2024. június 5., szerda

Skócia 5. nap - Felföld - Glenfinnan Viaduct and Monument

 Az ötödik napon a Felföld felé vettük az irányt. Aki igazi szépséget akar látni annak érdemes az A82-es út felé venni az irányt, főleg Glencoe-tól délre eső pár mérföld az valami mesés. Tipikus a minden görbe fánál meg kell állni jellegű útszakasz. Hát megálltunk és bámultunk is ahol csak lehetett, mert azt hozzá kell tenni rengeteg a turista busszal, kocsival, motorral szóval van tömeg rendesen mindenhol. Szerencsére nagyon sok helyen volt kialakítva megállásra hely, de így is volt ahol nem fértünk be a tömegtől. Aki mozirajongó annak érdekes lehet, hogy a 007-Skyfall azon jelenete mikor Bond hazatér ősei othonában, na az is itt lett forgatva.









 

Annyit bámészkodtunk, hogy kétszer annyi ideig tartott az út mire Fort William-hoz értünk és már nem csak az éhség miatt siettünk az ebéddel. Amit kinéztem éttermet az sajna zárva volt, de szerencsére pont szemben volt egy hely ami nyitva volt. Éhes ember ne válogasson ugye, de nem bántuk meg jó volt, miután sikerült asztalhoz jutni.

Aztán siettünk is tovább a következő úti cél felé a Glenfinnan Viaduct and Monument-hez Az emlékmű több mint 200 évvel ezelőtt, 1815-ben épült, hogy tisztelegjen azon hegyvidékiek előtt, akik harcoltak  az 1745-ös jakobita felkelésben. 




A Glenfinnan Viaduct 1897-ben épült. De az emberek többsége manapság a Harry Potter filmekből ismeri.
Nekem ennyi jutott belőle:
Magához a viadukthoz úgy másfél-két órás gyalogtúrával lehet eljutni. Ez eszembe se jutott mint opció. Van viszont egy kilátópont úgy 15 percnyi erős domb mászásnyira, na oda szerettem volna felmenni. Viszont annyira nem vagyok bolond, hogy túlértékeljem a képességeimet, napok óta esett és a vízszintes parkolóban is volt épp elég dagonya nemhogy dombra felfelé. Inkább nem kockáztattam, hogy a térdem a jelenleginél is jobban sérüljön.

Innen már csak a szállásra kellett eljutnunk ami még úgy egy órányi vezetésre volt. Ez volt az egyik leg "érdekesebb" szállásunk az ötből ezen az úton, mert ez egy mobilház volt egy farm kertjében. Ilyenben még sosem jártam, így érdeklődve vártam. Persze itt is hideg volt, mint szinte az összes szálláson, de ezen tudtunk segíteni. Relatíve jól is fel volt szerelve, de valami elképesztően picike ami a képeken nem jött úgy át. A második éjszaka után jöttünk rá miután a laptopunk tápjának felrobbanása áramtalanította a környéket, hogy valójában a ház mögötti fészerbe még egy csomó dolgot pakoltak. De akkor már mindegy volt indultunk tovább. Viszont sose láttam még hogy biztosíték táblát villanyoszlopra tegyenek. Volt egy a házban, egy a fészerben de újból áramot csiholni csak a villanyoszlopon lévővel sikerült.



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper beszámoló Krisztina nagyon tetszik és a képek is szépek 😁koszi