2024. június 4., kedd

Skócia 4. nap - Falkirk Wheel - The National Wallace Monument - Stirling Castle

 Erre az esős napra sikerült bezsúfolni több helyszínt is. A Falkirk Wheel-nél kezdtünk, hogy a fiúk megcsodálhassák ezt a mérnöki gyöngyszemet. Ez egy hajó lift lényegében, ami 35 méteres szintkülönbséget hidal át. Súlya 1800 tonna és mindössze 1.5kWh áramot használ fordulatonként.


Ez után a The National Wallace Monument következett. Ez az emlékmű William Wallace-nak és az 1200-as évekbeli hőstetteinek állít emlékművet, őt mi leginkább a Rettenthetetlen című mozifilmből ismerhetjük. Magát az emlékművet 1861-ben kezdték építeni, 67 méter magas és 246 lépcsőn lehet felmászni a tetejére, egy szűk csigalépcsőn. Mivel külön kitűzőt is lehet kapni az ajándékboltba azoknak akik megcsinálták, így gondolom nem csak mi voltunk azok akik nem tudtad felmászni. De lent a földszinten van egy kis terem ahol folyamatosan vetítenek egy filmet a torony és William Wallace történetéről.

A neten vannak sokkal látványosabb fotók:


És amit én láttam belőle:

Igen, skót kockás a padlószőnyeg. :))

 Gyönyörű a kilátás a torony aljából is.

Mire visszaértünk a parkolóba már újból párafelhőbe bújt a torony.

Egy gyors ebéd beiktatása után a Brea nevezetű skótnak mondott bisztróban.

A Stirling Castle volt a következő megálló, ahol 15 órára volt foglalva a belépőnk. Lényegében azért került a listára, mert ugyanott található ahol a Wallace Monument is. Belül sajna ez is szinte teljesen üres. A 12. század elején építették, de a jelenlegi épületek többnyire 1490 és 1600 között épültek.

 
A távolban még látszik a Wallace Monument.









A szállásra visszafelé vezető úton szakadó esőben a távolból láthattunk a Kelpies-t ezt az acélból készült monumentális lófej szobrot.



Nincsenek megjegyzések: