2012. augusztus 21., kedd

Angol konyha 1. - English breakfast és Fish and chips

Rég konyháztam már itt a blogon. Most kicsit az angol konyha világába kukkantanék be egy sorozat erejéig. Kezdvén a sort a két legtipikusabb és általánosabb étellel. Az egyik a tradicionális angol reggeli.
Manapság az angol reggeli összetevői a képen láthatóak. Tükörtojás, paradicsomszószos sült bab (baked beans), sült bacon, sült kolbász, és az elmaradhatatlan piritós. Ez kiegészülhet helytől és izléstől függően sült gombával, sült paradicsommal illetve black pudding-al ami leginkább a magyarok véres hurkájára hasonlit talán. Azt tartják ugye hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hát aki egy ilyet beburkol az utánna egy ideig csendben van. :-)) A legtöbb vendéglátó helyen egész nap kapható, de otthon is pillanatok alatt elkészithető, nagyon elrontani sem lehet. Én leginkább külün-külön sütögetem ki a hozzávalókat, de az agolok nemes egyszerűséggel egy serpenyőben kisütnek egybe mindent. A bab pedig nem tudom kell e mondani hogy konzerves. :-)

A másik sokat emlegetett étel a Fish and chips.


Mondhatni rántott hal és sült krumpli. Azzal a kis különbséggel hogy a hal bundája legtöbbször csak liszt és tojás keverékéből áll (mint a mi párizsi szeletünk). Lehet belőle mindenféle minőséget kapni a borzalmastól kezdve a nagyon finomig. De ez az amit otthon is könyeddén elkészithetünk, ha túltettük magunkat a boltokban kapható hal árán. :-))

8 megjegyzés:

Ziebi írta...

Egyszer kóstoltunk valami hasonló reggelit Dublinban, az akkor az életünket mentette meg :D
A fish and chips pedig nagy kedvencem :D

GlobalGrover írta...

amikor Angliaban eltem a kedvencem a Yorkshire Pudding volt :-)

éva írta...

A hagyományost biztos,hogy 3 napog enném:) a halat viszont imádom és jöhet akár mennyi:)

Merika írta...

Éván most nagyon röhögtem, de ha jól ismerem még 3 nap múlva is lenne a tányérján belőle. Egyébként amikor kinn voltunk nagyon meglepődtem, mert ebédre a sült krumpli mellé is kaptam ilyen babot, nem értettem!
Az angolok nem a konyhájukról híresek, de szívesen olvasom a többi csoda ételt is, köszi Christie!

Christine írta...

A paradicsomos babot meg a sültkrumplit azt szinte mindenhez adják köretnek. Párom szokta mesélni hogy az a legszebb mikor a sültkrumplit vagy uram bocsá egy zacskó chipszet beleboritanak egy üres zsömlébe és megeszik szendvicsnek. :-))

mariann írta...

A legbizarrabb szendvics, amit lattam: ket kenyer kozt felszeletelt banan es ecetes-sos csipsz.
Angol kollegano kovette el.

euthymia írta...

imádom az angol konyhát!! :)
Hízta is jóóó sokat, amióta kint élünk :) Ecetes a fish&chips az benne a különleges :) :)

Unknown írta...

Uuu, azért ez rendes adag! Szerintem ha megenném, akkor lefordulnék a székről. Én ezt nem is tudtam, csak nemrég mesélték a gyerekek, mert Katinka nagyon szereti ezeket a reggeliket. Már akkor kiakadt a gyomrom, hogy végighallgattam a mennyiséget! :)