2017. szeptember 16., szombat

Zalaszentgrót

Zalaszentgrót gyerekkoromban mindig egy sokat emlegetett rejtélyes, izgalmas hely volt. A nagymamám szülőfaluja. Ahová ő évente visszajárt, de amit én soha nem láttam. Sokszor kértem vigyen engem is magával, de sose teljesült a kérésem, mondván túl messze van és hosszú az út busszal, meg őt is szívességből szállásolja el egy régi ismerős, stb. Később felnőttként mikor férjemmel lett autónk újból felmerült, hogy látogassunk el oda. Mamus akkoriban már nem járt vissza, így azt hittem örülni fog ha elmennék együtt kényelmesen autóval. De nem. Nem akarta. Nem tudom mi volt a valódi ok amiért nem akarta hogy lássam, de így alakult. Sose láttam. Viszont az internetnek köszönhetően ma már elég jól szét lehet nézni így a távolból is. Igaz ma már biztos hogy nem olyan mint amilyen a nagymamám idejében volt. Ő mindig faluként emlegette holott jó ideje már város (1830-tól mezőváros) bár a Wikipédia szerint még mindig csak kb. 6500 lakója van. Jellegzetes látnivalói az 1787-ben épült Batthyány-kastély ami az államosítás előtt utoljára a Károlyi grófék birtokában volt, az ő földjeiken dolgoztak Mamus szülei, de még ő is gyerekként.
A kőhíd a kastélytól nem messze az 1800-as évek közepén épült.
A Kiskastély a nagy kastélytól keletre található. Egykor intézői lak volt, napjainkban lakások mellett a város helytörténeti gyűjteményének is otthont ad.
 Az 1753-58 között a Batthyány család által építettet Szent Imre-templom.
Végül érdemes megemlíteni a 2001-ben megnyitott Szent Gróth Termálfürdő és Szabadidőközpontot is ami a maga 8 medencéjével (4 benti és 4 kinti) szerintem remek lehet.
Ha valaki szeretne jobban körülnézni a város honlapján igazán jó 3D-s túra található.


2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Az épületet mindig kivülről láttam, talán fogyatékosok otthona volt(?) vagy ma is az. Milyen lehet az épület többi része? Közelben van Kehidakustány, termálfürdő.

Christine írta...

Azt írják gyógypedagógiai intézmény. Jelentsen ez bármit is. Gondolom ezért nem nagyon vannak róla képek.