2019. december 15., vasárnap

Karácsonyi desszertek 2. Yule log és Christmas pudding

Yule log

A német: Julfest; nyugati nyelvekben gyakran: Yule az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt, a téli napforduló idején.  A Yule eredetileg egy egész fa volt, amit nagyon gondosan választottak ki és vittek a házba. A vastagabbik végét a tűzbe tették, és az előző évről maradt fadarabokkal együtt meggyújtották. Ha minden jól ment, akkor a fa tizenkét napig égett. A szokás Európa nagy részén elterjedt, de idővel nem egész fákat, csak tönköket égettek. Franciaországban például az egész család segített kivágni a fát, Hollandiában az ágy alatt tartották a megmaradt fadarabokat, Nagy-Britanniában hordókészítők osztogattak már nem feldolgozható rönköket. A szokás mára némileg megváltozott és leginkább farönk alakú csokoládés sütemény képében ismert.

Hozzávalók:
A piskótához:
4 db egész tojás + 2 db tojássárgája
8 dkg porcukor
8 dkg finomliszt
1 db citrom héja finomra reszelve
1 evőkanál forró víz

A töltelékhez és a bevonathoz:
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (min. 60 %-os)
5 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
10 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
25 dkg puha vaj

A dekoráláshoz:
Ízlés szerint csokoládélevelek, kakaópor, csokoládéforgács, marcipánfigurák

Elkészítés: 2 nagyobb tepsit sütőpapírral borítunk. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztához az egész tojásokat, valamint a 2 tojássárgáját mély keverőtálba tesszük, hozzákanalazzuk az evőkanálnyi vizet. A konyhai robotgép habverőjével 2-3 perc alatt habosra verjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot, majd a citromhéjat, erős fokozaton további 3-4 percig habosítjuk, majd alacsonyabb fokozatra állítva a gépet beleszitáljuk a lisztet. A tésztát elfelezzük, és elosztjuk a két tepsiben 6-8 perc alatt rugalmas, aranyszínűre sütjük. Azonnal sütőpapírra borítjuk, és hosszában, külön-külön feltekerjük a tekercseket. Mindegyiket gyorsan konyharuhába csavarjuk, hogy ki ne száradjanak. Amíg a tekercsek hűlnek, elkészítjük a krémet: a felkockázott csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk, félretesszük. Egy kis lábosban a cukorból és 6 evőkanál vízből szirupot főzünk. Ezt is félretesszük.
Az 5 db tojássárgáját hőálló keverőtálba tesszük, amit egy forrásban lévő vízzel félig töltött edényre helyezünk. Gőz felett a robotgéppel habosítani kezdjük a tojássárgáját, 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a cukorszirupot, valamint a konyakot. Folyamatosan keverjük, ügyelve arra, nehogy kicsapódjon a tojás, majd, ha minden elkeveredett, gyorsan félrehúzzuk a tűzhelyről. Egy másik edényben a kakaóporral és az olvasztott csokoládéval habosra keverjük a puha vajat. A kétféle krémet óvatosan összeforgatjuk.
A már kihűlt piskótatekercsek egyikét óvatosan széthajtjuk, megkenjük 5-6 evőkanál krémmel, majd feltekerjük. A másik tekercset is széthajtjuk, ugyanennyi krémmel töltjük, de úgy tekerjük fel, hogy a szélére helyezzük a korábban megtöltött tekercset. Az így kapott roládot tálra helyezzük, a maradék krémmel bevonjuk. Villával a fatörzsre emlékeztető vonalakat húzunk bele. Csokoládélevelekkel, csokoládéforgáccsal és/vagy marcipánfigurákkal dekoráljuk. Legalább 1, de inkább 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Christmas pudding

Azaz a karácsonyi puding. Ez a hagyományos angol karácsonyi desszert. És semmi köze ahhoz amit mi pudingként ismerünk. Az angolok eme kedvencét, a pudingot megtalálni már a középkori szakácskönyvekben is, amikor még húst kevertek bele és nem édesítették. A 17. században kikerült belőle a hús és ekkor kezdték cukrozni és brandyvel locsolni. A karácsonyi puding, másik nevén, szilvapuding (sok helyen gazdagon tartalmaz aszalt szilvát) a 19. században, a viktoriánus korban vált azzá, ahogy ma ismerjük. Hagyományosan karácsony előtt öt héttel, az Advent előtti vasárnapon, az ún. "Stir up Sunday" (felkavaró vasárnapon) készítik el, amikor a család minden tagja, beleértve a gyerekeket is, kever egyet a puding tésztáján szigorúan keletről nyugati irányban, miközben kíván magának valamit.
A sűrű tésztamassza friss és szárított gyümölcsökből, mogyoróból, mandulából és olykor marha- vagy birkafaggyúból áll, de ne ijedjenek meg a vegetáriánusok sem, mert a faggyút nyugodtan helyettesíthetik növényi zsiradékkal, hogy a tészta könnyebb legyen. A puding nagyon sötét, szinte fekete színű, amit bátran meg lehet locsolni konyakkal, barna sörrel vagy más alkohollal. A múltban egy „puding ruhában” főzték, de napjainkban már gőzfürdőt használnak erre a célra. Szokás volt a süteménybe belesütni ezüst pénzérmét a gazdagságért, apró csontot a szerencséért, ezüst gyűszűt a takarékosságért, gyűrűt a házasság reményében vagy egy horgonyt a biztonságos hazatérésért. Felszeleteléskor, akinek a tányérjára került valamelyik amulett, megtarthatta magának. Napjainkban kapni apró zsetonokat és más kis tárgyakat kifejezetten erre a célra. Felgőzölés után a pudingot több héten át hideg, száraz helyen kell tárolni. Tálalás előtt néhány órán keresztül újra gőzölni kell. Ahány ház, annyi szokás; így van ez a puding szervírozásával is. Van, ahol mirtuszlevéllel, fagyönggyel díszítik, van, ahol konyakkal öntik le és flambírozzák. A puding felszolgálása ünnepélyes pillanat, amikor leoltják a villanyt és a háziasszony szertartásosan bevonul és hatalmas taps kíséretében az asztalra helyezi. A pudingot konyakkal vagy rummal kevert vajjal, tejszínhabbal, krémmel, öntettel vagy porcukorral megszórva fogyasztják. Persze így a 21. században már készen is megveheti az akinek nincs kedve, ideje, energiája a desszert elkészítéséhez.


Christmas pudding hozzávalói
10 dkg marhafaggyú
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg kandírozott cseresznye
10 dkg mandula (egész)
15 dkg mazsola (arany színű)
15 dkg mazsola (sötét színű)
10 dkg liszt
15 dkg szezámmag (fehér szárított)
10 dkg barna cukor
1 db citrom leve
citromhéj (reszelt)
1/2 kávéskanál fahéj (őrölt)
1/2 kávéskanál szegfűbors (őrölt)
1/2 kávéskanál szegfűbors (őrölt)
1 kávéskanál só
1 db narancs leve
1.3 dl tej
3 egész tojás
3 evőkanál konyak 
Elkészítés

1. Vágja apróra a faggyút, a cukrozott héjakat, a cseresznyét és a mandulát.
2. Mossa meg a mazsolákat forró vízben.
3. Keverje össze a gyümölcsöket és a mandulát, adja hozzá a faggyút, a lisztet, a szezámmagot, a cukrot, a citromhéjat, a fűszereket és a sót, keverje össze alaposan.
4. Keverje bele a citrusleveket és a tejet.
5. Keverje össze a tojásokat a konyakkal és adja a masszához.
6. Forraljon vizet egy nagy edényben.
7. Zsírozzon ki egy nagy pudingos formát, töltse bele a masszát úgy, hogy maradjon a forma pereméig kb. 5cm szabad hely.
8. Fedje le bezsírozott sütőfóliával, majd alufóliával és kösse körbe.
9. Helyezze a forrásban lévő vízbe, fedje le az edény és gőzölje közepes lángon négy órán át.
10. Hagyjuk a pudingot kihűlni és összeesni.
11. Tekerje borpárlatba áztatott rongyba és csomagolja alufóliába és tegye hűtőbe legalább 4 hétre.
12. Tálalás előtt a karácsonyi pudingot a formában 3 órán át gőzölje újra át.
13. Kínáljon a karácsonyi puding mellé konyakos vajat.

Nincsenek megjegyzések: