2019. december 17., kedd

Karácsonyi sültek

Már tegnap is volt szó a karácsonyi sültekről, de lássuk őket picit bővebben.

Sült pulyka
Angliában a 16. században lett népszerű a karácsonyi egybesült pulyka. Útja mondhatni azóta is töretlen. Rengeteg féle recept van. Én most ezt hoztam:
Vegyünk egy öt kilós pulykát. Mossuk meg, szedjük ki a hasából ami nem odavaló majd tömjük meg felkockázott naranccsal, hagymával , fokhagymával némi rozmaringgal és kakukkfűvel. A vajat olvasszuk fel, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a narancsok kifacsart levét és ezzel az elegyel jól kenjük be a pulykát. A pulyka mellére tegyünk néhány szelet szalonnát, az egészet fóliázzuk le és toljuk a 180 fokosra állított sütőbe. Ekkora madárnál a sütési idő 30-40 perc kilónként a sütőtől függően. Tehát 2,5-3 óra mire jól átsül, közben locsoljuk meg néhányszor a saját szaftjával, hogy ne száradjon ki. Mikor átsült vegyük le róla a fóliát és 20-30 perc alatt süssük szép pirosra.

Mézes mustáros sült sonka
 Magyarországon a sonkát húsvétkor szokták leginkább az asztalra tenni, az angolszász országokban viszont a karácsonyi menüsor része.

Hozzávalók:
1,5-2 kg csontozott bőrös sonka
1 vöröshagyma
2-3 sárgarépa
6-7 szem fekete bors
1 babérlevél

A mázhoz:
2 evőkanál méz
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál édes mustár
1 evőkanál balzsamecet

Elkészítése:
A sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Ezután a megtisztított zöldségekkel együtt egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, fűszerezzük és fedő alatt lassú tűzön két órán át főzzük. A sonkát a fövőlevében hagyjuk langyosra hűlni, így puha lesz, majd a bőrös részét bevagdossuk. A mézet, a barna cukrot , a mustárt és az ecetet összekeverjük, ezt követően a felét rákenjük a bevagdosott részre. 220 fokos sütőben 15-20 percen át sütjük, időközben rákenjük a maradék mézes keveréket is. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni és már szeletelhetjük is.

Nincsenek megjegyzések: