2011. május 6., péntek

Recycling



Az ember ugye lassan belenő a környezet tudatos életbe mindenhol szerte a világon. Mi is. Itt Angliában is lehet szelektiven gyűjteni a hulladékot. Na jó nem annyira mint mondjuk Kanadában, de azért működik a dolog. :-)) Itt a házunknál sajnos csak kartonpapirt és üveget lehet külön kukázni. Mivel nekünk viszont műanyag és fém lenne az érdekes igy már nyitott szemmel járkáltunk egy ideje hogy is tudnánk ezt csinálni. A megoldásra a szomszéd városban találtunk rá.



A Tesco-nál ahová vásárolni járunk. Az egyik távoli sarokban csücsül a recycling center. Méghozzá olyan amilyet eddig máshol még nem láttam. Nem kukák, nem konténerek sora fogad, hanem egy futurisztikus "evőgép" . Kis családunk egyértelműen kütyü mániás, igy ez a masina komplexum egyből a szivünkbe lopta magát mert határozottan "kütyü" kategóriás. A használata rém egyszerű. Bele kell hajigálni mindent a szájába ő pedig megnézi mi az, szelektálja és feldolgozza.



Szépen felismer mindent amit beledobálunk, legyen az üditős palack vagy tejes flaska, sörös doboz, vagy befőttes üveg. Kis rekeszeiben a megfelelő egységbe szállitja. Az üveget összetöri, a fémet, műanyagot összepréseli. Csühög-csattog aztán mikor jól végzte dolgát elhallgat. És még beszélni is tud. :-))





5 megjegyzés:

Edinbogyo írta...

Melyik varosban van?En total kiakadtam, amikor az itteni nagy recycling centre-ben a gyumolcsleves es tejes dobozokat, palackokat nem veszik be. Egyszeruen nem. Regi teveket, hutoket, szazfele uveget, papirt esatobbi, azt meg nem.Konyorgom, az egyik leggyakoribb szemetunk.Az eddig talalt tobbi szelektalosban se, total kaosz.A lakasnal meg csak egy vegyes uveges kuka van.majd utanakerdezek a councilnal, lehet-e kerni ingyenes begyujtest, szokott jarkalni erre a kisTesco miatt a szelektalos kukas.

Christine írta...

Az Amersham-i Tesconál van.

Zsofia írta...

Ez nagyon jó és hasznos :)

euthymia írta...

régebben ezek a tescok kütyük még a papírt beszedték, de gondolom, néhány okos felgyújtotta párszor és utána bezárták azt a felét a gépecskének :( :( Azóta csak az a fele van, amit most bemutattál :) és milyen jó, hogy még tesco zöldpontot is kapunk érte, ha odavisszük.

Nálunk nagyon jól meg van oldva az elszállítás. VAn ezer kukám és tárolóm, néha már szinte szédülök, hogy mit és melyikbe kell tenni, meg mikor és melyiket kell kitenni a ház elé :) :)

Amúgy a napokban láttam valami új begyűjtős-reklámot valami sárgakukás cég, csak telefonálni kell, adnak kukát és el is szállítják, csak nem foglalkoztam vele, mert nekünk ugye megoldott, de Edinbogyonak biztos jól jönne :)

:)

Gabriella írta...

SZuper, futurisztikus!!
Remélem errefelé is lesz majd ilyen!!