2012. október 1., hétfő

Angol konyha 6. - Scotch Egg




A Scotch Egg-et London egyik nagyáruháza a Fortnum & Mason "találta fel" 1738-ban.  A recept nyilvánosan 1809-ben jelent meg Mrs. Rundell's szakácskönyvében, mint az egyik legjobb házikészitésű picnic-food.
Lényegében egy főt tojásról van szó amit sütni való kolbász húsába töltenek, majd az igy készült gombócokat bepanirozzák.
De a részletes recept igy néz ki:
4 tojás
2 evőkanál liszt sóval és borssal keverve
225g jó minőségű kolbászhús vagy bőr nélküli kolbász
Worcester szósz
2 újhagyma, apróra vágva
1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
csipet őrölt szerecsendió (nem kötelező)
só és bors
1 felvert tojás
 zsemlemorzsa, olaj a sütéshez  

A tojásokat főzzük 7 percig. Ha megfőtt pucoljuk meg majd forgassuk őket a fűszeres lisztbe. Helyezzük a kolbász húst egy nagy tálba, adjuk hozzá a Worcester szószt, az újhagymát, a petrezselymet és sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze. Osszuk a kolbászhúst 4 egyenlő részre. Majd a tojást középre helyzve boritsuk be a kolbászhússal és igy formázzunk gombócokat.  Az igy elkészült gombócokat tegyük a hűtőbe 15 percig. Ez után panirozzuk be hagyományos módon a gombócokat és forró olajban süssük ki őket.
    

6 megjegyzés:

Ibolya Molnár írta...

Nagyon jól néz ki! Köszi, hogy megosztottad velünk, lehet én is megcsinálom :)

GlobalGrover írta...

koszi. lehet kiprobalom majd. amikor Angilaban eltem ettem ilyet de sosem tudtam hogy keszul. na de most mar tudom :-)

Ziebi írta...

Hát ez állati jó, köszi. :)

ribizlifozelek írta...

Kipróbálom.

Szoffy írta...

Ezt én is kipróbálom! Szerinted működik sima darált hússal is? Sajnos a kolbászhúst nem szeretem :(

Christine írta...

Szoffy, biztos hogy működik azzal is. :-)