2012. november 25., vasárnap

Museum of Computing

Ma múzeumlátogatásra indultunk, ugyanis a napokban a netes hireket böngészve találtam egy cikket, ami felkeltve az érdeklődésemet és némi netes kotorászásra késztetett. Kiderült hogy az angol nemzeti számitógép múzeum itt van tőlünk nem is olyan messze. És ahol most több kuriózum is látható. Három számitógép mániásnak kell ennél több? :-))



Az első remekmű maga Colossus, ami a világ egyik legelső elektronikus programozható számitógépe volt és elég fontos szerepet játszott a második világháborúban 1943-44-ben, feltörte a német kódokat. Az elsőség ugye mindig vita tárgyát képezi a világon mindenben. A britek szerint a Colossus volt az első, az amerikaik szerint pedig az ő Atanasoff–Berry Computer-ük. Mindenesetre elmondhatom hogy legalább az egyiket láttam már. :-)










A másik szépség a Harwell Dekatron, amelyet Witch (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) néven is emlegetnek. Ő szintén az egyike a még ma is működőképes legöregebb számitógépeknek. 1951-ben készült el. A Harwellben található atomenergiai kutatóintézet mérnökei épitették és ott is használták először. A két és fél tonnás monstrum még ma is impozáns látvány, 480 relével és 828 dekatroncsővel felszerelve.



Aztán elmerültünk kicsit a személyi számitógépek világában és múltjában. Ez az amihez ugye már konkrét emlékek is fűznek minket, hisz néhány példány nekünk is személyes "jóbarátunk" volt.




Ismerős a kis aranyos ugye?
És ez?





És persze volt még mindenféle érdekesség a számitógépek világából.

Vigül is ezek is disc-ek, még ha kicsit nagyra is nőttek.. :-))
Asztalba építve...
Tízkilós, számzáras katonai laptop. Sajnos nem értem fel jobban túl magasan volt, de monstrum egy jószág a mai laptopok mellet.

A múzeum honlapja elérhető ITT.


5 megjegyzés:

Gabriella írta...

Érdekes múzeum,nem is gondoltam, hogyilyten is van. Gondolom a Kisfiadnak is nagyon tetszett ez a program!!

Christine írta...

Meg az apjának is. :-))

Unknown írta...

Ez de jó! Estére Dávidnak meg is mutatom! Ő is olyan kockaféle gyerek, fogalmam sincs miért! Ő biztos nagyon fogja értékelni a képeidet! Jó, hogy megmutattad őket! :)

Zsofia írta...

Micsoda időutazás, nagyon szuper!

Unknown írta...

Én sem tudtam róla, hogy van ilyen. Szuper!Köszi, hogy megosztottad.