2015. február 20., péntek

Kisvárosi hírek: Filmforgatás

Hozom a szokásos formám, ezt a bejegyzést úgy két éve írhattam volna meg először, amikor a film tényleg itt forgott. Aztán egy évvel később újra, mikor kijött a film és kezdtek szállingózni az újságcikkek, meg az Oszkár jelölések. Végül most jutottam el ide mikor a Facebook-on is ez jön szembe velem. Szóval. Gyakran forgatnak itt filmet. Ezt nem is csodálom a városnak vannak lélegzet elállító részei. Mégis az ilyen eseményekről leginkább utólag értesül az ember, hisz nem verik nagydobra a forgatást és nem is maradnak hetekig. Így aztán hacsak nem az orrunk előtt történik a dolog akkor bizony lemaradunk róla. Én sose voltam egy rajongó típus, nem hoz lázba az ilyesmi. De a The Imitation Game magyarul a Kódjátszma forgatására szívesen kimentem volna bámészkodni ha tudtam volna róla. A film tömören:
Alan Turing a második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték. 1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e.

A kész filmhez még nem volt szerencsém, de mindenképp meg akarom nézni, már csak azért is hogy egészében lássam hova is készültek az itt forgatott jelenetek.

Update: Közben megnéztem a filmet. Az utcai jelenetek jó része itt forgott. :) Maga a film pedig nagyon jó a maga nemében.
Képek forrása: google

5 megjegyzés:

mariann írta...

Mindenkepp nezd meg, nagyon jo a film!

Ziebi írta...

Húúú, most kedvet csináltál a filmhez, köszi! :)))

éva white vintage írta...

Remélem utána Te is ellátogatsz a helyszínre és lesz egy blogbejegyzés is róla :)

Cinkapanka . . . írta...

Pont pár napja néztük meg a filmet. :)

zsuzsi írta...

Kódtörö (code breaker) = rejtjelfejtö, esetleg kódfejtö.