2013. szeptember 14., szombat

Life in the UK Test

Sikerült!!! :-)) Eljutottunk idáig is. Két hónap tanulás után tegnap sikeresen vettük az akadályt.
Persze mondanom se kell hogy az összes kérdés olyan volt amivel a gyakorló programban még véletlenül se futottunk össze. De ha az ember tudja a lényeget akkor igazából mindegy hogy csűrik-csavarják a kérdéseket.

Akik nem tudják mi ez:
Egyéb kitételek mellett ez a teszt szükséges az állampolgársághoz. Október 28-tól már nyelvvizsgát is kérnek e mellé majd pluszban.
A teszten 24 kérdésre kell válaszolni ebből 6-ot lehet elrontani. A félreértések elkerülése végett ezt a 24 kérdést  1000-1100 kérdésből válogatja ki a számitógép véletlen szerűen. Tehát nem feltétlen könnyű. Én úgy érzem a kérdések 30-40 százalékát egy átlagos műveltséggel rendelkező európai ember csuklóból löki. A tanulást a maradék igényli ami már nagyobb lexikális tudást igényel.

Maga a teszt lefolyása egyszerű. A kapott időpont előtt 15 percel már ott kell lenni és bemutani a kért dokumentumokat (igazolvány: pl. útlevél, lakcím igazolás: pl. council tax bill). Bekisérnek a terembe ahol a számitógépek vannak, röviden elmondják az egész menetét: hogy működik az online teszt. Telefont, egyéb kütyüket ki kell kapcsolni, az asztalon semmi cucc nem lehet, a másik gépére ránézni nem lehet, a teszt közben kimenni nem lehet. A szabályok megszegése automatikus kizárással jár.  Majd kezdetét veszi a teszt. A rutinosabbak kb. 8-10 perc alatt megvannak vele. Amúgy 45 perc a teljes idő amit kap az ember a kitöltésre.
A teremben 15 vizsgázóra 4-5 felügyelő jut, tehát mindenkit szigorúan szemmel tartanak. Ha kész vagy jelzed és kikisérnek, majd vissza kell menni a váróba és várni az eredményeket. Pár percel később kézbe is veheti az ember a papirt az eredményel. Amúgy a papirra vigyázni kell, mert nem pótolható. Ha elveszik, megsérül, akármi akkor lehet újra csinálni a tesztet mert a Home Office csak az eredetit fogadja el.

21 megjegyzés:

éva white vintage írta...

Szívből gratulálok mind2nek :)

kiscsillag írta...

Szia Christine, nem tudod, hogy milyen nyelvvizsgát fognak majd kérni? Köszi, Dóri

Christine írta...

kiscsillag: B1 CEFR

Euthymia írta...

Gratulálunk hozza! :)))

Mr. Pickles írta...

Nyelvvizsga szuper ... most lesz egy hónapom, hogy eldöntsem akarom e most rögtön. Aztán olyan 10 napom, hogy elindítsam a kérelmet mielőtt a dolog változik.

Egyébként szuper neked gartula

Mr. Pickles írta...

Na utána néztem ennek a tesztnek, piece of piss. A magyar oktatás sikeresen belém nevelte a tesztektől való rettegést.
Még egyszer gratula.

Hella Seres írta...

De jó! Ügyesek vagytok! Gratulálok! :)

Gabi írta...

Gratulálik én is. Ugyesek vagytok!!

Secima írta...

Gratulálok nektek!!!

kiscsillag írta...

Christine, akkor az ESOL nem? Jelenleg arra készülök... :( Egyébként szívből gratulálok, nagy lépés! :)

Christine írta...

Olyat elfogadnak ami vele egyenértékű.

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/newsarticles/2013/april/15-settlementrequirements1

GlobalGrover írta...

gratulalok en is!

sarolka írta...

Gratulalok! Akkor mar be is adtatok a papirokat?

H. Karin írta...

Gratulálok, Christine!
Csak most olvastalak...

Puszi

bogika írta...

Szívből örülök! :o)

Csilla írta...

Nagy gratula nektek! :)

maresz írta...

Nagyon ügyes vagy !!!!Szívből Gratulálok neked és családodnak!!!!

Barbara Sz írta...

Szia Christine, ügyesek vagytok, tényleg jól tudják csűrni-csavarni a kérdéseket! Meg tudnád mondani, hogy kb. mennyi idő telt el a legelső lépés, tehát a jelentkezés beadása és a teszt kitöltése között? Még nem érzem, hogy 100%-osan készen állunk, de akkor jövő héten, a változás bevezetése előtt beadnám a jelentkezésünket és max belehúzunk. Köszönöm, Barbara

Christine írta...

Barbara, mire gondolsz? Úgy értem milyen jelentkezésre? A tesztre kb. egy hétel későbbre tudnak időpontot adni, de van hogy csak kettővel, attól függ hova mész, melyik teszt centerbe. És a sikeres teszt elvégzése után tudod az állampolgársági kérelmet beadni.

Christine írta...

Köszönöm szépen a gratulációkat mindenkinek! De még nem vagyunk kész, hamarosan irok a folytatásról.

Barbara Sz írta...

Köszönöm a választ, az az igazság, hogy év elején megvettük a könyvet, aztán közbejött ez: http://thisolehouse.wordpress.com/
és azóta csak annyit foglalkoztunk a dologgal, hogy ha maradt időnk és energiánk (tehát elég ritkán), este olvasgattuk a könyvet és próbateszteket töltögettünk. Valamiért úgy rémlett, hogy előbb be kell adni a jelentkezést és majd küldenek időpontot tesztre stb. és akkor a kettő között még van egy kis idő felkészülni. De most elolvastam és hát nekünk már nyelvvizsgás lesz. Sebaj, csak gondoltam egyszerűbb lett volna gyorsan túl lenni rajta. Köszönet mégegyszer. Barbara