Előre szólok aki nem szereti az aszalt gyümölcsös dolgokat az bizony bajban lesz az angol karácsonyi desszertekkel. Csapjunk hát bele a lecsóba...akarom mondani sütikbe.
Christmas cake
A Karácsonyi torta egy angol hagyomány, amely szilvakásaként kezdődött. Az emberek karácsony estéjén ették ezt de hamarosan szárított gyümölcsöket, fűszereket és mézet is adtak a zabkása keverékhez míg végül az karácsonyi pudinggá vált. A 16. században a zablisztet eltávolították az eredeti receptből, és vajat, búzalisztet és tojást adtak hozzá. Ezek az összetevők segítették a keverék tartását. A történet szerint fűszerek az egzotikus keleti fűszereket képviselik, amelyeket a bölcsek hoztak Jézusnak. Ez a sütemény vált Christmas cake néven ismertté.
Hozzávalók
Hozzávalók:
10 tojás
3 vizespohárnyi különböző színű cukrozott gyümölcs
1 vizespohár apróra vágott datolya
3 evőkanál sütőpor
3 evőkanál vaníliás cukor
1 kávés pohár rum
1 kávés pohár kávélikőr
1 vizespohár mazsola
1 vizespohár mandula apróra vágva
1 vizespohár dió apróra vágva
350 gr vaj
500 gr barna cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 vizespohár friss langyos tej
4 vizespohár liszt
kb. 250 gr marcipán
a cukormázhoz:
500 gr porcukor
6 evőkanál forró víz
1 kiskanál citromlé
Elkészítés
Elkészítése: Felverjük a barna cukrot a vajjal, tovább verve egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a rumot, a kávélikőrt, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a sütőport, utána egy kicsi lisztet, hozzáöntjük a tejet, majd a mazsolát, a mandulát, a diót és a datolyát, végül belekeverjük a lisztet.
A cukrozott gyümölcsöket egy kis liszttel összekeverjük, hogy ne üljenek le a sütemény aljára, ezt utoljára tesszük bele. A végén a 10 tojásfehérjét habbá verjük, és nagyon lazán a masszához keverjük.
A tepsit zsírpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 175 fokon 1 órát sütjük, majd kisebb hőfokon - kb. 160 fokon - tűpróbáig sütjük.
Ha kész a sütemény, a marcipánt egy kis vízzel felmelegítjük, hogy rákenhessük a kész sütemény tetejére. Ha a marcipán megdermedt, elkészítjük a cukorfondant. Egy kis serpenyőben 6 kanál forrásban lévő vízzel és a kiskanál citromlével összekeverjük a fél kiló porcukrot, és azon forrón a sütemény tetejére öntjük. Ha a cukormáz is megdermedt, különböző kis karácsonyi figurákkal, karácsonyi jókívánság ráírásával díszíthetjük a tetejét, az oldalát pedig karácsonyi mintájú papírszalaggal.
Mince pie
A keresztes lovagok hozták el az eredeti ötletét a Szentföldről és 13 összetevőből állt Krisztusra és a 12 apostolra utalva. Persze mára leegyszerűsödött a dolog, hisz a töltelék készen kapható...meg a tészta is... így egyszerűbb elkészíteni. Illetve maga a kész pite is rengeteg formában kapható.
A töltelék elkészítése.
Hozzávalók:
125g szőlő
100g szárított mazsola
4 alma - meghámozva, kimagozva és szeletelve
1 evőkanál narancs héja
5 evőkanál narancslé
125ml almalé
150g porcukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
Keverjük össze a malagaszőlőt, mazsolát, almát, narancs héját, narancslét és az almalét együtt egy serpenyőben. Pároljuk közepes lángon, időnként megkeverve, amíg az alma nagyon puha nem lesz, ez kb. 20 perc. Keverjük hozzá a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, alaposan dolgozzuk el.
A tészta elkészítése.
Hozzávalók:
350g liszt
csipet só
225g vaj
1 felvert tojás + 1 hideg víz szükség szerint
Morzsoljuk össze a vajat a lisztel és a sóval egy tálban. Adjuk hozzá a
felvert tojást és szükség szerint vizet, amíg megfelelő állagú nem túl
ragadós tésztát kapunk. 30 percre tegyük hűtőbe az elkészült tésztát.
A pite összeállítása. Egy 12 lukas muffinsütőt kenjünk ki vajjal. Majd a
tésztának kb. 2/3 részét nyújtsuk ki vágjunk belőle 12 megfelelő méretű
kört amivel kibélelhetjük a muffinsütőt. Az így kialakult tészta
kosárkákba töltjük az elkészített tölteléket úgy háromnegyed rész
magasságig. Majd a megmaradt tésztánkat kinyújtva kis kör-kalapokat
vágunk belőle, amikkel befedjük a pitéket. A széleit jól
összenyomkodjuk. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Mikor kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.
1 megjegyzés:
Pont ma gondoltam ra. :) Koszonom!
Megjegyzés küldése