2013. április 10., szerda

Tények

Ahogy az előző bejegyzésemnél Mariann kommentjében megjegyezte: legyünk tényszerűek. Az angol épitészet csodás. Gyönyörű, romantikus házaik vannak. Igazi csemege ez a szemnek. Nem győzöm őket bámulni, annyira tetszenek. De a tények azok tények. Ahol nincsenek kicserélve a régi egy rétegű üveggel rendelkező fa ablakok a mai modern nyilászárókra ott bizony a fűtés az megfizethetetlen és szinte egész évben fűtésszezon van. A penész az pedig vendég mindehol. Nyilászárótól és fűtésmódtol függetlenül mindenhol jelen van. Lehet tenni ellene, de akármit is csinál az ember az csak időleges megoldás. A penész mindig visszatér. Én is kipróbáltam már minden létező praktikát, de max pár hétre tűnnek el a foltok, aztán kezdődik minden előlről. Mondjuk az itteni időjárási viszonyok és páratartalom mellett ez nem csoda.


Igy néz ki szinte minden sarok.  Tömény Domestos-t szoktam rákenni, attól pár hétre eltűnik.
Csak halkan mondom a tengeren túl van erre egy jó megoldást, mégpedig a hőlégbefúvásos fűtés formájában. Ott nincs érkezése a penésznek egyáltalán kifejlődni, mert folyamatos a légmozgás a befújt meleg levegőnek köszönhetően és nem tud olyan mértékű mikroklima kialakulni ami kedvezne a penész kialakulásának.  Persze az átlag angol lakásokban ezt a fűtésmódszert természetesen sehol nem alkalmazzák. Nem lenne tradicionális. :-))

11 megjegyzés:

Ziebi írta...

Uh, ez elég durva...szerintem az van, hogy ők már annyira hozzászoktak a penészhez, hogy nem is igazán zavarja őket, csak egy dolog amiről lehet beszélni, mint az időjárás. :D
Amúgy a befúvásos fűtés mellett is lehet penész, de tényleg ritkább. Annak a fűtésnek meg az a hátránya hogy oltári hangos, komolyan, zúg mint egy traktor, alig várom hogy vége legyen a fűtési szezonnak. Igaz akkor meg elkezdődik a légkondizás...

Christine írta...

Ziebi, akkor lehet hogy korszerűtlen a fűtésetek a házban, vagy csak túl régi. Nekünk anno kint szintén ez a fűtés volt és én imádtam. Nekünk nem volt zajos egyáltalán és penészt se láttam sehol. Ééééés a fürdőszoba se dohosodott be úgy mint itt. Mert a befúvás megszáritotta a törülközőket meg a fürdőszoba szőnyeget is. Szuper volt. Itt ha hárman megfürdünk utána olyan dohos-büdös szag van a fürdőben, mert ugye vizes minden és nincs ami megszáritsa.
De abban igazad van hogy az angolokat igazából ez a probléma tényleg nem érdekli. Csak mi hülye keleteurópaiak csinálunk gondot magunknak mindenből. :-))

Zzev írta...

Ja fene belénk, milyen kis hisztisek vagyunk. A mi lakásunk is penészedik meg a folyós is, de az nem érdekel nem az enyém. Mi ecetet használunk az egészen véglegesen megöli ahol volt. Igaz nem egyszeri kezeléssel.

Gabriella írta...

Tényleg mindenhol van penész, nekünk benne van a bérleti szerződésben hogy le kell törölni..haha. Nálunk az ablak és környéke a legcsúnyább.

Unknown írta...

Én is domestost használtam régen...most már nem kell...kíváncsi lennék, hogy a w. kastély is így néz ki vagy ott más a fűtési rendszer..;)

Unknown írta...

Mintha Belgiumról irtad volna! Mi is vettünk már mindenféle kencét, fujósat is, de pár hét és ujra itt a penész. Szerencsére ahol most lakunk ez uj ház és nagyon jól meg is van épitve, de a zuhany sajnos bepenészedett. Bár az is igaz, ha már hatan megfürdünk az apró zuhanyba, akkor a gyerekek simán üzengetnek egymásnak a párás tükrön. :) Pedig szellőztetünk, de nem elég.

Ezt az ecetet kipróbálom, mert mi is domestoszt és hipószerüséget használtunk eddig, apró sikerrel.

mariann írta...

Hu, nem gondoltam volna, hogy egy bejegyzest indit a kommentem:)
Nekem ez az elso lakas, amiben most lakom (5 londoni utan), ahol a falak nem peneszesek, "csak" az ablakkeretek es a parkany, es ahol nincs eger.
Engem az egerek jobban zavartak, mint a penesz, mondjuk, nalunk mar nem volt kicsi gyerek.
Amugy en is imadom a regi hazakat -nezegetni-:)

zsuzsi írta...

Nalunk nincs penesz, 80 eves haz, 15 eves muanyag nyilaszarokkal. A penesz nem a futes vagy a nyilaszaro, de meg csak nem is elsosorban az epiroipar minosege miatt keletkezik, hanem egy osszetett problema. Az a kerdes, h az adott helyisegben mennyi para termelodik, illetve h az hova csapodik le, ha lecsapodik. Tehat a leglenyegesebb faktor a relativ paratartalom. Futes es szelloztetes (legcsere) megfelelo kombinaciojaval lehet a penesz ellen hatekonyan kuzdeni.
Domestost hosszu tavon nagyon nem ajanlom. Itt egy link h miert, jol osszeszedtek es adnak alternativat is. En kinai cash&carryben kaphato 40%os ecetsavat porlasztok a furdoben a zuhany sarkaba, az egyetlen helyre, ahol idonkent fekete lesz.
http://www.infobarrel.com/Why_You_Should_Stop_Using_Bleach

zsuzsi írta...

Nalunk eger sincs, illetve csak akkor, ha a macskak vagy a kutyak behozzak ajandekba :P
3 macska es 2 vadaszkutya mellett nem sok wildlife marad a kertunkben.

Gwen írta...

Hihi, én a sima újépítésűmben is küzdöttem a penésszel, párásodással, pedig tényleg reggel/este szellőztettem (akkor voltam otthon). Most, hogy elköltöztünk, annyira gyenge a szigetelés, hogy inkább nincs is, egyetlen előnye ennek, hogy bizony még szellőztetni sem igazán lenne muszáj, annyira átjárja a levegő a falakat, mindent, itt nincs egy darab penészfolt sem! :-)

Judit írta...

Nalunk is nagyon peneszedik a fal. Az ugynokseg azt mondta h szelloztessunk sokat, ne teregessuk a ruhakat stb. De az elettel bizonyos dolgok egyutt jarnak amiket nem lehet elkerulni. Peneszolovel lemossuk, de egy ido utan visszajon. Most a festo azt mondta probaljuk meg a sugar soap - ot. Ezzel mossuk at a falat. Jovoheten kiprobaljuk, de vegleges megoldast nem varok tole. Ja es nalunk meg a dehumidifier is be van kapcsolva eleg surun. Es hihetetlen h mennyi vizet osszegyujt.