2012. szeptember 14., péntek

Iskola - work experience week


Még a nyári szünetben mikor megnyitottuk a fiam első bankszámláját, még nem is sejtettük hogy ilyen hamar hasznát fogja venni. És igen képletesen szólva megkapta élete első fizetését. Merthogy a héten work experience week volt nekik tartva. Ez magyarul azt jelenti hogy egy hétre munkába állt minden 11.-es diák. Május végén kapták meg a papirokat hogy munkahelyet kell keresniük maguknak hogy most szeptemberben tudjanak dolgozni egy hetet. Mivel elég sok kitétel volt hogy hol/hogy nem dolgozhatnak (pl. szülővel együtt, vagy olyan helyen ahol munkavédelmi felszerelés kell hordani) ezzel eléggé megnehezitették a diákok helyzetét. Végül akik nem találtak semmit azoknak az iskola vette kezébe az ügyét. Igy került az én fiam is egy hétre egy kis szoftver fejlesztő céghez dolgozni. Persze az egy hét sokmindenre nem elég, de kicsi bepillantást nyernek a gyerekek a munka világába, hogy milyen is dolgozó embernek lenni. Fiam élvezte nagyon. Persze ahol van billentyű meg monitor ott vele már sok probléma nem lehet. Ahogy szokta mondani a tornát is azért utálja mert sehol egy billentyűzet. :-))
Apró munkákat végzett, adminisztrált, rendszert frissitet, meg ilyesmik. Tetszett neki hogy csend van és nyugalom és hogy senki nem zavarja a feladatai elvégzésében. Ami ugye az iskolában nem igazán van igy. Munkaadói meg voltak vele elégedve, szivesen tanitották volna, de idő ugye nem volt rá mert pikk-pakk elrepült a hét. Hivatalosan nem kaphattak semmiféle fizetést, ezt az iskola kikötötte. Nem hivatalosan a főnök mintegy gesztusként adott neki egy csekket harminc fontról, zsebpénz gyanánt a jól végzett munkáért. Igy megkapta élete első fizetési csekkjét, mindjárt el is ment vele a bankba és használatba vette az új bankszámláját. Mit mondjak....gyorsan felnőnek a gyerekek. :-))

6 megjegyzés:

Ziebi írta...

Valahol el kell kezdeni, ez egy szuper program, és milyen szerencsés a fiad hogy olyan helyre mehetett ami érdekli!

Jó Sir Robin a bátor írta...

Jó kötésű srác :) nem az a tipikus pogromozó alkat.

Globalgrover írta...

igen, szerencseje van hogy tudott olyan teruleten gyakorlati munkat kapni ami erdekli is.

Zsofia írta...

Ez jó ötlet, és hasznos tapasztalat...és úristen milyen nagy már a fiad :-O

Ivy írta...

Nálunk gyakran vádolják azzal az angol oktatást, hogy közel nem tudnak annyit a gyerekek, mint itthon. Nekem viszont szimpatikus az, hogy az életre igyekeznek felkészíteni a nebulókat. Ahogy ez a program is jól példázza. Ez nekem valahogy jobban tetszik, mint irdatlan mennyiségű lexikális anyaggal megtölteni a fejüket, aminek nagy része ráadásul feledésbe merül.

Gyuri írta...

Ez tényleg jó ötlet. Nekem is jobban tetszik az itteni oktatás. Otthon nem tudom, hogy valaha be vezetnek-e ilyet. Sokkal gyakorlatiasabb minden. Ez jellemző a kisebb iskolásoknál is. Megismerték a pénzeket és vásároltak vele. A tanárok hozzáállása teljesen más.