2015. december 1., kedd

XMAS Challange, azaz Karácsonyi TAG 1.

Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége karácsonyi játékot hirdetett. December 1-től 24-éig 24 téma kerül terítékre, a résztvevők mindennap posztolnak egyet.
Csapjunk a lecsóba, akarom mondani...a karácsonyi készülődésbe.
December 1. Karácsonyi filmek

Mindörök kedvencem a Télapu főleg az első része. Igazi felhőtlen karácsonyi kikapcsolódás.
Télapu - The Santa Clause (1994)


Scott Calcin nemrég vált el a feleségétől, közös fiúk, Charlie, pedig hol itt, hol ott tölti az idejét. Egyik éjszaka furcsa neszt hallanak a tetőről és lám, a Mikulás és a szánja az! Szegény Mikulás annyira meglepődik, hogy felfedezték, hogy leesik és eltűnik, csak a kabátja és egy kis cetli marad utána. Scott a segítségére siet, ám a hóban csak a kártyát találja, aminek az elolvasásával már magára is vállalta, akaratán kívül, a Mikulás szerepét. Fia unszolására szánra pattan, felveszi a vörös kabátot és elindulnak szétosztani a maradék ajándékot. Dolguk végeztével a szán az északi sarkra repíti őket, ahol a manók már várják őket, és Scottnak be kéne látnia most már vége a régi életének, ő az új Mikulás.

A másik régi nagy kedvencem az Aludj csak én álmodom. Romantikus vígjáték, megnevetett, meghat, elvarázsol. :)
Aludj csak én álmodom - While You were sleeping (1995)



Lucy menthetetlenül szerelmes egy ismeretlen férfiba, akivel csak a munkahelyén találkozik, amikor az említett krapek jegyet vásárol a metróra. Szegény lány magányát csupán macskájával osztja meg, dolgozik az ünnepnapokon és a közelítő karácsonyt is munkával tölti, hiszen nincsen családja. Plátói szerelmének tárgya azonban a sínekre zuhan és eszméletét veszti. Lucy a segítségére siet és a zavaros helyzetben úgy alakul, hogy a család azt hiszi róla: Ő az áldozat, Peter menyasszonya. Ez természetesen nem igaz, de Lucy annyira elsodródik az eseményekkel – és annyira szeretne menyasszony lenni, családot maga köré -, hogy egy szót sem szólva hagyja, hagy alakuljanak a dolgok úgy, ahogy sikerül. Amíg Peter kómában hever a kórházban, a magányos lány megkedveli a Callaghan családot és azok is befogadják. A sztorit bonyolítja, hogy bekerül a képbe Peter bátyja, Jack és főhősnőnk érzelmei teljes mértékben összezavarodnak. S ha ez nem lenne elég, még Peter is magához tér, ez aztán tényleg öszekutyul mindent.


 Az első rajzfilmes-karácsonyos kedvenc.
The Polar Express (2004)



Főhősünk még csak tíz éves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén, hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul: apró, pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

A karácsonyi ének a relatíve újabbak közül való, de bennem mély nyomokat hagyó történet.

Karácsonyi ének - A Christmas Carol (2009)


Az 1800-as évek Londonja, karácsony idején. Az ünnep iránt semmilyen kötődést sem érez Ebenezer Scrooge, a kapzsi és szívtelen öregember. Egész életében csak a pénz érdekelte, az érzelmekre, az emberi kapcsolatokra nem pazarolt időt. Ám ez a karácsony más, mint a többi. Scrooge-ot meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme, akik magukkal viszik egy időutazásra. Szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező halálával. A fösvény és mogorva vénember kap egy utolsó lehetőséget, hogy átértékelje az életét, és nemcsak a saját, hanem környezete sorsát is megváltoztassa.

És hogy legyen egy ráadás is egy negatív előjeles kedvenc. A Magyar Televízió évtizedek át minden karácsonykor lenyomta a torkunkon a Ben Hur-t. Filmtörténeti remekmű ez vitathatatlan, de ha évtizedekig nincs más amit nézzen az ember karácsony este akkor előfordulhat hogy végül elkezdi csöndeskén utálni.
Ben-Hur (1959)


Ben-Hur, a gazdag júdeai herceg ifjúkori barátja, a római Messala visszatérésének megünneplésére készül. A két ifjú nagy örömmel üdvözli egymást. A szívélyes hangulat azonban hamar szertefoszlik, amikor Messala lényegében arra kéri barátját, hogy árulja el tulajdon honfitársait. Ben-Hur visszautasítja a kérést, s a két férfi ellenségként válik el egymástól. Messala bosszújára hamar sor kerül. Amikor az új római helytartó bevonul a városba, Ben-Hur és családja házuk tetőerkélyéről figyeli a nagyszabású eseményt. Ben-Hur húga, Tirzah kihajol, hogy jobban lásson, közben akaratlanul lever egy meglazult cserepet. A lehulló tárgytól a helytartó lova megbokrosodik, és ledobja magáról előkelő lovasát. Messala azonnal parancsot ad a Hur család elfogására, noha tudja, hogy ártatlanok. Az édesanya és Tirzah börtönbe kerülnek, Ben-Hurt pedig gályarabságra ítélik. Útban a távoli rabság felé a végsőkig kimerült egykori herceget a kísérő római tiszt parancsa ellenére egy ismeretlen férfi – mint utólag kiderül: Jézus – megitatja, ezzel megmenti őt a szomjhaláltól. Ben-Hurra nehéz rabság vár a gályán: napjai legnagyobb részét egy padhoz láncolva, kemény evezéssel kell töltenie, több száz sorstársához hasonlóan. A foglyokat olykor ostorral ösztönzik gyorsabb evezésre. Egy napon Ben-Hur „hajója” csatában vesz részt, és a zűrzavarban a férfinak sikerül kiszabadulnia. A gálya elsüllyed, Ben-Hur pedig kimenti a vízből a hajó parancsnokát, Quintus Arriust. A büszke férfiú nincs híján a legnemesebb római erényeknek, ezért fiául fogadja megmentőjét. Ezután nem sokkal a nemes római meghal, Júda Ben-Hurra hagyva egész vagyonát. Ben-Hurt azonban csak egy cél vezérli, hogy kiszabadítsa a börtönből édesanyját és húgát, valamint bosszút álljon a kegyetlen Messalán. Rómában eltöltött évei után, ahol kitanulta a szekérversenyzés fortélyait, visszatér Júdeába, ahol Ilderim sejk felkérésére benevez egy Poncius Pilátus tiszteletére rendezett versenyre. Messala, aki szintén részt vesz a versenyben, és megpróbálja tisztességtelen úton megnyerni azt, halálosan megsebesül (sérült lábát le akarják vágni, de ő nem akarja, hogy Ben-Hur megcsonkítva lássa). Életének utolsó perceiben elmondja Ben-Hurnak, hogy édesanyja és húga a Leprások völgyében van, miután a börtönben megfertőződtek a betegséggel. Noha Ben-Hur bosszúja beteljesedik, lelke mélyén szomorú barátja elvesztése miatt. Miután elhozza édesanyját és húgát a leprások közül, régi szerelme, Eszter azt tanácsolja neki, hogy vigye el őket Jézushoz. Elkésnek, Jézust időközben már elítélték. A súlyos fakeresztet a vállán cipelő Jézusnak Ben-Hur vizet próbál adni, viszonozva annak korábbi segítségét, de a római testőrök ezt megakadályozzák. Miután végignézik a keresztre feszítést, Ben-Hur édesanyja és húga csodálatos módon meggyógyulnak, ő pedig megtalálja lelki békéjét.

Nincsenek megjegyzések: