2010. október 12., kedd

Konyházzunk...

Még mindig az akciós husiknál és az új receptek kipróbálásánál tartok. Ismét egy tepsis készitményel próbálkoztam. Képileg első ránézésre hasonlit ugyan a múltkorihoz, de igazából teljesen különböznek és ez a mostani nekem jobban is izlik...

Az eredeti recept:
(Kicsit megvágtam mert még ennél is szájbarágósabb volt.) :-))
Tepsis hús
Hozzávalók:

- 4-5 szelet kiklopfolt (kb. tenyérnyi nagyságúra, nem túl vékonyra - 1 cm!) sertéstarja
- füstölt szalonna (mennyisége izlés szerint, lehetõleg kevesebb hússal. A bacon nem igazán jó erre a célra)
- burgonya (kb. 1 kg, de lehet több is)
- savanyú káposzta (1-1,5 kg)
- tejföl (legalább 0,5 l)
- sajt (lehetõleg valamilyen kevébé fûszeres és kemény legyen, nálunk ez a Trappista)
+ ha szereted a sült hagymát, akkor azt is tehetsz hozzá (3-4 közepes fej)
- só

Elkészítés:

A kikészített húst besózod és félreteszed. A szalonnát vékony (tábla szélességû) szeletekbe vágod (kb. 0,5 cm) és szépen sorba egy nagyobb méretû tepsi aljára elhelyezed. Itt lehet választani a mennyiségben: ha csak a füstölt szalonna ízét karod érezni, akkor pár szelet elegendõ, de én azért enni is szeretem így a szalonnát, ezért bõven szoktam alá tenni. A lényeg, hogy ez adjon egy kis zsiradékot, mert más egyéb nem kell alá. A szalonnára jön a karikára vágott (ne legyen nagyon vastag!, kb.1 cm-es) hámozott nyers krumpli. Ha akarsz hagymát is bele tenni, akkor azt közvetlenül a szalonna fölé (szintén karikára) és arra jöjjön a krumpli. A krumpli borítsa be a tepsi teljes felületét több rétegben. A rétegek közé szórj ízlés szerint sót. A tepsi legyen olyan mély, hogy kb. 2/3 részéig tudjad krumplival megtölteni. Ezután jön a savanyú káposzta. Annyi káposzta legyen rajta, hogy a tepsit (és benne a krumplit) befedje! Ezután szépen elhelyezed a szelet húsokat a tetején (nem baj, ha egy kicsit, de csak egy kicsit fedik egymást!). Ezt követõen az egészed nyakonöntöd a tejföllel úgy, hogy mindent eltakarjon. Ezt követõen egyéni ízlés szerinti mennyiségben reszelj a tetejére sajtot. Én annyit szoktam, hogy a húsokat jól ellepje. Ezt követõen az egészet takard be szorosan alufóliával. Elõmelegített, forró sütõben minimum 1 órán keresztül süsd (lehet akár 1,5 óra is, ha mély a tepsi). Ezt követõen vedd ki a sütõbõl, vedd le róla az alufóliát és tedd vissza addig, amig a sajt szép pirosra nem sül a tetején.

No és akkor hozzátenném a magamét. Mivel füstölt szalonna korlátlan mennyiségben nem áll rendelkezésemre igy néhány szelet szalonna mellé bőségesen adagoltam inkább annak kisütött zsirját ami az előzőleg főzött túrós tésztából visszamaradt. Illetve a savanyúkáposzta termés itt nem olyan mint otthon ezért abból is kevesebb jut valamivel, de még a levét is hozzáadom az izhatás kedzéért. Nekem szép nagy tepsim van ennek kell a másfél óra sülés bőven. Viszont összeségében finom lett. :-))

Nincsenek megjegyzések: