2019. december 16., hétfő

Mártások-szószok

A karácsonyi asztalon a díszhelyet a különféle sültek foglalják el legyen az sült pulyka, sült sonka, marha, kacsa, bárány vagy bármi más. A sült mellé természetesen többféle köret dukál a krumplipürétől a sült/párolt zöldségekig (zöldborsó, sárgarépa, kelbimbó, kukorica, stb.) majd mindezeket kiegészíthetjük a húsokhoz illő szószokkal, mártásokkal. Ezekből szemezgettem ma kicsit.

Cranberry sauce - Vörös-áfonya szósz

Az áfonyamártást először az Egyesült Államokban kínálták 1912-ben, a massachusettsi Hansonban. A konzerv áfonya szósz 1941-ben jelent meg a piacon, lehetővé téve a termék egész évben történő értékesítését. Majd elterjedt Kanadában és az Egyesült Királyságban is. Az áfonya szósz különféle húsokhoz használható, beleértve pulyka, sertés, csirke és sonka.

Hozzávalók:

700 g vörös áfonya
230 g cukor
230 ml víz
1 db citrom - leve és héja

Elkészítés:

Tisztítsd meg az áfonyaszemeket. A cukrot és a vizet tedd egy magas falú edénybe, majd forrald fel a keveréket. Amikor forr a cukros víz, add hozzá a citromot is. Körülbelül öt perc forralás után, add a sziruphoz az áfonyaszemeket, és ezzel egy időben vedd kisebbre a hőfokot. Állandó keverés mellett főzd tovább a szószt addig, amíg a szemek kipukkannak. Ez nagyjából újabb öt percet jelent. Kihűlés után már rögtön tálalhatod.

Gravy - Barnamártás

A „gravy” kifejezés először a közép-angol nyelven jelenik meg gravé-ként, és feltételezik, hogy a franciából származik, mivel a szó megtalálható számos középkori francia szakácskönyvben. Az eredeti középkori jelentése: a gravé a hús sütése közben keletkezett és összegyűjtött húslé.

Rengeteg változat létezik, van amelyik gyorsan, akár fél óra alatt elkészíthető is, de az igazi, klasszikus verzió a következőképpen fest.
Hozzávalók:

60 dkg borjú-, marha- vagy kacsacsont
1 fej vöröshagyma
1 répa
1 fehérrépa
1 kis fej zeller
2 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
6 dkg liszt
4 dkg cukor
1 evőkanálnyi kakukkfű
só, bors
olaj

Elkészítés ideje 4-5 óra!
Elkészítés menete:

Vedd elő a levesfőző lábasod, önts az aljába egy kis olajat, és pirítsd meg rajta a csontokat, de figyelj, hogy ne égesd le őket. Ha már egyenletesen megbarnultak, kockázd melléjük a hagymát, vágd bele a répákat és a zellert, szórd meg a cukorral, és továbbra is ügyelj arra, hogy ne kapjon oda. Ha már elég barna, add hozzá a paradicsompürét is, majd öntsd fel két liter vízzel, törd bele a fokhagymát, sózd és borsozd, valamint szórd bele a kakukkfüvet is. Várd meg, amíg egyszer felforr, utána vedd egész kis lángra, fedd le, időnként keverd át a következő 2-3 órában.

Bread sauce - Kenyérmártás

A középkori kenyérrel sűrített szószok túlélője, a hagyományos brit kenyérszósz. Jellemzően házi szárnyasok, például pulyka vagy csirke mellé adják. Kiváló módja a maradék kenyér felhasználásának.
Hozzávalók: 5 dl tej, 8 dkg puha fehér kenyérmorzsa, 1 dl tejszín, 1 kis vörös­hagyma, 2 szegfűszeg, só, bors.

Elkészítés: A tejet felforraljuk és hozzáadjuk a szitán átreszelt morzsát. Megsózzuk, bor­sozzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, amelybe beleszúrtuk a szegfűszeget, és mérsékelt tűzön forraljuk 15 percig. Végül hozzákeverjük a tejszínt és a meg­maradt friss vajat. Tálaláskor a hagymát eltávolítjuk.
Házi- és vadszárnyasokhoz adjuk.

Nincsenek megjegyzések: