2012. február 17., péntek

Tesco hétköznapok

Avagy mi van a szinfalak mögött...
A legtöbb gond a csatorna rendszerrel és a lefolyókkal van egy ilyen áruházban. Kezdjük például a kevéssé gusztusos témával a vécével. Aki undorodik az most inkább lapozzon. Szemezgessünk hát az emberi természet gyöngyszemeiből:
Mikor a vécére a karbantartó kiteszi a táblát hogy nem működik, javitás alatt van, az mintha ott se lenne. Illetve nincs is ott mert letépik és juszt is bemennek használják a rossz vécét. De volt mikor be kellet csavarozni az ajtót (kivülről ugye nem lehet bezárni max ha becsavarozza) hogy ne tudjanak bemenni....hát az se tartotta vissza őket. Feltörték az ajtót és ugyanúgy használták a vécét. De az is előfordult már hogy a teljes vécésor eldugult. Szépen kitették a bejáratra a táblákat, plusz bent is minden egyes ajtóra, majd két szaki neki állt elháritani a dugulást. Amig ők dolgoztak az egyiknél, a másik vécéhez szépen besompolygott egy customer és használatba vette, majd nemes egyszerűséggel lehúzta. Mikor az egész helyiséget elöntötte a trutyi akkor hangosan kikérte magának. És mikor a mellete lévő vécéből kijövő két szaki kérdőre vonta hogy mégis hány táblát kéne kitenni hogy megértsék verge a vécé nem működik...nos akkor még neki állt följebb. Mert neki sürgősen kellet. És különben is ő a vevő, a vevőért tessék mindent...még fekáliával elöntött vécét is rendbeszedni....
A másik szintén bedugult csatornához vezető probléma a hűtősorok amikből a kifolyt hűtőviz több méteres zselés “kukacként” matrializálódik. A zselé pedig mint olyan nem folyik ugye – ergo a csatorna bedugul. A probléma az hogy az hűtők szétszedését illetve az üzlettérben való bármilyen dolgozást senki nem tolerálja, igy azokat olyankor kell megoldani amikor legkevésbé van forgalom. De beszélhetnénk a folyton eltörő lefolyócsövekről is amik t0ldozgatása szintén nem könnyitik meg a hűtő alatti munkát.
Aztán olyan problémákkal is kell foglalkozni hogy a bolt mellet lakó panaszt nyújtott be amiatt, hogy ő a kertjéből az üzlet egyik tábláját látja. És nonszenz hogy neki ezt kell nézni….:-)
Lehet mesélni olyan érdekes mérnöki bravúrról hogy vajon miért kell az áruház szellőző rendszerének a csatorna hálózaton keresztül áramoltatni a levegőt, ezáltal finoman szólva is „érdekes” bukéjú levegőt biztositani az üzletben. Már az újságba is bekerültek hogy milyen büdös a bolt. És hiába a szakember gárda, a problémát úgy lehetne megoldani ha átépitenék a az egész szelőző-levegőszűrő rendszert. A csatornát meg légmentesen lezárnák.
Ilyen és hasonló gyönygyszemek töltik ki egy karbantartó mindennapjait. De unatkozni semmiképp nem lehet az már biztos. :-)) Talán ennek köszönhető a szabadság kiadásához történő hozá állásuk is. A Tesco alkalmazottaknak ünnepnapokkal együtt 28 nap szabadságuk van amit mint esetünkben is most márciusig ki kéne venni, mert ha nem veszed ki elveszik. Tovább vinni nem lehet, ki pedig nem fizetik. Vagyis ki kell venni. Csak épp nem lehet, mert karbantartó nélkül megáll az élet és jaj mi lesz velünk felkiáltással alkudozik a főnökség a dolgozóval minden egyes kiadott napért. De még a szabadságról is visszahivják egy nappal előbb dolgozni, mert hát szükség van rá. És végül az ember nem tudja sirjon vagy nevessen e. Mert igen, nagyon jó érzés hogy végre van egy munkahely ahol megbecsülik az ember munkáját (kivéve némely vevőket) és érzi hogy szükség van rá. De egy év folyamatos munka után jó lett volna egy hét szabadság úgy hogy abba semmi és senki nem szól bele. Plusz még mindig van egy csomó szabadság amit ki kéne venni...ha lehet....

6 megjegyzés:

Judit írta...

Jot mosolyogtam a wc s reszen, de sajnos igaz. Az emberek hihetetlenul ' birkak' itt. En is lattam mar amikor levettek a nem mukodo mellekhelyisegrol a papirt es atragasztottak az ellenkezo nem mellekhelyisegere. Remeljuk sikerul a maradek szabadsagot kivenni! Lehet legkozelebb evkozben tobbet igenybe kell venni. Persze ha van ra lehetoseg!

Ziebi írta...

Ez elég durván hangzik... Mondjuk szerintem egy ekkora áruháznak legalább 2 szett WC-t kéne működtetnie, vagy ha elromlik a vásárló részleg átmenetileg beengedni az embereket a dolgozóknak fenntartott wc-hez , ha van ilyen.
A szabadságra meg nem is mondok semmit... :((

Zsofia írta...

Én még itt nem talákoztam ilyesmivel, de ez nem jelent semmit....
Drukkolok, hogy a szabadságot valahogy meg lehessen oldani :)

MuciFoci írta...

sajat tipp a szabadsagra: telefont ki kell kapcsolni, emaileket nem olvasni. Ezaltal a munkaltato nem talal meg... Egyebkent meg nyugodtan fel lehet jelenteni oket, akar nevtelenul is.
your employer kept refusing your holiday requests and you have missed out as a result, they are breaking the law and you could make a claim for compensation at an employment tribunal. Es az is lehet hogy addig sem kell elmenni, mert amint elojon ennek az eshetosege, egybol meghatralnak. Addig packaznak az emberrel amig az hagyja magat! Remelem sikerul szabit kivenni. (pedig en is utalom ha a wc be van zarva..)

Hicudzsi írta...

Na ilyen eszembe sem jutott, hogy letépik a táblát, meg kirángatják a becsavarozott ajtót...
Döbbenet...

tündérilona írta...

Magyarországon nem görcsölnek az ilyesmin. A legnagyobb budai plázában (Mammut) hetekig nem akadt egy szerelő, aki az elromlott mozgólépcsőt megjavította volna. Eleve kellett néhány nap, hogy kitegyenek egy táblát, hogy bocs, műszaki hiba. Aztán a vásárlók elkezdtek írogatni a táblára: Mióta? stb. Végül néhány hét után megjavították. Sajnos ez a belesz..ás általános.