2012. március 2., péntek

Hampton Court Palace

Mivel a héten itthon volt szabadságon a párom úgy terveztük hogy mindenképp elmegyünk kirándulni egyet. Igaz már márciust irunk, de még mindig nagyon sok látnivaló zárva van, igy a nyiva lévőkből kellet válogatnom. Plusz egy kitétel volt még: nem kerülhet az egész 50 fontnál többe. Ez méginkább behatárolta a dolgot...azaz hogy közeli helynek kell lenni. Igy esett végül a választásom a Hampton Court Palace-ra ami már régóta rajta volt a listámon mint "mindenképp látni kell" és csak 32 mérföldre van tőlünk.
A palota történetéről nagy vonalakban annyit hogy az 1200-as években még a jeruzsálemi Szt. János máltai lovagok majorsága állt itt. 1514-ben került Thomas Wolsey, York-i érsek, későbbi bíboros birtokába, aki ekkoriban VIII. Henrik közeli jó barátja volt. Ő álmodta királyi palotává ezt a helyet, és álmait meg is valósitotta. Majd 1528-ban VIII. Henrik-nek ajándékozta. Aki a saját elképzelései szerint átalakitatta. 1540-re a palota Európa egyik legpompásabb királyi palotája lett. A palotában folyóvíz is volt, melyet a három mérföldnyire fekvő, kingston-i Coombe hegyről vezették ide csővezetéken.
Aztán királyok jöttek-mentek a palota következő fénykorát III. Vilmos és II. Mária uralkodása alatt élte az 1600-as évek végén. A sors iróniája, hogy III. Vilmos, aki a palota jelenlegi arculatának kialakításáért a legtöbbet tette, már nem élvezhette a palotát. 1702-ben itt, Hampton Courtban lovasbaleset érte.
Végül pedig 1838-ban a fiatal Viktória királynő volt az aki megnyitotta a palotát az érdeklődő nagyközönség előtt.

És akkor most lássuk mindezt képekben. Induláskor még úgy nézett ki mintha ez egy rossz ötlet lenne. Párom még kérdezte is hogy most tényleg komolyan látjuk hogy nem látunk, olyan köd volt. De szerencsére mire odaértünk szépen eltűnt.


Persze a fiúk egyből kiszúrták hogy a palota mellet VÍZ van. És ezzel mindent elmondtam. Persze hogy az volt első amit meg kellet nézni. :-))Az "őrség" egyből le is ellenőrzött minket. :-))A vizezés után már gond nélkül eljutottunk a főbejárathoz.

Nem akárkik örzik ám:Persze a kapuban én rögvest elakadtam:

Aztán belecsaptunk a közepébe. Eddig nem túl sok olyan palotában jártam itt Angliában ahol engedik a fotózást. Itt majdnem mindenhol lehetett, csak a vaku mellőzését kérték.Guards room.

William III. Apartments

Egy fontos helyiség. :-)Henry VIII. ApartmentsPersze őfelségével is összefutottunk.Megnéztük a konyhát.......és a borospincét.Aztán kimentünk a kertbe. Akarom mondani kertekbe, merthogy egy csomó kert veszi körbe a palotát. Mindegyik más és más stilusban van kialakitva. Még nagyon kora tavasz van, nyáron gondolom sokkal szinesebb lehet minden. De igy is találtunk azért néznivalót. :-))

The WildernessEz valami csodaszép szerintem. Főleg ebben az évszakban...csak bámultam.The Great Fountain GardenVan ahol épp munka folyik...The Privy GardenThe Pond GardensÉs végezetül megcsodálhattuk az üvegházban a világ legnagyobb szőlő tőkéjét ami a leghosszabra nőtt.Mindez egyetlen szőlő tőke hajtása.

További sok-sok kép itt.

12 megjegyzés:

éva white vintage írta...

Ez csoda szép:) már vártam a beszámolot és a képeket.Csak a kastélyt néztétek meg? Més nem volt?

Jó Sir Robin a bátor írta...

Nagyon szép.

pufiindian írta...

Nagyon klassz helyen voltatok. Szépek a fotók, és érdekes, mint mindig a beszámoló.
Köszi.

Manka írta...

Csupa szépség!

(Nektek is feltűnt, h a palota mellett VÍZ van? ;)

Szoffy írta...

istenem ez csodálatos, neked köszönhetően egyre inkább vágyom Angliába :)

bogika írta...

Csodaszép helyen jártatok! Remélem egyszer én is eljutok oda!
Köszönöm, hogy megmutattad! :o)

Gwen írta...

5 éve sikerült eljutnunk ide a lányommal, valami hihetetlen, mesebeli érzés volt ott sétálni, jól esett most ezt visszaidézni a képeiddel! :-)

ribizlifozelek írta...

Nem is tudom, melyik a jobb, a park vagy a kastély. Azt hiszem, a kastély.

Ziebi írta...

Ez valami gyönyörű volt, nagyon köszönöm a beszámolót!
Azért a bársonyborítású WC-n felvinnyogtam :D

Csilla írta...

Olyan jó, hogy meglátja a szemed ezeket a szépségeket! Nagyon jó képeket készitettél megint!

Jaj az a konyha! Kicsinyitett mását simán elfogadnám!

A szőlőt itt is üvegházakban termesztik, persze nincsenek ilyen hiresek mint ami nálatok nől.

Erika írta...

nagyon szep kepek! Anglia valahogy nekem mindig kimaradt az eletembol. ki tudja miert? 1x kellett atszallnom Londonban, az volt a max. kozvetlen elmenyem vele. de jo igy kicsit jobban megismerni. ha a hegy nem megy... jon a hegy...! meg szerencse! :) koszi!!!

éva white vintage írta...

Mondhatnám "sz.r" helyen voltatok :) :) :) eszméletlen megint mit néztetek meg... viszont itt jegyzem meg megint hosszú a hajad pedig a rövid nagyon jól áll...