2013. július 8., hétfő

Milford on Sea - Hurst Castle

Mivel ahogy már az előző posztban is jeleztem: bizony nyár van. Ezért úgy gondoltam, ha nyár akkor tengerpart. És amúgy is rég jártunk a nagy viznél. Már csak egy olyan helyet kellett találnom ami a vizen kivül némi egyéb látnivalóval is szolgálhat. Mert ismerem magunkat, engem meg a páromat a napon aszalódás max két órára köt le. Talán ha a viz nem 15 fokos lenne. Vagy 20 évvel fiatalabbak lennénk. Mert akkor tuti hat elefántal se vontatnak ki a vizből. Bár akkor is tény, hogy árnyék nélkül két-három óra több mint elég, ha nincs valami egyéb elfoglaltság. Hát igy került a képbe a Hurst Castle, ami nevével ellentétben kevéssé kastély, inkább egy erőd, egy tengeri erőd, mert bent épült a vizen. 


Nem túlzottan megközelithető, lehet menni kompal Keyhaven-ből vagy a gyalog a gáton Milford on Sea felől. Másfél mérföldnyi séta, mire odajut az ember. Igaz arra sehol nem hivják fel az ember figyelmét hogy a másfél mérföldet bokáig tengeri kavicsban gázolva kell megtenni. :-))  Jó kis séta volt. 


Az erődött VIII. Henry épitette 1544-ben. Majd az évszázadok alatt folyamatosan bővitették. Állitólag korának legfejlettebb tüzérségi erődje volt. Ezt még tudták fokozni mikor 1870-ben a napóleoni háborúban két 38 tonnás ágyúval szerelték fel.


A 17. századtól börtönként is használták. Bővebben lehet olvasni róla a http://www.hurstcastle.co.uk/ oldalán. A légifotót is onnan vettem.

A világitótoronyról. Az elsőt az erődben épitették fel 1786-ban, az még inkább csak egy torony volt az erőd területén, azt később áthelyezték, megemelték, stb.  Az erődön kivül látható példányt viszont 1867-ben épitették, azóta is ott áll és működik, igaz 1923-ban automatizálták. Sajnos nem látogatható, igy max kivülről lehet fotózni. 



Aztán szépen visszasétáltunk és hagytuk strandolni a gyereket. :-))



Jó kis nap volt, kellemesen elfáradtunk. :-))

6 megjegyzés:

Ziebi írta...

Hűűdejó ez a világító torony! Ezekbe be lehet menni vagy csak kívülről lehet nézegetni őket?

éva írta...

Ez nagyon jó kis túra volt.szép helyen jártatok és nem volt zsufi. Látványos az a világító torony. Egy élménnyel gazdagabbak lettetek. Köszi hogy megosztottad :)

Gyuri írta...

Itt mentetek el melletünk :)

Unknown írta...

Mar olvastam rola, de meg nem lattam kepeken! Koszi, Christine! Jo kis nap lehetett..no, es persze meg VIII. Henrik nyomai is ott voltak...?!;) Hmmm...;))))

Gabriella írta...

Klassz helyen voltatok, en is megneznem :)
Abban a 15 fokosban hevereszik az a gyermek?
Hja az enyimek is ilyenek..nekem ez hideg lenne..

Christine írta...

Ziebi, sajna a világitó toronyba bemenni nem lehet.

Karina, VIII. Henrik itt nagyon népszerű. A magyar történelem oktatásban (legalábbis amikor én jártam) róla leginkább azt ültették belénk hogy mekkora egy szörnyeteg volt, mert lefejeztette a feleségeit. Ehez képest itt meg imádják, ami nem is csoda ha azt veszem hogy bizony kis túlzással de ő épitette fel az országot. Eddig még akármerre jártunk itt, szinte mindenhol visszaköszön hogy ő épitette az adott helyet.
A lábnyomait azért nem láttam. :-))

Gabi. Igen, abban a 15 fokosban van a gyerek. Lábat áztatni én is bementem, baromi hideg. De egy gyerek ezt másképp érzi. :-)) Mondjuk 20-25 éve még engem se lehetett volna kihúzni belőle.