2011. március 25., péntek

Iskola

Tudom mostanában nem nagyon irok magunkról. De lassan próbállok vissza találni a régi kerékvágásba.
Fiam fontos állomáshoz érkezett ami az iskolát illeti. Tegnap este volt a suliban az Options Evening. Ez arról szól hogy merre tovább. Nem, még nem igazi pályaválasztás hisz még csak 9.-be járnak, hanem csak a főbb irányok kiválasztása. Konkrétan arról szól hogy mit fognak tanulni a következő két évben. Mert itt ebbe is van beleszólásuk. Pár napja kaptunk egy füzetecskét benne a választható szakokkal és a leirással hogy nagyjából mi mit takar. Ezekből választhatnak négy tantárgyat a kötelezők mellé és azokat tanulhatják majd vizsgázhatnak belőle ha itt az "érettségi" ideje.
Férjemmel számunkra ez a rendszer teljesen idegen, mi szakmunkások vagyunk és otthon anno mikor mi suliba jártunk nem volt lehetőség ilyen választásokra. Ilyen "előképzésre". Nézegetve a füzetecskét egyre erősödött bennem az érzés amit már jó pár éve tudok. Hogy milyen jó lett volna itt felnőni, itt iskolába járni. Itt olyasmiket is tanulhatnak amikről mi akkoriban huszon sok éve még csak nem is hallotunk és ezért nem is tanulhattuk. Persze a fiamtól nem várom hogy az én álmaimat valósitsa meg. Neki a sajátjait kell valóra váltani. És itt kezdődnek a gondok. Hogy csak nagy vonalakban tudja mit szeretne. Leginkább valamit aminek köze van a számitógépekhez. Nem is értem miért. :-))) Úgyhogy az ő választásai ilyenek mint Business & Communication Systems, Design & Technology:Graphics Products, I.C.T. és arra az esetre ha netán az apja nyomdokaiba lépne Construction. Az este folyamán volt lehetőség beszélgetni a kurzus vezetőkkel és megtudni mit is fognak tanulni ezek keretében. Ahogy emlitettem is ez nem szakképzés hiszen ez egy high school mindössze, azaz pardon nemsokára az előkelő Academy nevet viseli majd. Ami persze a lényegen nem változtat csak ugye az angolok szeretik szépen "becsomagolni" a dolgokat. :-)) Szóval...megtudtuk hogy Business & Communication Systems alatt megtanulják mi mindenre lehet használni a számitógépet a játszáson, szöfözésen és a Facebook-on túl. :-)) Leginkább az irodai programok használatára fognak ráfeküdni mint az Office és társai. Design & Technology:Graphics Products cimszó alatt amit csinálni fognak az picit hasonlit arra amit a scrapbook jegyében csinálnak a tervezők. Azaz a saját maguk által digitális formában megtervezett alkatrészekből felépitik a kivánt dolgokat albumokat, prospektusokat, plakátokat, bármit ami csak kell. Construction cimszó alatt egy alap képzést kapnak szinte mindenből ami egy épitkezésen zajlik: kőműves munka, villanyszerelés, festés, csempézés, asztalos és szönyeges munkák, stb. Ezekből választhatnak külön is hogy miket szeretnének és ha megfelő mennyiségűt választanak akkor a végén diplomát kapnak róla. Ha kevesebbet akkor "csak" mint érettségi tangyár lesz jelen. Reméljük mindenhova sikerül bejutnia ahova szeretne. Persze van lehetőség kiválasztani tartalék tantárgyakat, sőtt a tartalék tartalékát is ha netán valamely szakokra túljelentkezés miatt nem jutnának be a diákok. De igazából ő ezt a négy ágat szeretné.
Én is ki tudtam volna választani a nekem tetsző négyet, ha itt nőttem volna fel. :-)) Media Studies, Photography, Art & Desing és figyelembe véve az akkori hobbi irányzékomat Dance. Persze az is lehet hogy ha itt nőttem volna fel akkor teljesen más dolgok érdekeltek volna....
De ez most nem is rólam szól hanem a fiamról és az ő jövőjéről.

3 megjegyzés:

mariann írta...

Szia!
Es itt az a jo, hogy nem baj, ha nem tudja meg, mit szeretne, kesobb is valthat akarmi masra.
Pl. ha a 11. ev utan IT-s college-ba megy, aztan a ket ev utan rajon, hogy megse ezt akarja, elkezdhet mondjuk sutni-fozni:)
Persze az egyetem mar penzbe kerul, de a college ingyenes, es eleg hosszu ideig jarhat oda kulonfele szakokra (azt hiszem, 26 eves korig)

Gabi írta...

Igen más a rendszer, jobban gyerekbarát azt hiszem. Szorítok, hogy sikerüljön a kis- nagyfiadnak amit szeretne!

euthymia írta...

de jó ez az új ruha :)kisbéka is van :)
UUh, de jó kis dolgok ezek a suliban! Kívánom, hogy sikerüljön úgy, ahogy a fiad szeretné :)