2015. szeptember 12., szombat

Kirándulás - Waddesdon Manor

Múlt héten eszembe jutott hogy tavaly valamikor ilyen tájt volt a Heritage Open Day. Nosza föl is mentem az oldalukra böngészni, hátha találok valami érdekeset idén is. Mikor itt a városban nem volt találat bővítettem a keresést és egyszer csak elém került a Waddesdon Manor. Megörültem neki. Igaz ez nem az egyébként zárva lévő különlegességek egyike, de ezen a napon ingyen bejárható. Nem sokat vaciláltunk rajta. Esőt mondtak ugyan, de mondtam a családnak hogy kár volna kihagyni.Végül az esőből csak keveset kaptunk a ház viszont gyönyörű volt.
A Waddesdon Manort pontosabban a birtokot Ferdinand Rothschild báró vette meg 1874-ben, Loire menti francia kastélyok mintájára épült 1877-től Gabriel-Hippolyte Destailleur építész vezetésével.Lényegében a vendégek szórakoztatása volt a rendeltetése, nem túl nagy mérete és minden kényelemmel való felszereltsége miatt (folyóvíz, központi fűtés, elektromosság). Később mikor a báró vendégei kinőtték a házat építettek hozzá egy újabb szárnyat 1891-ben. James Rothschild báró halála után (1957) került a  The National Trust gondozásába. 1959-től nyitották meg a nagyközönség számára.
A birtok méretét azt hiszem jól jelzi hogy a parkolóból busz visz fel a házhoz.
(forrás:http:waddesdon.org.uk)
 Mivel a nyitott napot az emergency services-el karöltve szervezték így a front kép kicsit zsufi.
Egyébként így néz ki:
(forrás:wkipedia)
Kedvencem.
A franciás stílus túldíszítettsége az nem annyira, de a sok gyönyörű kristály csillár és az órákhoz való vonzódásuk az határozottan bejött. :)) A borospincébe meg jól elfelejtettünk lemenni....
Végül gyalog sétáltunk vissza a parkolóba.

3 megjegyzés:

Csilla Mészáros írta...

Gyönyörü helyen jártatok megint! Nem is tudom, itt vannak-e ilyen nyitott napok, azt tudom, hogy a királyi palotát egy évben egyszer kinyitják és egy hétig lehet látogatni, egyszer mi is voltunk, de ott meg ugye képeket nem lehetett akkor késziteni.

éva white vintage írta...

A 21. képnél csak annyit tudtam mondani waaaóóóóóóóóóóóó :) eszméletlen szépség kívül belül. Bár csak ott lehettem volna :) De jó volt ez a kirándulás....

svájci sapka írta...

Húha.... azok az órák. Egyet elfogadnék.
:)