2013. március 10., vasárnap

Titkos Anglia - A legrégebbi könyvesbolt és könyv

London és Anglia legrégebbi könyvesboltja a 187 Piccadilly, London W1J 9LE cim alatt található. John Hatchard 1797-ben alapitotta a Hatchards-t, ami azóta is nyitva áll a nagyközönség előtt. Olyan vásárlóik is voltak mint Queen Charlotte, Kipling, Lord Byron. Természetesen dedikálták itt könyveiket olyan nevek mint JK Rowling, Peter Ackroyd, Margaret Thatcher, a néhai Alec Guinness, David Attenborough, Michael Palin, Deborah - Duchess of Devonshire és még sokan mások.



És ha már könyvesbolt akkor legyen könyv is, nemrégiben vásrolta meg a British Library Európa legrégibb teljes épségben fennmaradt könyvét az 1300 éves evangéliumot a St. Cuthbert Gospel-t  úgy kilencmillió fontért . A vörös bőrkötésű könyvecske 13,6 centi magas és 9,6 centi széles. A kézzel írt, latin nyelvű János evangéliuma a középkori Anglia legfontosabb szentjéé, Szent Cuthberté volt, aki 687-ben halt meg. A könyvet mellé temették Lindisfarne szigetén - Londontól 500 kilométerre északra -, ám később kiásták a koporsót, nehogy kifosszák vikingek, és az északkelet-angliai durhami katedrálisba vitték. Ott 1104-ben felnyitották és azóta "szabadon" van.



(forrás: wikipedia, BBC, Best-London)

6 megjegyzés:

Zzev írta...

Wow és egy 1300 éves könyvet kesztyű nélkül megfogni ... ki az a (csúnya szó) aki ilyet elkövet, meg ki az aki, hagyja????
Arról nem is beszélve hogy 9 millió királynőst ér.

éva írta...

A könyvesbolt még mindég impozáns látvány szívesen megnézném :) Mr Pickles-nek igaza van,hogy szabad kézzel fogdossák ezt az 1300éves könyvecskét ejnye bejnye :)

Gabriella írta...

Jó kis hely meg van a hangulata biztos...

Gwen írta...

Húú, ez tök jó, szeretem a régi holmikat, megnézném a könyvesboltot is! :-)

Unknown írta...

Ó, de szépséges! Ez az, jöhet a többi régiség is! :)

Unknown írta...

Nagyon szép, imádom a régiségeket!;)