2011. május 31., kedd

Permanent Residence Card



Múlt héten ismét egy fontos dolgon estünk túl. Megkaptuk a második kék kártyánkat, vagyis a permanent resident kártyát. Ami a kinézetét tekintve csak abban különbözik az elsőtől hogy bellül rá van irva hogy permanent resident. Ami egyéb jelentőségét illeti....ennek kiállitásától számolva egy évre rá lehet igényelni az angol állampolgárságot. Tehát jövő májusban. Nem mondom hogy nem várjuk. :-))

27 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia,

Már egy ideje csendben olvaslak, de eddig nem kommenteltem (emlékeim szerint :D). A követők közé nem tudok valamiért feliratkozni, nem engedi.

Gratulálok a legújabb szerzeményhez!

Írnál egy kicsit bővebben a lépésekről? Milyen kék kártya volt az előző? A Permanent Residence Card mennyi idő után és milyen feltételekkel igényelhető meg? Erre szükség van az állampolgárság megszerzéséhez vagy ki is hagyható?

Ha már írtál erről, akkor kérlek, hogy a linket add meg.

Előre is köszi,
Hella

kreatívhit írta...

Ez igazán jó hír.Összesen hány év is a végleges? A nagy srác múlthéten ment ki.

Christine írta...

Krativhit. Összesen 5+1 év az állampolgárság megszerzésének az ideje. De ez csúszhat ha nem figyel oda az ember, vagy ha hosszúra nyúlik az elbirálás. Egyik ismerősünk 8 hónapot várt a permanent cártyára. Nekünk most két hónap alatt megvolt.

Hella. Üdv neked itt nálam! Örülök hogy megtörted a hallgatást. :-))
Az első kék kártya ugyanúgy néz ki mint ez de az csak egy residence card és egy év itt töltött idő után lehet igényelni. Mi ezzel kicsit elcsúsztunk igy majdnem három év után igényeltük. Ez a mostani a permanent residence card öt év ittlét után igényelhető az elsőtől függetlenül. Mindkét esetben kérik hogy igazold az adott időszakot. Azaz mi mos öt év dokumentációját küldük be. Egyébként egyiket se kötelező igényelni, ha nem hosszú távon tervez az ember. Mivel Magyarország tagja az EEA-nak igy jogunk van itt élni enélkül is. Erről bővebben olvashatsz itt:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/documents-eea-nationals/

Ha állampolgár akarsz lenni akkor viszont kell a permanent residence card, mert arra rá egy évre igényelheted meg az állampolgárságot. Erről bővebben itt:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/

Unknown írta...

Köszönöm szépen az infót és a hasznos linkeket!!

Fodor Marcsi írta...

És miért hasznos ha az embernek van permanent residence kártyája?

Christine írta...

Marcsi. Mert mondjuk utánna állampolgár lehetsz...:-))

éva judit írta...

Nagy gratula és remélem meg is kapjátok az állampolgárságot mert meg érdemlitek:)

euthymia írta...

hihi, ez de érdekes, pont tegnap este beszélgettünk ezekről a dolgokról a kiscsapattal, erre itt is ezt olvasom :) Lehet, most már nekünk is kéne papírmunkázni néha egy kicsit :) :) :)
Gratula hozzá!!

mariann írta...

Szia, Christine!
En pont ma vagyok itt 5 eve:)
Mi minden kell az igazolashoz?
En ugy gondoltam, eleg a munkaviszonyt igazolni, hiszen akkor nyilvanvalo, hogy itt eltem, vagy nem eleg ez nekik?
A fiamnak eleg vajon az, hogy itt jart azota iskolaba?
Meg egy kerdes: ez is penzbe kerul?
Koszi a valaszokat!

Christine írta...

Mariann, ez teljesen ingyenes és igen azt kell igazolnod hogy itt éltek és dolgoztok. Ezt igazolhatod alkalmazottként a p60-as formokkal vagy payslip-ekel. Vállalkozóként mi az adóhivataltól kapott leveleket meg bank statement-et küldtünk. A gyerekről pl. a családi pótlékról papir. Illetve kérhetnek referencia levélt a sulitól meg az orvosi rendelőből. Ez nekünk most nem kellet, de az első kártyánál kértek. De az application form-ban benne van a lista hogy miket lehet küldeni.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea31.pdf

Toni írta...

Gratulka! Szóval véglegesítitek magatokat az nagy brit birodalomba! :)

mariann írta...

Koszi szepen, aranyos vagy, hogy ilyen gyorsan valaszoltal!
Akkor szerintem megcsinaljuk mi is, aztan gyujtunk 1 evig az allampolgarsagira:)

JuditAu írta...

Gratulálok! Ez azért tényleg nagy lépés... :)

sarolka írta...

Szia!

És ha mondjuk én nem dolgoznék végig az 5 év alatt, hanem csak a férjem, akkor mi van? Gyerekek járnának iskolába, oviba. Ilyen esetben is elfogadják a kérelmet szerinted?

Köszi:

Christine írta...

Sarolka, igen elfogadják. Lényegében nálunk is ugyanez a helyzet van.

sarolka írta...

Akkor jó. :-) Megnyugodtam. Azért szándékomban áll dolgozni is, csak mi tervezünk egy harmadik lurkót... :-) Nehogy már ezen múljon. :-) Gondolom az egész családot veszik egyben és úgy bírálják el a kérelmet.
Köszi, a gyors választ. :-)

Christine írta...

Sarolka, igen a párod után ti is megkapjátok. De ahogy fentebb is irtam az ittlétet igazolni kell. De az könnyű. :-)) Az meg hogy egy anyuka otthon van a gyerkőcökkel itt teljesen elfogadott.

Zsofia írta...

Gratulálok :DDDDD

Erke írta...

Christine, ez ma mar nem feltetel az allampolgarsagi ugyintezes megkezdesehez. A jelenlegi felteteleket itt talalod: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/.

Raadasul ez se sokaig marad igy, eppen folyamatban van az egesz rendszer atszervezese. Erdemes a BorderAgency honlapjat figyelni.

Secima írta...

Gratulálok! Jó, hogy már itt tartotok!

Ziebi írta...

Gratulálok, csak így tovább!

Ne haragudj hogy nem írok gyakrabban, a csúnya feed az oka, betölt nekem mindent mailben, így legtöbbször csak ott olvasom el az írásaidat és nézem meg a képeidet. Drukkolok nektek jövőréhez!

Unknown írta...

Ez remek hir, és jó, hogy ilyen gyorsan ment. Emlékszem tavaly mennyi akadályba ütköztetek. Lehet, hogy Angliába kellett maradnotok? Remélem hamar kiderül és minden rendben lesz veletek!

ribizlifozelek írta...

Gratulalunk!

Szilvi írta...

Szia Christine!

Mi most kaptuk meg a Residence Cardunkat,jövő januárban lesz 5éve hogy Angliában élünk.Akkor újra kell igényelni a permanent residence cardot vagy automatikusan megküldik?
Ha újra kell igényelni akkor ugyan az a nyomtatvány kell mint az elsőnél vagy esetleg másik?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvüzlettel: Szilvi

Christine írta...

Szia Szilvi!
Igen meg kell igényelnetek. Meg fogjátok kapni különösebb gond nélkül, mindössze igazolni kell hogy itt éltek, dolgoztok öt éve.
Ez a nyomtatvány kell hozzá:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea31.pdf

Unknown írta...

Szia Cristine!
Nem rég találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik!
Még nem jutottam a végére, de szeretnék Tőled kérdezni valamit, ha megengeded. Te gondolom már perfekt beszélsz angolul. Mennyi idő alatt tanultad meg? Vagy Te már akkor is jól tudtál angolul, amikor ide jöttetek? És ha itt tanultál meg, akkor tanfolyamon, vagy magadtól?
Én két éve vagyok kint, és nem nagyon haladok sajnos, pedig nagyon nagy szükségem lenne rá...

Christine írta...

Szia! Remélem tetszik a blog, jó olvasást! Angolul tökéletesen sose fogok beszélni szerintem. A nyelvérzékem kb. a nullával egyenlő. Plusz, mint háztartásbeli nincs is igazán lehetőségem a gyakorlásra. Egyszerűen nincs kivel angolul beszélgetnem. Értem amit mondanak, elmondom érthetően amit akarok. De csevegni, társalogni azt nem tudok máig sem. Tanulni a nyelvet Kanadában kezdtem, nulláról indulva. Amit aztán itt Angliában jóformán kezdhettem elölről újra, mert annyira más amit itt beszélnek. Tanfolyamra sose jártam, suliban pedig mi még oroszt tanultunk. Úgyhogy leginkább csak itthon, magamtól a netről leszedhető különféle tanuló anyagokkal igyekeztem javitgatni a hiányosságaimat.