt) elmaradt. Aztán február elején ismét felmerült a dolog hogy egy utolsó útra még elmenjünk a régi autóval. De ahogy csináltam az utitervet kiderült hogy túl sokminden zárva van igy pedig nem volt értelme nekivágni. De tegnap végül elindultunk immáron az új autóval az idei első kirándulásunkra. Szép napos időt fogtunk ki, bár időként borotválkozni lehetett volna a széllel.

A város London egyik elővárosa lett mára, igy mint ilyen nincs túl messze. A környék engem ementáli sajtra emlékeztet, ugyanis alagút-alagút hátán található végig az úton.





Greenwich ugye leginkább tengeri történelméről, másrészt csillagvizsgálójáról nevezetes, mert annak közepén megy át a 0 hosszúsági kör. És hogy itt van az úgynevezett „közép idő”.







Az obszervatórium alapkövét 1675-ben rakta le II. Károly király. Egyben kitaláltak egy új poziciót is a királyi asztronómus-t amit John Flamsteed kaptott meg. Az épület magas dombra épült gyönyörű kilátással a környező tájra.



Az itt található épületekben sok csillagászattal és az idővel kapcsolatos kiállitás látható. Pl. érdekes volt látni az első férfitenyér méretű zsebórákat.

Az épületcsoport egyik nevezetessége a tetőn lévő Time Ball 1833-ban használták először. Minden nap 12:55-kor elindul a rúdon felfelé hogy pontban 13 órakkor lezuhanjon. Ezáltal jelezve az időt a könyéken élőknek és hajózoknak.
A piros gömböc egyébként nem csak az idő vasfoga miatt ilyen horpadozott, hanem mert valamikor az 1800-as évek végén egyszer le talált esni a helyéről.





A másik érdekesség a 28-inch telescope ami 1893-ban az akkori világ legnagyobbja volt.



Megnéztük még a 1638-ban épült Queen's House-t ahol megtalálható a Great Hall és a Tulip Stairs. Mindkettő igen látványos a maga nemében.









Ez után lesétáltunk a Temzéhez egy kis vizet szagolni, a fiúk kedvéért. Bár a fiam nehezményezte hogy nem lehet fürdeni. Az egy percig se jutott eszébe hogy belefagyna a vizbe. :-))



Ez után már sietnünk kellet vissza mert mindössze 4 órányi parkolás van engedélyezve. De azért a gyerekkel én még elszaladtam lefotózni a park ősfáit, amikről elképzelni se tudom hány évesekek lehetnek, de a méreteikből itélve egyidősek lehetnek az épületekkel, ha nem öregebbek.






Az épületekben bent mindenhol tilos fotózni ezért azok mind csak vak kattintások suttyomban. Ezt leszámitva szerintem jól szerepelt a gépem első kinti kipróbálása alkalmából. Most volt először Márknak is lehetősége arra hogy külön géppel végig fotózza a kirándulást. Jó képei lettek neki is. :-))

További fotók itt.

6 megjegyzés:

LaceE írta...

MI tavaly voltunk itt, csak mi hajóval mentünk oda, végig a Temzén. Tényleg jó kis hely :) Jó kirándulás volt :)

Gabriella írta...

Jó kis hétvégétek volt. Nagyon szép helyen voltatok!

Euthymia írta...

Szia, már menet közben is bennem volt, hogy ezek vajon az új géppel lettek-e? de a végén megadtad a választ, nagyon jó kis képek lettek!!

Szeretem azt a környéket is :) :)

Kriszti írta...

Mindegyik fotó nagyon jó!! De ,ha szavazhatnék, akkor a csigalépcsős, az a legjobb!! Pont olyan, mint amit a World Press kiállításon láttam,persze, az egy másik lépcső volt. Hű, de tetszik!!!:-)))

darilh írta...

De jóóóó! Egészen kedvet kaptam! Lehet, hogy összeszedem a férjet a hétvégén.

Csilla írta...

Ez egy szuper kirándulás lehetett. De jó lenne elmenni oda egyszer, na, majd talán!

Gyönyörüek a képek, szép időt fogtatok ki!