2019. december 14., szombat

Karácsonyi desszertek 1. Christmas cake és Mince pie

Előre szólok aki nem szereti az aszalt gyümölcsös dolgokat az bizony bajban lesz az angol karácsonyi desszertekkel. Csapjunk hát bele a lecsóba...akarom mondani sütikbe.

Christmas cake

A Karácsonyi torta egy angol hagyomány, amely szilvakásaként kezdődött. Az emberek karácsony estéjén ették ezt de hamarosan szárított gyümölcsöket, fűszereket és mézet is adtak a zabkása keverékhez míg végül az karácsonyi pudinggá vált. A 16. században a zablisztet eltávolították az eredeti receptből, és vajat, búzalisztet és tojást adtak hozzá. Ezek az összetevők segítették a keverék tartását. A történet szerint fűszerek az egzotikus keleti fűszereket képviselik, amelyeket a bölcsek hoztak Jézusnak. Ez a sütemény vált Christmas cake néven ismertté.

Hozzávalók

    Hozzávalók:
    10 tojás
    3 vizespohárnyi különböző színű cukrozott gyümölcs
    1 vizespohár apróra vágott datolya
    3 evőkanál sütőpor
    3 evőkanál vaníliás cukor
    1 kávés pohár rum
    1 kávés pohár kávélikőr
    1 vizespohár mazsola
    1 vizespohár mandula apróra vágva
    1 vizespohár dió apróra vágva
    350 gr vaj
    500 gr barna cukor
    2 kávéskanál őrölt fahéj
    2 vizespohár friss langyos tej
    4 vizespohár liszt 

    kb. 250 gr marcipán 
    a cukormázhoz: 
    500 gr porcukor
    6 evőkanál forró víz
    1 kiskanál citromlé


Elkészítés
 

Elkészítése: Felverjük a barna cukrot a vajjal, tovább verve egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a rumot, a kávélikőrt, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a sütőport, utána egy kicsi lisztet, hozzáöntjük a tejet, majd a mazsolát, a mandulát, a diót és a datolyát, végül belekeverjük a lisztet.
A cukrozott gyümölcsöket egy kis liszttel összekeverjük, hogy ne üljenek le a sütemény aljára, ezt utoljára tesszük bele. A végén a 10 tojásfehérjét habbá verjük, és nagyon lazán a masszához keverjük.
A tepsit zsírpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 175 fokon 1 órát sütjük, majd kisebb hőfokon - kb. 160 fokon - tűpróbáig sütjük.
Ha kész a sütemény, a marcipánt egy kis vízzel felmelegítjük, hogy rákenhessük a kész sütemény tetejére. Ha a marcipán megdermedt, elkészítjük a cukorfondant. Egy kis serpenyőben 6 kanál forrásban lévő vízzel és a kiskanál citromlével összekeverjük a fél kiló porcukrot, és azon forrón a sütemény tetejére öntjük. Ha a cukormáz is megdermedt, különböző kis karácsonyi figurákkal, karácsonyi jókívánság ráírásával díszíthetjük a tetejét, az oldalát pedig karácsonyi mintájú papírszalaggal. 


Mince pie


A keresztes lovagok hozták el az eredeti ötletét a Szentföldről és  13 összetevőből állt Krisztusra és a 12 apostolra utalva. Persze mára leegyszerűsödött a dolog, hisz a töltelék készen kapható...meg a tészta is... így egyszerűbb elkészíteni. Illetve maga a kész pite is rengeteg formában kapható.

A töltelék elkészítése.
Hozzávalók:
125g szőlő
100g szárított mazsola
4 alma - meghámozva, kimagozva és szeletelve
1 evőkanál narancs héja
5 evőkanál narancslé
125ml almalé
150g porcukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
Keverjük össze a malagaszőlőt, mazsolát, almát, narancs héját, narancslét és az almalét együtt egy serpenyőben. Pároljuk közepes lángon, időnként megkeverve, amíg az alma nagyon puha nem lesz, ez kb. 20 perc. Keverjük hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, alaposan dolgozzuk el.


A tészta elkészítése.
Hozzávalók:
350g liszt
csipet só
225g vaj
1 felvert tojás + 1 hideg víz szükség szerint
Morzsoljuk össze a vajat a lisztel  és a sóval egy tálban. Adjuk hozzá a felvert tojást és szükség szerint vizet, amíg megfelelő állagú nem túl ragadós tésztát kapunk. 30 percre tegyük hűtőbe az elkészült tésztát.

A pite összeállítása. Egy 12 lukas muffinsütőt kenjünk ki vajjal. Majd a tésztának kb. 2/3 részét nyújtsuk ki vágjunk belőle 12 megfelelő méretű kört amivel kibélelhetjük a muffinsütőt. Az így kialakult tészta kosárkákba töltjük az elkészített tölteléket úgy háromnegyed rész magasságig. Majd a megmaradt tésztánkat kinyújtva kis kör-kalapokat vágunk belőle, amikkel befedjük a pitéket. A széleit jól összenyomkodjuk. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mikor kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.

1 megjegyzés:

Andrea Salamon írta...

Pont ma gondoltam ra. :) Koszonom!