2013. május 11., szombat

Titkos Anglia - Police box és legkisebb rendőr örs

Csak hogy a kályhától induljunk el....
London, de állitólag a világ legkisebb rendőr örse a Trafalgar Square dél-keleti sarkában található. 1826-ban épitették, annyira bele passzol a környezetbe hogy sokan észre sem veszik. És eredetileg pont ez volt a cél.
A Scotland Yard  a modernizáció jegyében 1926-ban vezette be a telefont és az elektromos áramot az "épületbe". Manapság az utcai takaritók felszerelését tárolják benne....


Én úgy vélem nem nehéz hasonlóságot találni a fenti kép és a később elhiresült klasszikus kék rendőr-dobozok között. Pedig elvileg nincs. A világ első police box-át New York-ban álitották fel 1877-ben. A szigeteken Glasgow-ban 1891-ben állitották fel az első, akkor még hatszögletű és öntöttvas rendőr-dobozt.

Az első négyszögletes fából készült police box-ot 1923-ban állitották fel Sunderland-ban. Majd 1925-ben Newcastle-ban. Londonban 1928 és 1937 között vezették be a Gilbert MacKenzie által tervezett tipust tipust. 1953-ban már 685 darab volt belőle London utcáin. Aztán a telekomunikáció fejlődésével és walkie-talkie megjelenésével lassan elvesztette a funkcióját a '70-es évek elejére.
Ha tehát valaki a Dr Who-ból ismerős Tardis-t szeretné megnézni megteheti az  Earl's Court Station 224-236 Earl's Court Rd, London SW5 9QA cim alatt.De található egy példány az általunk is megnézett Crich Tramway Village-ben
Van egy a Kent-i Police Museum-ban. Illetve Glasgow-ban szintén több példány is található belőlük. Az épitészeti örökség részeként nagyon vigyázzák a fenmaradt példányokat.

(képek forrása: google)

4 megjegyzés:

Mr. Pickles írta...

Váááá TARDIS vááááááááá
Igen Doctor Who rajongó vagyok.
Itt jegyezném meg, hogy a Doktor jelenlegi kísérője nem szimpatikus. Illetve a Doktor személye sem a legjobb, de ez csak az én nézőpontom.

éva white vintage írta...

Mennyire szebbek a régiek mit az új kockák... nem illik bele a városképben azok a kék konténer szerű bla bla bla :)

Ziebi írta...

Nekem a kék kockák is tetszenek valamiért. :)

Mr. Pickles írta...

Azt tegyük hozzá, hogy a kék az rendőrségi hívó. Míg a másik inkább menedék az üldözött rendőrnek.