2019. szeptember 6., péntek

Kirándulás - The Historic Dockyard Chatham

Majdnem napra pontosan tíz éve jártunk már Anglia egy másik híres dokkyardjában. Erről volt anno poszt ITT. De ez elég rég volt már ahhoz, hogy egy újabbat műsorra tűzzünk. Ezért ma reggel megcéloztuk a tőlünk úgy két órányira lévő Catham-ot. A beléptetés az nagyon modern, vonalkódos névre szóló jegyet kap mindenki amihez le is fotózzák az embert, szóval nem lehet átruházni az egyébként egy évig érvényes jegyeket. Bent aztán kapunk mindenből egy kicsit és nem mindenhol modern a hozzáállás. Mi például nehezményeztük, hogy nagyon sok minden nincs nyitva, illetve több helyre is csak előre foglalt vezetett túrákon lehetett bejutni. Mi nem szeretjük az ilyeneket, kifizettük a belépőt onnantól mi szeretjük a saját tempónkban felfedezni a látnivalókat és néha nehezen igazodunk hárman egymáshoz is, nemhogy még tíz-egynéhány másik emberhez. Így nem néztük meg belül a HMS Ocelot-ot sem, igaz én amúgy is féltem hogy még beszorulnék aztán hívhatnák a tűzoltókat hogy hozzák a konzervnyitót. :) Kívül azért körbecsodáltuk és aki akar a lépcsőkön megnézheti alulról is. Ez a fekete szépség 1962-ben készült és 1991-ig szolgálta a hazáját.
A másik fő látnivaló a HMS Gannet ami 1878-ban épült. Az ilyen típusú hajók elsődleges célja a brit haditengerészet dominanciájának megőrzése volt a kereskedelem védelme a rabszolgaság elleni küzdelem és hosszú távú felmérések révén a Csendes-óceánon. 1895-ben leszerelték, majd 1903-tól tanuló/kiképző hajó lett belőle míg végül 1987-ben a dokkba került. Nem tudom mi okból, de a hajótest belül teljesen üres. Se berendezés se semmi nincsen a belső térben. Kívülről viszont ettől függetlenül gyönyörű.
A harmadik egyben nekünk a személyes kedvencünk a HMS Cavalier egy C osztályú romboló (utolsó létező darab) amit 1944-ben építettek és 1972-ig szolgálta hazáját a második világháborúban illetve a távol-keleten. Be lehet járni az egészet, nagyon szépen megőrizték a korabeli berendezést.
 Tudom megfogtam a lényeget, de ki találja ki mi ez? Segítség képen: a legénység használja és az élelmezéshez van köze. :)
 Legénységi étkező.
 Ezt a dizájnt! Nagyon tetszik!
 A kapitány kabinja.
 A kapitány széke egyben kilátó helye.
 Lehet csak nekem furcsa, de a kormányosfülke egy ablaktalan kis luk. Igaz állandó összeköttetésben van az irányító fedélzettel.
 Tiszti nappali és étkező.
A múzeum rendelkezik egy nagyon szép mentőhajó gyűjteménnyel, amiket egy hatalmas fedett hangárban lehet megcsodálni. Volt itt mellettük sok mindenféle gép is. Engem ez a rész valami amerikai junkyard-ra emlékeztetett. De a fiúk nagyon élvezték. :)
 A hangár "padlása" ugyan üres volt, de attól még igazán fotogén.
A hajók mellet volt egy ráadás darab is. A James Bond: A világ nem elég című filmhez használt távirányítású tengeralattjáró modell van kiállítva.
Több helyen is lehetett nagyon szép hajómaketteket megcsodálni. Egészen kicsiktől, a termet betöltő méretűekig.
A terület meglehetősen nagy lehet látni mindenféle légvédelmi ágyúkat illetve hajógyártási, szerelési gépeket, érdekes épületeket. Egyébként itt forgatták a Call The Midwife című BBC sorozat sok jelenetét is.
 Jó négy órát töltöttünk bent úgy hogy sok helyre be sem tudtunk menni és a lakóövezetnek is csak a szélét láttuk. De egy napra ennyi elég is volt, elfáradtunk. Ideje volt hazaindulni. Ez is egy érdekes nap volt, nekem is tetszett, de a fiúk főleg nagyon élvezték.


2 megjegyzés:

éva írta...

A fiúk biztos jól szórakoztak és Te? vagy Téged is érdekelt ez a kiállítás? a várost is megnéztétek?

Andrea írta...

Hú, micsoda helyek vannak! Bámulatos. Nem semmi program. A beszámolódról nem is beszélve, nagyon élveztem! Haha.