2013. január 4., péntek

St. Albans

Két napig túrtam a netet lehetséges uticélok után bogarászva. Mivel a kezem még a szokásosnál is jobban meg volt kötve, de azért szerettem volna ha elmegyünk valamerre. De a ne legyen túl messze és lehetőleg ne kerüljön sokba kitétetellel nehéz boldogulni. Főleg mivel az évnek ezen szakaszában sok lehetséges uti célpont zárva tart. Végül kinéztem valamit, egy romot. Ha már ott vagyunk nézzük meg a várost is. És ezzel össze is állt a kirándulás terve, ami végül leginkább egy kiadós séta lett. Nincs túl messze és pénzbe se került. Tökéletes! :-)
Az elsődleges uticél az Old Gorhambury House  lett volna. Ahová az új Gorhambury House-n keresztül vezetett volna az út. Nos, ez utóbbi zárva van, mint sokminden más igy télvíz idején. De azt irták gyalogosan el lehet jutni a kivánt helyre, mert szabad az átjárás attól hogy a ház zárva van. A kaput meg is leltük némi kitérő bóklászás után a semmi közepén. De az új Gorhambury House még nyomokba se került a szemünk elé, hiába bóklásztunk, pedig elég méretes épület igy eltéveszteni se lehet. A régit, amiből meg csak romok vannak végképp nem találtuk.


Igy némi séta meg bámészkodás után visszamentünk a kocsihoz és irány a város.
Az 1077-ben épült  katedrálist már messziről látni lehetett. Ha azt mondom hatalmas, akkor finoman fogalmaztam. Elfárad az ember mire körbe járja.

A katedrális mellet van a Great Gatehouse ami az apátság és a katedrális védelmét szolgálandó épült 1360-as években, mikor az apátság összetűzésbe került a város lakosságával. Később börtönként is üzemelt végül a 19. században iskolát nyitottak benne.

A városnak van óratornya is. Ami 1403 és 1412 között épült, innen riasztották a lakosságot tűz vagy támadás esetén.
A régi városházát több módon is "újrahasznositották" művészeti kiállitás, turista információ és kávézó üzemel benne.
És persze még volt rengeteg épület, sikátor vagy apró részlet ami megfogta az ember szemét.

Jó kis séta volt. Főleg igy hogy a tiszteletünkre még a nap is kisütöt, a héten először. :-)

6 megjegyzés:

éva white vintage írta...

Ez egy nagyon jó kirándulás volt, remélem kellemesen el is fáradtatok. Az a kis lépcső az étterem mellett nagyon jól néz ki. Kellemes kis város és,hogy a nap is sütött az már megérte kimozdulni.

Corinne M. írta...

Nagyon jó képek..imádom a katedrálisokat!(is) :)
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat!

Ziebi írta...

Éppen azt akartam írni hogy jé, milyen szép idő volt nálatok. A képek csodásak mint mindig :)

Gwen írta...

Szép hely! :-)

Szoffy írta...

Csodálatosak a képek és milyen szép időtök volt!...ja és ezt mások is észrevették haha

Gabi írta...

Kellemes lehetett, és micsoda ajándék hozzá -Napsütés!! A katedrális se kutya, de a börtön iskolaként való hasznosítása viszi nálam a pálmát!!
Klasszak a képek!!(mint mindig- nagyon ügyes')