2011. április 27., szerda

Kajamustra

Ahogy igértem, ismét ideje szót ejteni a kajáról. Rendszeresen kérdezik a külföldön élő magyarokat hogy mi kellene, mi hiányzik otthonról a kaja terén. A klasszikusok ugye mindig a téliszalámi és a túrórudi, paprika és társaik...a sor szinte végtelen. Én egy ideje nyugodt szivvel tudom azt mondani hogy lassan jószerivel semmi. Hogy miért? Egyrészt az évek során beilleszkedik az ember. Másrészt mert elég jól meg lehet találni a hiányzó dolgokat, vagy a pótlásukat. Igazából ezek nagy része még csak különösebb utánjárást se igényel. De lássuk mindezt képekben.
Azzal azt hiszem senkinek nem mondok újdonságot hogy Anglia sonka nagyhatalom. Szóval a sonka imádók mérgezésig ehetik magukat a majd száz féle sokából. Mi mára kicsit eluntuk ezt, de mindig van utánpótlás. Szalámik közül most ez a Tesco-s pepperoni a kedvencem a maga markáns izével számomra tökéletes és nem csak a pizzára. :-))



Úgy két éve vettem először a bátorságot hogy megkóstoljam a skótok hires nemzeti eledelét a haggis-t. Amiről gyorsan kiderült hogy a mi májas hurkánkra hajaz.



Van persze párja is neki a black pudding ami a mi véreshurkánk testvére. Az angolok ezt legtöbbször karikára szeletelve kisütik. De meg lehet enni "nyersen" is.


Májkrém van szintén rengeteg féle. Nekem ez a kis mezei a kedvencem:



Szintén a Tesco-ban árulják ezt is. Igen, igen főtt császár szalonna. Legtöbbször olyan gyorsan elfogy hogy még lefotózni is cak ezt a kis csücsköt tudtam. :-))



Másik nagy kedvencünk az itt Doktorska Sausage néven futó, de mint a képen látható ez bizony párizsi. Van csirkés, marhás, de még olivás is.



Valamiért a kijövők többsége nehezen talál rá a tejfölre. Igazából nem értem miért, mert szinte az összes boltban kapható. Igaz jól elbújik a rengeteg tejszin féle között.




Ha valakinek túró hiánya van annak a keresőszó a twarog. Egy ideje szintén kapható még a Tesco-ban is. Bár körözöttet kiválót lehet késziteni Philadelphia krémsajtból is. :-))





És ha már körözött akkor pirospaprika is.



Szerintem semmivel se rosszabb mint a magyar, bár lényegesen olcsóbb. De ugyanigy megtalálható az összes otthon megszokott fűszernövény.

A kocka sajtról se kell lemondani. Bár már rég nem kocka....:-))



De imádom hogy ipari méretekben is kapható pl. feta jellegű sajtok tömkelege. Lásd az alábbi majd kilós konzerv verziót.



Savanyúság terén sincs gond. Tippeljetek. Igen. Gyári, konzerv, kovászos uborka. :-)) Legutóbb a Sainsburys-ben is volt már.



De ha valaki a csemege ubira bukik annak se kell kétségbe esni. Keresőszó a sweet vinegar vagy a sweet and sour ubi.



De találtunk ilyen alma paprikára hajazó kis csöppségeket is. Legtöbbször van a gömbölyű verzió is, most ezt a másikat vettem. De ugyanaz az az íz ez is.



Ha már csípősségeknél tartunk. Nekem az utóbbi időben a hagyományos chili mellet nagy kedvencem a harissa pasta. Érdekes, újszerű ize van szerintem. Mindenesetre rákaptam nagyon. Az angol mustár...aki evett az szerintem sose felejti el, mert olyan erős. A tormán kivül nem tudom igy hirtelen mi van még benne, de nagyon goromba. A torma, mint fött sonka elengedhetetlen tartozékát gondolom nem kell bemutatni.



Mustárba viszont nekem és a gyereknek továbbra is ez a kedvenc, immáron több mint tiz éve. Olyannyira hogy fiam az otthon töltött két és fél évben inkább nem evett egyszer se mustárt, mert a magyar mustár láttán közölte hogy az szerinte nem mustár és egyem meg én ha akarom. :-))



Hát ennyi volt igy hirtelen ami eszembe jutott. Persze még lehetne ragozni, de a lényeg ugyanaz marad.....:-)) A téli szalámit szeretem....de nem létszükséglet. Különben meg engem baromira hizlal. :-))

13 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szép felsorolás! Sokról én is tudtam, de a savanyú paprika nekem is új, na majd körülnézek!! Köszi!

Toni írta...

Nagyon szeretem a blogodat! tök jó rajtad keresztül kiváncsiskodni a britek iránt!
ps: Mész a királyi nászra?

Christine írta...

Toni, isten őrizzen attól hogy pénteken Londonnak még csak a környékére is menjek. :-)) Majd szépen megnézem a tévében...akarom mondani a monitoron. A Royal Chanel a neten nyomja élőben. Elég az nekem. Nem kell a több milliós tömeg. :))

Edinbogyo írta...

Honnan van a parizsi?az is tescoban kaphato?azt latom, h lengyel a neve;) itt nincs lengyel bolt sajnos, nagyon megerezzuk a hianyat, es tesco is csak kicsi express van. Sainsbury'sben meg nem minden egyforma..
a tesco pepperoni tenyleg nagyon jo, a tobbi markanal sokkal jobb, en is imadom:)
Kivancsi vagyok, elmossa-e az eso az eskuvot, meg a satorozokat... :)

Christine írta...

Edinbogyó, igen van a Tesco-ban is, de ott drágább. Hova jártok vásárolni milyen boltokba? Van az ASDA-ban is. Meg amik vannak ezek a kis paki boltok ahol ujságot, sört, miegymást lehet venni, na azokban is érdemes feltúrni a hűtőpultot, mert gyakran tartanak lengyel cuccost. Amúgy konkrét lengyel bolt itt nálunk sincs sehol. Talán mert lengyel is alig-alig van. De az árut máshol is meg lehet találni. Csak rá kell szoknod hogy ráérősen, böngészve vásárolj, úgy mindig lehet találni valami érdekeset. :-))

Még valami. Hemel Hempstead mennyire van messze nektek? A városközpontban van egy nemzetközi bolt. Az áru java paki, a személyzet kinai, de tartanak lengyel finomságokat is. :-))

Secima írta...

Akkor most megnyugodtam, hogy nem kell nélkülöznötök a magyar kajákat. Manapság lehet, hogy már mindenfelé lehet kapni magyar vagy hasonló élelmiszereket, csak ahogy te is teszed kitartóan kell keresni.

Zsofia írta...

A hurkafélék és a császárszalonna itt nem nagyon ismert, de találtunk magyar paprika magot, sőt növényt is!! Nekem a legjobban a magyar majonéz, gulyáskrém és hasonlók hiányoznak...meg a rengeteg ízesített ásványvíz...itt ha kapsz is valamilyet iszonyú drága!

Edinbogyo írta...

Nincs messze, oda kell mennem ultrahangra is majd 10-en, megnezzuk majd a boltot, koszi:)
Sajna csak Sainsbury's meg Morrisons van, de utobbit utalom a sok oreg miatt, Welwynbe neha atmegyunk lidlbe, sajna asda nincs csak Watfordban.Tesco is csak express.meg nem szoktam hozza, h mindenhez menni kell valamerre, a nagyvarosi jolet utan:D

Fodor Marcsi írta...

Jajj, ez nagyon tetszett! Én is pont így vagyok vele - van itt minden, csak meg kell találni. Néha kicsit több utánajárás, de nem kell keseregni, vagy éhen halni! :-)
Amúgy nálunk most a nagy felfedezés a fagyasztott szilvás gombóc volt (lengyel bolt) amit a csajok nagyon imádnak. Kakaós csigát meg épp ma sütöttem, tehát egy újabb igény kielégítve. :-)

Christine írta...

Edinbogyó, Mosaic Supermarket a neve az egyik oldalon egy üres bolt majd a Boots van mellete másik oldalon egy optikus. Jó vásárlást! :-)

nuca írta...

Hű, ez érdekes volt!:) Megnéznék egy ilyen listát amerikaiban, biztos hasznos lenne:) Az édességesre is kíváncsi lennék:))

Névtelen írta...

A Quark-ot nem ismeritek? A tescoban és az asdaban is lehet kapni, ott ahol a mascarpone és a parmezánok vannak. Szerintünk nagyon finom krémestúró, én minden túrósat ebből sütök, és az ára is baráti 250gr 70p.

Sz.

euthymia írta...

Érdekes ez, most jöttünk vissza otthonról és elképedve vettem észre nők lapja jött igazából velem csak... Leszoktunk mi is az otthonról hurcibált falatokról mert már rájöttünk az itteni lelőhelyekre és vagy az itteni ízekre szoktunk át :) hihi, :)
Amúgy én is pont a quark-ot akartam írni még, hogy az is túró ám és asda forgalmazza, de megelőztek :)