2013. március 23., szombat

Iskola - Továbbtanulás

Elérkezett ez az idő is. A pályaválasztás, a továbbtanulás kérdése. Fiam idén végez a high school-ban, szeptembertől már új vizekre evez. Eredetileg úgy terveztük itt marad helyben és két évet lehúz a sixth form-ban hogy összeszedje az egyetemhez szükséges ucas pontokat. De mióta megkaptuk a listát hogy milyen tantárgyakból lehet választani azóta tudjuk hogy jobban jár ha elmegy innen mert nem tud olyan tantárgyakat felvenni a következő két évben ami a hasznára is válna. Viszont ezt a két évet nem szeretné "kidobni az ablakon", vagyis haszontalanul eltölteni. Igy körülnéztünk college fronton végül az Aylesbury College-re esett a választása ott nézet ki magának ICT kurzust. Jövő héten lesz az interjú. Erre a héten behivattak minket a suliba beszélgetésre, többek közt azért is hogy elmondják ők szeretnék ám nagyon hogy itt maradjon a gyerek. Megadnak neki minden segitséget. Nem akartam mondani hogy ezzel picit elkéstek. Főleg hogy én hiányoltam a suli részéről az együttműködést a továbbtanulás kapcsán. Magyarán eddig a továbbtanulás témában annyi történt hogy tudtuk lehet sixth form-ban tovább tanulni itt és ennyi is, ezen kivül egy szó nem sok annyi nem esett arról hogy gyerekek ideje beadni a jelentkezési lapokat vagy valami. Mikor primary school-ból igazolt át a high school-ba akkor ez automatice volt, hogy orrunk alá tolták a papirokat. Itt semmi. Csak most hogy hát jó lenne ha itt maradna, mert hogy szorgalmas, jó tanuló. Fiam erre mondta hogy csak az a bibi hogy nincs mit tanulnia, mert ICT vagy akár business-finance ágon nem kinálnak semmit ami olyat amivel már ne rendelkezne.
Itt tartunk jelenleg. Kedden interjú, aztán remélhetőleg sikeres felvételi hirek.

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Jól döntöttetek..és még abba akartad hagyni az írást! Milyen jó infók...
Az angol iskolarendszerről én amúgy sem tudok sokat..

Szép hétvégét!

zsuzsi írta...

Sixth form. A kozepiskola (a Kiralysagban nem hivjak High Schoolnak, az egy amerikai kifejezes) vagy secondary school elso ot, kotelezo evet Form-nak nevezik (vagy a comprehensive sulikban inkabb Year-nek), a hatodik Form, Sixth Form ket eves, nem kotelezo es inkabb egyetemi elokeszito, szakerettsegi a profilja.

Miket kinalnak a ti sulitokban? Nalunk nincs is Sixth Form, a Y11 az utolso ev, mindenkeppen valtani kell.
Sok sikert a fiadnak. Egyetemet is nez mar? Ha igen, melyiket? (Meg van 2 evunk, de mar elore felek, a kozepiskolavalsztas egy remalom volt)

Ziebi írta...

Huh, ezt most elsőre nem nagyon értem...
Szóval a fiad most középiskolás, és ahhoz hogy arra az egyetemre menjen amit szeretne, ahhoz kell átmennie egy másik suliba? Az egy másik középiskola vagy már egyetemi előkészítő? Érettségi mikor van nálatok?

Akárhogy is, jól döntöttetek hogy megpróbálkoztok máshol, ezek most nagyon fontos döntések, most nem lehet az iskola "2 szép szeméért" ottmaradni.

zsuzsi írta...

Ziebi, 4-11 eves kor kozott altalanos iskola, 11-16 eveseknek kozepiskola, ezt hivjak secondary schoolnak (de lehet meg grammar school, college vagy high school is, bar az nagyon ritkan es inkabb csak az intezmeny neve, nem altalanos elnevezes). Ez a kotelezo oktatas. 16 evesen van egy nagy vizsga (de ne ugy kepzeld el, mint a magyar erettsegit, honapokon at tart, van otthoni munka resze, orai munka resze es vizsga resze is), az un GCSE vagy O-levels. Aki ezen atmegy, az jelentkezhet un Sixth Form college-ba vagy van olyan kozepiskola, ahol ez az intezmenyforma is megvan, de nem mindegyikben (ahova a fiam jar, pl nincs), ott nem muszaj valtani. Felveteliztetos kozepiskolakban a Sixth Form-ba is kell felvetelizni, bar aki egy felvetelizetosben eljut a GCSE vizsgaig, az a felvetelin sem verzik el. A Sixth Form a mi gimnazium/szakkozepiskola intezmenyunknek felel meg. A 2 ev soran vegig vizsgaznak is, de az mar az un A-level vizsga (advanced), az mar beleszamit az egyetemi bejutasba, felveteli vizsga ugyanis nincs, max beszelgetes. Ezert fontos a college, mert onnan direkt az ut az egyetemre vagy egy jo munkahelyre.
Vannak szakmat is tanito college-ok, azt altaban Further Education nevvel illetik es tanonc rendszeru az oktatas, vagyis egyre csokkeno elmeleti es egyre novekvo gyakorlati oktatast kap a tanulo a 2 ev alatt.

Iszonyu bonyolult es en most nem irtam a specibb vagy a maganiskolakrol, mert az meg egy kulon mese, ott 13 evesen valtanak.

Christine írta...

Zsuzsi, itt nálunk használják a high school elnevezést. Nem egységesen ugyan, de kb. minden második-harmadik suli nevében benne van azért.
Sixth form. Nálunk van, csak nem olyan tantárgyakkal amire a fiamnak szüksége lenne. És IT területen két évet kihagyn öreg hiba lenne. Amúgy ezek a tárgyak vannak:
Business
Applied Health & Social Care
Art & Design
Photography
Biology
Chemistry
Children’s Play and Learning Development
Dance
Design & Technology – Product Design
Design& Technology – Textiles
English Literature
Financial Studies
Food Technology
French
Geography
History
Mathematics
Media Studies
Music
Music Technology
Music and Music Technology
Physical Education
Performing Arts – Drama
Psychology
Physics
Sociology

Egyetemet már nézett, de ez még változhat. Per pillanat a Bucks New University amit kinézett magának, hogy két év múlva odamegy.

Ziebi. Az egyetemhez itt szükségesek úgynevezett "ucas" pontok. A GCSE ezt nem adja meg ehez két évet le kell húzni vagy a sixth form-ban vagy egy college-ben. A két év eredményeire összeszedett ucas pontokkal lehet aztán az egyetemre jelentkezni.
Az érettségi vagyis a GCSE az itt náluk úgy van hogy az egész Y10 és Y11 vagyis tizedik és tizenegyedik osztálban egész éven át. De jövő évtől már a kilencedikesek is hizzá lesznek csapva szóval három éven át tart majd az "érettségi".

Christine írta...

Mmmm...túl gyorsan akarok irni. Azért remélem érthető amit irtam. :-)

Christine írta...

Még annyit hozzátennék hogy a fiam mondta hogy álitólag változott a törvény és már nem 16 év a kötelező oktatás korhatára hanem 18. Szóval innentől mindenkinek muszáj lesz tovább tanulnia.

zsuzsi írta...

Valtozott, de nem ugy mint otthon, nem kotelezo fulltime iskolaba jarni 18 eves korig (sokan kiakadtak, mikor ez elokerult, sokan mennek dolgozni 16 evesen), annyi, 18 eves korig kell resztvenni oktatasban, reszidosben is akar, heti min 20 oraban. H a gyakorlatban hogyan koteleznek egy mar fulltajm dolgozo 17 evest h okuljon, az nem tudom. Amelyik tanulni akart, az eddig in ingyen megtehette.

A mi sulink 16 evesen veget er, ahova a legtobben mennek, kb automatikusan, az egy kozeli 2 eves SF college.
Ott ezeket a targyakat lehet tanulni.

Art & Fashion
Dance
Design & Technology
Graphic Design
Music
Performing Arts
Photography
Theatre Studies

Business
Economics
Physical Education
Public Services
Travel & Tourism

Applied Science
Biology
Chemistry
Computing & IT
Core Science
Mathematics
Physics

Classical Civilisation
Critical Thinking/EPQ
Geography
Government & Politics
Health & Social Care
History
Law
Philosophy
Psychology
Sociology

English
Film Studies
French
German
Media Studies
Spanish

Mondjuk nem tudom, h ide fog-e jelentkezni, egyelore az a terv, h minden letezo iskolaba beadja a jelentkezeset, magan es grammar schoolba is, ha kap osztondijat, jarhat ahova akar. Bar allitolag ebbol a collegebol is be szoktak jutni a legjobb egyetemekre is. Meglatjuk.
Nalunk nincs gcse csak a 11 eseknek, kiveve ha vki nagyon tehetseges. A fiam pl matekbol az, de nem engedik matekbol vizsgazni, ezert iden levizsgazhat statisztikabol, ha nem sikerul tokeletesre, legfeljebb nem irja be kesobb.jovor enem tudom mit fognak vele csinalni, egyelore sztem meg ok sem. Mondjuk az se semmi, h a 7 foallasu matektanarbol 4 honapok ota nincs jelen. A szunet utan be fogok jarni asszisztensnek en is onkenteskent, akkora kakiban vannak...

Gabriella írta...

Hajrá Christine!Szerintem is jól kell körülnézni és választani a suli nyilván szeretné ha maradna, de a lényeg a fiadnak mi a legjobb. Szorítok hogy jól menjen majd a felvételi beszélgetés!

Kriszti írta...

De jó, hogy elolvastam. Szinte alig tudtam a témáról!

És nekem nagyon tetszik az új blog külső a barna olyan szomorú volt! Ez vidám és élettel teli!

mariann írta...

Mi mikor kijottunk, a fiam 11-dikes lett, az ev vegen siman letette a GCSE vizsgat, de fogalmunk sem volt a sixth form-rol:)
Mivel mar akkor tudta, hogy IT vonalon tanulna tovabb, sima ugy volt, hogy a sulijaval (Holloway HIGHSCHOOL) kapcsolatban allo City and Islington College-be megy.
Onnan pedig a City University-re, ahol tavaly vegzett.Nem banta meg, konnyen talalt munkat, es szereti is.
En ugy latom, Angliaban sokkal konnyebb tovabbtanulni es a vegzettseggel ervenyesulni, mint Mo-on.
Az IT pedig meg mindig jo valasztas:)

Gwen írta...

Jó sok info az ottani sulikról! :-)

Unknown írta...

De fura, megkavarják! Itt inkább a magyarhoz hasonlit ez a tanrend, talán annyiban tér el, hogy itt nincs érettségi, az egyetemre csak be kell iratkozni. Elkezdik 5-600-an és végeznek 25-en. Ez se jó!

És az a suli messze van tőletek? Otthon tud maradni, vagy kollégista lesz?

Felnőnek ezek a kölykök! :(

Mikor lesz meg az eredmény?