2009. október 23., péntek

Halloween-i tökfaragás...

....avagy igy készül a Jack-o'-lantern.
-->
Az ír eredetû lámpás hagyománya az Egyesült Államokban kelt önálló életre, napjainkra pedig a Halloween legalapvetõbb jelképévé vált.
A Halloween valószínûleg kelta eredetû hagyomány, az Észak-Amerikába érkezõ írek honosították meg az ünnepet a földrészen. Írországban a 19. század közepén söpört végig a Nagy Éhínség: a lakosság legalapvetõbb táplálékát, a burgonyát járványszerû betegség támadta meg. Az éhínség és az abból fakadó kivándorlási hullám következtében ötven év alatt a lakosság létszáma a felére csökkent. A kivándorlók elsõdleges célpontja Észak-Amerika volt, jelentõs számuknál fogva pedig nem meglepõ, hogy hagyományaik közül számos beépült a tömegkultúrába (Halloween, Szent Patrik napja).

A legenda egy részeges ír farmerhez köti Jack O'Lantern kialakulását. A léha életérõl és a másokat megtréfáló jellemérõl híres farmer egyszer az ördögöt is megviccelte, aki megígérte neki, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Amikor Jack meghalt, hiába próbált bejutni a mennyországba, Szent Péter útját állta. A mennybõl és a pokolból kirekesztett Jack az ördögtõl egy széndarabot kapott ajándékba, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot marharépába tette és ezzel bolyong számkivetettként. A legendában visszaköszön a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élõk közötti határ elmosódik.

Az Észak-Amikában elterjedt hagyomány annyit módosított a szokásokon, hogy marharépa helyett sütõtököt használnak lámpásnak: a tök tetejét levágják, a belsejét kikaparják, oldalára rémisztõ arcot faragnak, belsejébe pedig mécsest vagy lámpát helyeznek. A szörnyet formázó tök, Jack O'Lantern figurája Halloweenkor mindenhol megjelenik, túlnõtt a töklámpás szerepén. Használati tárgyak, jelmezek, dekorációk vagy éppen sütemények készültnek Jack bolyongó szellemének arcával.
No de hogy a tárgyra térjek. Gyerekem kijelentette mikor hazajött a suliból hogy ő bizony ma kifaragja az egyik tököt. Ugyanis szerdán született még egy tökünk. Az ASDA-ból jött velünk haza. Kemény egy fontért adták darabját a töknek, igy nem bántuk hogy megszólitott. Mivel szépséges példány. Fiam a kissebbiket kapta meg farigcsálásra. De aztán hamar rájöttünk hogy ez cooprodukciós munka lesz, mert egyedül nem birt vele. A többit meséljék el a képek:
Itt még egyben.
Levágott tetővel.
A belsejét kaparászva.
Nagyfőnök nem birta tovább nézni a szenvedésünket és ő is beszált.
Vad harci faragás. :-))
Készen.
Már kivilágitva.
És végül sötétben.
A másik még várat magára, végtére is még egy hét van Halloween-ig.

6 megjegyzés:

LaceE írta...

Wow, nagyon ügyesek vagytok. Nekem is kell egy ilyen :)

Christine írta...

Nyisd ki az ablakod, kuldom fenypostaval. :-)))

Euthymia írta...

bjutifúúúl :) :)
Én is akarok ilyet! Mindig félek belekezdeni a kapargatásba, ezért mindig tologatom egy évet a dolog :) :)

Ziebi írta...

Nagyon állat lett :D

Christine írta...

Koszi! :-)))

Euthymia, nem kell tole felni mert nem nehez. Na jo mikor felnyitod a tokot es megcsap a szaga az esetleg eltantorithat a celtol, de ki lehet azt is birni. Kapargatni viszont erovel kell mert rendesen bele van gyogyulva a cucc. Maga a faragas pedig mar tenyleg jatek. Felrajzolod a mintat es egy reces kessel kifarigcsalod. De lehet kapni kimondottan tok farago kest is. Nekem bejott. :-))

Secima írta...

Gyerekkoromban ősszel, betakarításkor mi is csináltunk ilyen töklámpást. Annak nem tudom mi volt az eredete, de jól mutatott. :)))