2012. augusztus 22., szerda

Angol konyha 2. - Yorkshire Pudding


Ha már emlegetve lett a Yorkshire pudding akkor legyen ő a következő. Már volt róla szó, ha az angoloknál azt halljuk hogy pudding akkor nem az otthon elterjedt desszert félére kell gondolni elsődlegesen. A Yorkshire pudding az egy lisztből, tejből, tojásból álló sült tészta "kosárka" szerűség. Van hogy simán köretként adják gravy szósszal leöntve, de van mikor megtöltik zöldség vagy húsfélével, néhol kolbászt sütnek bele, de a felhasználási lehetőségek száma rengeteg. A szintén tradicionális Sunday roast egyik állandó kisérő körete. Rengeteg féle receptet találni róla a neten, én a BBC egyik egyszerűbb verzióját hoztam most el innen.
Hozzávalók: 100gramm liszt, fél teáskanál só, csipet fehérbors, egy evőkanál felapritott faggyú (kihagyható), két tojás, 200ml tej, 50ml viz, olaj vagy zsir a sütéshez. Elkészités: a sütőt melegitsük előre 220 fokon. Szitáljuk a lisztet egy tálba. Hozzáadjuk a sót, borsot, faggyút (ha használunk) és a felvert tojást. Keverjük össze a tejet és a vizet egy kancsóban, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keverékhez, folyamatos keverés közben, hogy egy sima és krémes tésztát kapjunk. Hagyjuk a tésztát állni tiz percig. Közben egy muffin sütő formát kenjünk ki zsirral vagy olajjal és úgy tegyük be a sütőbe melegedni. Mikor már érezzük a felmelegedett zsir/olaj szagát akkor vegyük ki és adagoljunk tésztát a muffinsütő kosaraiba, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük 10-15 percig mig a tészta feljön és szép aranyszinűre sül. Minimum tiz percig semmiképp se nyissuk ki a sütőt mert a tészta össze eshet. Ha elkészült tálaljuk tetszés szerint.

2 megjegyzés:

GlobalGrover írta...

de jo hogy a kedvencemet hoztad :-) mennyire kell a muffinformakat feltolteni a masszaval? koszi

Csilla írta...

NÁlunk leginkább köretként adják, szószt öntenek bele, husok mellé tálalják. Mi nem nagyon szeretjük, de a belgák igen.