2013. június 19., szerda

Iskola - furcsaságok

Előre jelzem hogy nem kell feltétlen negativnak érezni amit irok. Nem azt mondom hogy rossz, csak más, nagyon más és persze fura. :-))
Én nem tudom más angol iskolákban hogy mennek a dolgok én csak azt tudom amit mi megtapasztaltunk itt eddig szám szerint három darab iskolában ahová eddig járt a fiam. Ebből kettő primary egy meg a most befejeződő high school. Főleg ez utóbbiről lesz most szó. Szóval....nekem a mai napig fura hogy még szinte jelzés értékűen sem tartanak semmiféle ünnepet, eseményt. Nincs Karácsony, nincs Húsvét (szünet persze van, oldja meg mindenki otthon az ünnepet magának) és a legfrissebb még a high school-ban sincs ballagás. A primary-nál volt egy ünnepség ahová mehettek a szülők is, meg kaptak búcsúajándékot. De ott se vitték túlzásba a dolgot. De itt most a high school-ban....szinte semmi. Volt nekik egy kb. fél órás zárt körű búcsúztató. Szülők nem mehettek. És ennyi. Isten veled fakereszt. Nem kell többet jönni. Kérdeztem a gyereket erről és mondta hogy az amcsi filmekből olyan jól ismert talláros sipka dobálós gimis búcsúztatókat itt max az egyetemen tartanak, ha tartanak, de ott se feltétlen. Szóval angol módon elsompolygott a végzős évfolyam. Persze van aki még bejár vizsgázni, akinek még van elmaradása. De akinek ez sincs, annak már nincs bent helye. Majd augusztusban megkapják a papirt a végeredményekkel. Gyerek persze örül, hisz igy lényegében megduplázódott a nyári szünete. Az ünneplést meg nem hiányolja hisz sose volt. Utoljára az ovodából ballagot el még Magyarországon, nyolc évvel ezelőtt.....Meg különben is alig várja hogy az új suliba járhasson. :-))
A másik fura dolog nekem ez a képmutatás amit megy itt a sulink részéről. Nemrég volt náluk az ofsted report ami lényegében az iskolák szinvonalát, minőségét vizsgálja hogy a szülők illetve mindenki akit érdekel az igy kiállitott report alapján tud tájékozódni az iskolákról hogy teszem azt hova érdemes beiratni a gyereket. Fiam pedig beszámolt arról hogy manipulálja az iskola ezt a vizsgálatot. A felügyelők előre kiválasztott diákokkal beszélnek akiknek gondosan a szájukba van rágva, hogy mit szabad mondani és mit nem. Illetve hogy tartottak kamu órát a felügyelőknek. Merthogy a tanár nem épp a tanrend szerit tanit, de arról persze nem szabad beszélni. Inkább tartottak egy kamu órát hogy úgy nézzen ki mindtha rendesen leadná az anyagot. Az óra végeztével a felügyelők távoztak, a tanár pedig felszólitotta az osztályt hogy dobják ki amit csináltak és vissza a régi menetrendhez. Ezek után nem tudom vajon hogy lehet megbizni ezekben felmérésekben. Gyököt vonunk az ott leirtakból? :-)) Főleg mióta megnéztem a honlapot és látom hogy a diákok létszáma is a felére lett lehazudva....érdekes.
Ragozhatnám még a dolgot, de mint mondtam tényleg nem a negativnak akarom ezt én érzékelteni csak egyszerűen furának.

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Nem fura, inkább képmutató...

Gabriella írta...

Ez tényleg érdekes. Az ofset reportban nem lehet hinni ezt mi is tapasztaltuk..humbug. Hát egyetértek teljesen nagyon nagyon más mint otthon.

Zzev írta...

Ünnepek nincsenek a political corektnes miatt. Nehogy megsértsenek valakit a hitébe ez itt nagyon nagy bűn.
Az ofset meg a hülyék vakításra van senki nem hiszi el ami abban van. Mellesleg otthon is csalnak az ilyenekkel a tanárok. Ez univerzális.

Romesz írta...

Erdekes, hogy ott lefele hazudjak a letszamot.
Itt az a fontos, hogy sok diak legyen. Akkor lehet sok penzt kerni a kormanytol.
En szerintem a ballagasnak semmi ertelme. De ez csak az en velemenyem.
Talan ha az ember befejezi az egyetemet akkor a tallaros bucsuztato.
Az unnepekkel kapcsolatban pedig Mr Picklessel ertek egyet. Annyi fele fajta nep el egyutt es annyi fele keppen hisznek, hogy ha elekezdenek az egyiket unnepelni akkor az a tobbi arcul utese lenne. Inkabb unnepelje mindenki otthon ugy ahogy neki jol esik es a iskolaban csak a tanulassal foglalkozzanak.

zsuzsi írta...

Csatlakozom az elottem szolokhoz, a kepmutatas kivetelevel. Unnepeljen kiki maga, amit akar, ram ne kenyszeritsek se a majusegyet, se a nonapot, se a husvetot, ha nem akarom. Plane ne iskolai szinten, intezmenyesitve.

Az Ofsted egy politikai dolog es eleg buta ellenoroket kuldtek, ha azok nem lattak at a szitan. Nalunk az ellenorok valasztottak ki a nevsorbol, h melyik diakkal akartak beszelni, bunkok is voltak kemenyen (ha a gyerek dicserte az iskolat felbeszakitottak es mast kerdeztek, az egyik gyereknel el is szakadt a cerna es kifakadt, h miert csak negativumokat akarnak hallani, mikozben o szereti az iskolajat, jo iskola ez), orara is, adhoc mentek be, meg aznap reggel sem tudta senki melyik tanar melyik orajara latogatnak el. Tanterv pedig nincs, illetve minden tanar kb azt egy ugy tanit, ahogyan tetszik, tanszekvezetojenek es az igazgatonak kell megfeleljen, nem is ertem miert kellett varialni. Itt nincs NAT meg hasonlok :)

Maga az ofsted report parasztvakitas tenyleg, a fiam sulija par eve meg a legalso polcon volt, aztan ket eve megkaptak a jo minositest. Volt olyan exosztalytars, akit a 3 tesojaval koltoztettek egy ket haloszobas lakasba alberletbe egy masik faluban, h korzetes lehessen egy ottani jo minositesu iskolaba, amit aztan azidotajt, amikor a mienket fel, azt leminositettek kozepesnek. Azota is odajar es sziv a kislany, mikozben visszakoltoztek ide.
Egy iskola annyira jo, amennyire a gyerek az, aki odajar, nem lesz egy gyerekbol sem jobb tanulo, okosabb, tobb iq pontos, csak mert oda jar, ahova. A "jo" iskola csak azt mutatja, h az odajaro gyerekek atlagban jobban teljesitenek. De teljesiteni a gyereknek kell. Az meg minden iskola erdeke, h a legjobbat hozza ki a diakjaibol.

Nalatok nincs prom? Itt honapok ota ebben a lazban eg mindenki, menjek, ne menjek, milyen ruhat, honnan? Stb. Mondjuk ezt (is) az szmk meg a gyerekek szervezik, szoval ha nincs, akkor az nem az iskola hibaja.

Gilda írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gilda írta...

Na hát! Ott is így mennek a dolgok? :-(
Érdekes, hogy nincsenek ünnepek, a többiről meg ne is beszéljünk!

GlobalGrover írta...

egyetertek az elottem szolokkal igy nem ismetelnem. egyet hozzatennek itteni amerikai szemszogbol a ballagashoz. itt meg a kis pisisek is talarban ballagnak mar az ovodak minden egyes evfolyamarol. kesz rohej!!