2012. december 16., vasárnap

Angol konyha - Mince pies


Igy karácsony felé közeledve talán érdemes szót ejteni arról mi kerül az angol asztalokra. Kezdjük talán a desszertel. :-)) A christmas puddingról irtam már egy bejegyzést tavaly ITT. Igy azt nem ragoznám tovább. Majd ha túl leszünk az ünnepi ebéden beszámolok milyen az egekig magasztalt Heston Blumenthal féle karácsonyi puding amit már októberben beszereztem, mert novemberre rendszerint elfogy.
Tehát a mince pie. A keresztesek hozták el az eredeti ötletét a Szentföldről és  13 összetevőből állt Krisztusra és a 12 apostolra utalva. Persze mára leegyszerűsödött a dolog, hisz a töltelék készen kapható...meg a tészta is... igy egyszerűbb elkésziteni. Illetve maga a kész pite is rengeteg formában kapható. De aki szeret bibelődni azoknak itt egy recept:

A töltelék elkészitése.
Hozzávalók:
125g malagaszőlő
100g szárított mazsola
4 alma - meghámozva, kimagozva és szeletelve
1 evőkanál narancs héja
5 evőkanál narancslé
125ml almalé
150g porcukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
Keverjük össze a malagaszőlőt, mazsolát, almát, narancs héját, narancslét és az almalét együtt egy serpenyőben. Pároljuk közepes lángon, időnként megkeverve, amíg az alma nagyon puha nem lesz, ez kb. 20 perc. Keverjük hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, alaposan dolgozzuk el. Felhasználásig hűtve tároljuk.


A tészta elkészitése.
Hozzávalók:
350g liszt
csipet só
225g vaj
1 felvert tojás + 1 hideg víz szükség szerint
Morzsoljuk össze a vajat a lisztel  és a sóval egy tálban. Adjuk hozzá a felvert tojást és szükség szerint vizet, amig megfelelő állagú nem túl ragadós tésztát kapunk. 30 percre tegyük hűtőbe az elkészült tésztát.

A pite összeállitása. Egy 12 lukas muffinsütőt kenjünk ki vajjal. Majd a tésztának kb. 2/3 részét nyújtsuk ki vágjunk belőle 12 megfelelő méretű kört amivel kibélelhetjük a muffinsütőt. Az igy kialakult tészta kosárkákba töltjük az elkészitett tölteléket úgy háromnegyed rész magasságig. Majd a megmaradt tésztánkat kinyújtva kis kör-kalapokat vágunk belőle, amikkel befetjük a pitéket. a széleit jól összenyomkodjuk. 220 fokra előmelegitett sütőben 20 percig sütjük. Mikor kihült porcukorral megszórva tálaljuk.

Mivel az oldalt kénytelen voltam másolás védelemmel ellátni igy a recept letölthető ITT.

7 megjegyzés:

zsuzsi írta...

Milyen masolasvedelemre gondolsz? Siman kikopizhato a szoveg meg a kepek is. (Mondjuk a mince pie receptje nem tekintheto sajat szellemi termeknek, meg eszembe sincs nekiallni maszatolni vele, csak szolok ;) )

Gabriella írta...

Ó Christine most aztán csak azt irogatom, köszönöm. Előszöris a kedves képeslapodat ami tegnap ideért. Köszönöm szépen, nagyon nagyon kedves tőled!!
És a receptet is. Mindig érdekelt mi van benne..de soahsem néztem utána erre itt megkapom!
Hát látod. Köszönöm!!

Christine írta...

Gabi, szivesen!:-)

Zsuzsi, tudsz másolni az oldalamról konkrétan most? Ez érdekes. Mert én nem tudok a saját oldalamról másolni...
A receptet pedig nem véletlen tettem letölthetővé. Egyébként minden tekinthető szellemi terméknek amivel dolgoztál, amibe benne van a saját gondolatod. Csak szólok...:-)

Ziebi írta...

Hű ez jó bonyolultnak néz ki ahhoz képest hogy ANNYIRa nem hangzik jól. Ilyen karácsony ízű töltött sütinek képzelem :D

Zsofia írta...

Én meg nem vagyok desszertes típus, de érdekes recept.
Mellesleg én sem tudok másolni az oldaladról...úgyhogy működik :)

Unknown írta...

Nagyon jol nez ki!hmmm:)))
Nalunk mas lesz a menu, de karacsony utan ki fogom probalni! Koszi szepen!
Amugy ott mi a tradicionalis karacsonyi menu?

Unknown írta...

Hu én ebbe most biztos nem fogok belekapaszkodni, de nagyon érdekes a recept! Ha egyszer nagyon-nagyon bevállalós kedvembe leszek, akkor megcsinálom! :) Mert nagyon guszta! :)