A sűrű tésztamassza friss és szárított gyümölcsökből, mogyoróból, mandulából és olykor marha- vagy birkafaggyúból áll, de ne ijedjenek meg a vegetáriánusok sem, mert a faggyút nyugodtan helyettesíthetik növényi zsiradékkal, hogy a tészta könnyebb legyen. A puding nagyon sötét, szinte fekete színű, amit bátran meg lehet locsolni konyakkal, barna sörrel vagy más alkohollal. A múltban egy „puding ruhában” főzték, de napjainkban már gőzfürdőt használnak erre a célra. Szokás volt a süteménybe belesütni ezüst pénzérmét a gazdagságért, apró csontot a szerencséért, ezüst gyűszűt a takarékosságért, gyűrűt a házasság reményében vagy egy horgonyt a biztonságos hazatérésért. Felszeleteléskor, akinek a tányérjára került valamelyik amulett, megtarthatta magának. Napjainkban kapni apró zsetonokat és más kis tárgyakat kifejezetten erre a célra. Felgőzölés után a pudingot több héten át hideg, száraz helyen kell tárolni. Tálalás előtt néhány órán keresztül újra gőzölni kell. Ahány ház, annyi szokás; így van ez a puding szervírozásával is. Van, ahol mirtuszlevéllel, fagyönggyel díszítik, van, ahol konyakkal öntik le és flambírozzák. A puding felszolgálása ünnepélyes pillanat, amikor leoltják a villanyt és a háziasszony szertartásosan bevonul és hatalmas taps kíséretében az asztalra helyezi. A pudingot konyakkal vagy rummal kevert vajjal, tejszínhabbal, krémmel, öntettel vagy porcukorral megszórva fogyasztják.
Persze igy a 21. században már készen is megveheti az akinek nincs kedve, ideje, energiája a desszert elkészitéséhez.
Marks & Spencer orange-topped
Tesco Luxury golden
Tesco Finest clementine
Waitrose with Remy Martin
És az utóbbi időszak sztárja amit ugyan a Waitrose forgalmaz, de már inkább csak az Ebay-on lehet kapni, mert úgy elhordták Heston Blumenthal Hidden Orange Christmas Pudding from Waitrose.
És hogy a vállalkozó kedvűeknek legyen mivel kisérletezni két magyar recept:
Christmas Pudding hozzávalói
10 dkg marhafaggyú
5 dkg cukrozott citromhéj 5 dkg cukrozott narancshéj 10 dkg kandírozott cseresznye 10 dkg mandula (egész) 15 dkg mazsola (arany színű) 15 dkg mazsola (sötét színű) 10 dkg liszt 15 dkg szezámmag (fehér szárított) 10 dkg barnacukor 1 db citrom leve citromhéj (reszelt) 1/2 kávéskanál fahéj (őrölt) 1/2 kávéskanál szegfűbors (őrölt) 1/2 kávéskanál szegfűbors (őrölt) 1 kávéskanál só 1 db narancs leve 1.3 dl tej 3 egész tojás 3 evőkanál konyak |
Elkészités
1. Vágja apróra a faggyút, a cukrozott héjakat, a cseresznyét és a mandulát.
2. Mossa meg a mazsolákat forró vízben.
3. Keverje össze a gyümölcsöket és a mandulát, adja hozzá a faggyút, a lisztet, a szezámmagot, a cukrot, a citromhéjat, a fűszereket és a sót, keverje össze alaposan.
4. Keverje bele a citrusleveket és a tejet.
5. Keverje össze a tojásokat a konyakkal és adja a masszához.
6. Forraljon vizet egy nagy edényben.
7. Zsírozzon ki egy nagy pudingosformát, töltse bele a masszát úgy, hogy maradjon a forma pereméig kb. 5cm szabad hely.
8. Fedje le bezsírozott sütőfóliával, majd alufóliával és kösse körbe.
9. Helyezze a forrásban lévő vízbe, fedje le az edény és gőzölje közepes lángon négy órán át.
10. Hagyjuk a pudingot kihűlni és összeesni.
11. Tekerje borpárlatba áztatott rongyba és csomagolja alufóliába és tegye hűtőbe legalább 4 hétre.
12. Tálalás előtt a karácsonyi pudingot a formában 3 órán át gőzölje újra át.
13. Kínáljon a karácsonyi puding mellé konyakos vajat.
2. Mossa meg a mazsolákat forró vízben.
3. Keverje össze a gyümölcsöket és a mandulát, adja hozzá a faggyút, a lisztet, a szezámmagot, a cukrot, a citromhéjat, a fűszereket és a sót, keverje össze alaposan.
4. Keverje bele a citrusleveket és a tejet.
5. Keverje össze a tojásokat a konyakkal és adja a masszához.
6. Forraljon vizet egy nagy edényben.
7. Zsírozzon ki egy nagy pudingosformát, töltse bele a masszát úgy, hogy maradjon a forma pereméig kb. 5cm szabad hely.
8. Fedje le bezsírozott sütőfóliával, majd alufóliával és kösse körbe.
9. Helyezze a forrásban lévő vízbe, fedje le az edény és gőzölje közepes lángon négy órán át.
10. Hagyjuk a pudingot kihűlni és összeesni.
11. Tekerje borpárlatba áztatott rongyba és csomagolja alufóliába és tegye hűtőbe legalább 4 hétre.
12. Tálalás előtt a karácsonyi pudingot a formában 3 órán át gőzölje újra át.
13. Kínáljon a karácsonyi puding mellé konyakos vajat.
Christmas Pudding
Hozzávalók 6 személyre:
- 15 dkg aszalt szilva
- 10 dkg cukrozott gyümölcs
- 30 dkg mazsola
- 1-2 alma
- 1 citrom
- 5 dkg kenyérbél vagy kifli
- 3 evőkanál meleg tej
- 18 dkg vaj
- 4 tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg mandulaforgács
- 1 dl rum
- szegfűszeg
- fahéj
- porcukor
Elkészítés:
Magozzuk ki az aszalt szilvát, vágjuk négybe. A cukrozott gyümölcsöket is aprítsuk fel, mossuk meg a mazsolát, utána csepegtessük le, szárítsuk meg. Hámozzuk meg az almát, reszeljük le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd csavarjuk ki a levét. A kenyérbelet vagy kiflit áztassuk be a tejbe. Közben 16 dkg vajat olvasszunk fel gőz fölött, verjük fel a tojást. Mindezeket az alapanyagokat öntsük tálba, és fakanállal dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a lisztet és a cukrozott narancshéjat, a mandulaforgácsot és a rum felét. Gyújtsuk be a sütőt, melegítsük 180 fokra. Öntsük a keveréket kivajazott formába, majd takarjuk le aufóliával. Ezután tegyük bele egy tepsibe, amibe vizet öntünk, és az egészet tegyük be a sütőbe. Négy órán keresztül süssük. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, és hagyjuk másnapig pihenni. Tálalás előtt egy órával ismét melegítsük be a sütőt, és egy órán át gőzöljük újra. Ezután borítsuk ki, szórjunk rá porcukrot, csepegtessük rá a maradék rumot.
Aki pedig eredeti angol receptet szeretne az böngészhet ITT.
(Forrás: Telegraph, Wikipedia, Google)
10 megjegyzés:
Te csinaltal mar?
En imadom, csak a nagy olyan draga, ami nem kb fel masodperc alatt tunik el...
Nem,nem csináltam és idén tuti nem is fogok. Nem ilyen bátor az én szívem. :-))
Szép munka! Nagyon jól és érdekesen "tálaltad" a karácsonyi pudingot, élvezet volt olvasni!
Nálunk senki sem szereti, én sem, de tényleg nagyon mutatós.
Ezt így az esti órákban kár volt megnézni, nagyon étvágygerjesztő! S tényleg nagyon jól "tálaltad!
Én sem szeretem semilyen formába de jok a képek:) imádtam olvasni mert annyira olvasmányossan irsz:)
Én még sosem kóstoltam, de idén lesz az asztalunkon. Igaz nem merek még nekifogni... talán majd jövőre:) De jó tudni a történetét is! Így még érdekesebb.
Hát, tényleg szemléletes volt a leírás, de nekem nem jött meg az étvágyam :D Ennyi erővel az asztal lábát is belefőzhetnék :D
wow filmekben én is láttam ezt a hagyományos ételt, de élőben még soha. Érdekesnek tűnik, kipróbálnám :)
Ez egy gasztro merény volt kopogó szemeimnek. Waitrose pudingot nekem izibe. :)
Érdekes volt, de én inkább maradok püspökkenyérnél.
Megjegyzés küldése